26 Март 2019вторник23:23 ч.

Не гонете инвеститорите

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 1913

Кризата, за която експертите прогнозират, че може и да ни застигне в някои отношения и с втората си вълна, притисна още м.г. инвеститорите навсякъде по света. И те спряха инвестиционните си планове или забавиха до минимум вложенията си. У нас инвестициите на чуждите вложители отдавна не са това, което бяха. През 2007-а те имаха ръст от 30 на сто и достигнаха 5,7 млрд. евро спрямо 4,36 млрд. евро за 2006 г. През 2008-а инвестициите нараснаха до 6,5 млрд. евро. Заради кризата бумът на чуждите вложения беше последван от силен спад - около 40 на сто, и за периода януари-декември 2009 г. те бяха около 3 млрд. евро. Вчера икономическият министър Трайчо Трайков отчете, че по данни на БНБ за първото тримесечие на т.г. има намаление на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. Тенденцията е ясна - тя засега сочи надолу и може само да се надяваме, че поне ще се задържи.
Едно обаче е кризата и последствията от нея, а друго сигналите, които управляващите дават на инвеститорите. Вчера в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър, по времето на който всъщност бе бумът на чуждите инвестиции у нас, Петър Димитров, заяви, че актуализацията на бюджета ще срине допълнително рейтинга на България. А самият икономически министър съобщи, че намаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010-а се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни. А така!
Във в. "Файненшъл таймс" била публикувана статия за конфликта между премиера Бойко Борисов и чужди инвеститори като "Сименс" и мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества. След идването на новото правителство под съмнения беше поставено развитието на големи проекти и някои големи чужди инвеститори си "вдигнаха шапките". Например от проекта за изграждане на втората атомна централа "Белене" - първо се оттегли германският енергиен гигант RWE, а после се "изниза" и френската БНП "Париба", която трябваше да координира финансирането.
Прав е Петър Димитров, че всяко брутално говорене само гони инвеститори от България. Докато нямат управляващите ясна позиция, а само мрънкат и подхвърлят днес - едно, утре - друго неясно обяснение, и предприемат неадекватни мерки заради управленското си безсилие, чуждите инвеститори ще бягат все по-надалеч.

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59