19 Март 2019вторник08:46 ч.

В небесата

За три години ще бъдат разгърнати още 10 комплекса за контрол на космическото пространство

„Прозорецът“ ще позволи три пъти по-обхватно наблюдение

Войските за въздушно-космическа отбрана приключиха с изпитанията на оптико-електронния комплекс (ОЕК) за откриване на космически обекти „Прозорец“. До 2018 г. ще бъдат разгърнати десет такива комплекса за контрол на космическото пространство. Първите от тях ще бъдат построени на територията на Алтайски и на Приморски край.

/ брой: 68

visibility 2459

Вадим Матвеев

„Прозорецът“ може да открива и контролира космически обекти във височинен диапазон от 2 000 до 40 000 км. (което е до геостационарните орбити). Преди това обектите, намиращи се на високи орбити, не попадаха в зоната за контрол на руските РЛС. Ефективността на комплекса се обуславя от възможността за работа в автономен режим, без участието на оператори, като в реално време докладва информацията за нови обекти.
Принципът на работа на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи като едновременно с това се анализира получената информация с компютърни системи, филтриращи звездите по параметрите скорост, светимост и траектория. Останалите данни се изчисляват, проследяват и регистрират, запазвайки параметрите на орбитите на спътниците. Към днешна дата в базата на ОЕК „Прозорец“ се намират данните за 9 000 космически обекта.
Мястото за дислокация на комплекса на височина 2 200 м. над морското равнище в планините Санглок (Таджикистан) не е избрано случайно, в тази местност през цялата година в небето няма облаци, което прави наблюдението на космическото пространство изключително ефективно. По думите на представителя на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ за войските от ВКО, полковник Алексей Золотухин, въвеждането в експлоатация на допълнителни станции от ОЕК „Прозорец“ ще позволи да се видят обекти, които са 2-3 пъти по-малки от тези, които системата открива в момента.
Първоначално ОЕК „Прозорец“ представляваше комплекс от десет телескопа, намиращи се във вътрешността масивни отварящи се куполи. Телескопите бяха разделени на две станции, с комплекс за издирване, разполагащ със шест телескопа. Всяка станция имаше свой център за управление.
ОЕК „Прозорец“ е част от система за контрол на космическото пространство, която е в състава на единната руска системата за глобален мониторинг на обстановката в космическото пространство.

"Работата на комплекса се основава на сканирането на небето с оптически телескопи."

 

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53