22 Март 2019петък15:06 ч.

Фестивал на съвременното китайско кино

Проявата е посветена на Китайската нова година, която започва на 19 февруари

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 2055

За първи път в България ще има Фестивал на съвременното китайско кино, организиран от институт "Конфуций" по случай Китайската нова година, съобщи БТА. Проявата ще продължи от 6 до 12 февруари в Дома на киното. Ще бъдат показани девет различни по жанр и тематика съвременни китайски филма, получили редица отличия и награди от международни фестивали. Повечето от тях никога не са били представяни пред българската публика. Сред емблематичните заглавия са "Цин Хун" с режисьор Уан Сяошуай, получил награда на журито от Международния кинофестивал в Кан през 2005 г., "Къкъсили" с реж. Чуан Лу - с приз "Златна мечка" от Берлинския фестивал, "Светът" на Дзя Джанкъ с награда от Международния филмов фестивал в Торонто. По време на събитието в Дома на киното ще може да се види и фотоизложбата "Институт Конфуций - мост между две култури", посветена на 10-годишнината от основаването на институтите Конфуций. Ще има и изложение на книги от български издателства, свързани с Китай.
Китайската нова година или празникът на пролетта е най-важният от традиционния китайски календар, а по света е и най-известният от китайските традиции и обичаи. Новата година ще настъпи на 19 февруари. Тя започва след завършването на пълния лунен цикъл и бележи началото на новия годишен цикъл, настъпващо с второто новолуние след зимното слънцестоене, т.е. след 21 декември. От този ден се смята, че природата се обръща към ново начало, към настъпването на пролетта, разказва Антония Цанкова, директорка на институт "Конфуций". Тя обяснява, че традиционният китайски календар е построен на основа съчетаването на лунния и слънчевия цикъл, т.е. настъпването на годината е ориентирано спрямо зимното слънцестоене, а началото й и месеците в годината - според лунните фази.
Предстоящата нова година по китайския календар ще бъде година на Овцата със стихия дърво и присъщ цвят - зелен/син. Овцата се описва като миролюбиво и доброжелателно животно, търпеливо и последователно, което обаче може да проявява твърдост и неотстъпност в решителни ситуации. Затова се смята, че годината на Овцата е по-спокойна и мирна от предходната, преминала под знака на напористия и темпераментен Кон. Годината е подвластна на инското (женското) начало, а природната й стихия е дърво. Характеристиките на този първоелемент са градивност, достойнство, постоянство, миролюбие.

 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56