19 Ноември 2018понеделник08:11 ч.

Не гонете инвеститорите

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 1522

Кризата, за която експертите прогнозират, че може и да ни застигне в някои отношения и с втората си вълна, притисна още м.г. инвеститорите навсякъде по света. И те спряха инвестиционните си планове или забавиха до минимум вложенията си. У нас инвестициите на чуждите вложители отдавна не са това, което бяха. През 2007-а те имаха ръст от 30 на сто и достигнаха 5,7 млрд. евро спрямо 4,36 млрд. евро за 2006 г. През 2008-а инвестициите нараснаха до 6,5 млрд. евро. Заради кризата бумът на чуждите вложения беше последван от силен спад - около 40 на сто, и за периода януари-декември 2009 г. те бяха около 3 млрд. евро. Вчера икономическият министър Трайчо Трайков отчете, че по данни на БНБ за първото тримесечие на т.г. има намаление на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. Тенденцията е ясна - тя засега сочи надолу и може само да се надяваме, че поне ще се задържи.
Едно обаче е кризата и последствията от нея, а друго сигналите, които управляващите дават на инвеститорите. Вчера в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър, по времето на който всъщност бе бумът на чуждите инвестиции у нас, Петър Димитров, заяви, че актуализацията на бюджета ще срине допълнително рейтинга на България. А самият икономически министър съобщи, че намаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010-а се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни. А така!
Във в. "Файненшъл таймс" била публикувана статия за конфликта между премиера Бойко Борисов и чужди инвеститори като "Сименс" и мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества. След идването на новото правителство под съмнения беше поставено развитието на големи проекти и някои големи чужди инвеститори си "вдигнаха шапките". Например от проекта за изграждане на втората атомна централа "Белене" - първо се оттегли германският енергиен гигант RWE, а после се "изниза" и френската БНП "Париба", която трябваше да координира финансирането.
Прав е Петър Димитров, че всяко брутално говорене само гони инвеститори от България. Докато нямат управляващите ясна позиция, а само мрънкат и подхвърлят днес - едно, утре - друго неясно обяснение, и предприемат неадекватни мерки заради управленското си безсилие, чуждите инвеститори ще бягат все по-надалеч.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224