22 Март 2019петък11:38 ч.

Сатира

Лозанки от най-новата реколта

/ брой: 144

автор:Лозан Такев

visibility 1215

Човек, след като произведе нещо, е най-добре сам да си го представи, за да не се сърди после на чуждия отзив или рецензия... поради която стоката му става баята, застояла и непродаваема. И винаги си спомням едно пожелание на Ивелин Николов, което много искрено прозвуча по телефона, докато разговаряхме: "И престани да пишеш глупости!" Имаше предвид най-вече т.нар. лозанки, които повереният му вестник от време на време подслонява, че и печата. Е, как да се засегне човек на подобно пожелание, когато аз не ги пиша сам тия лозанки! Просто ги преписвам. Всичко става около нас, с наше участие, само трябва да го видиш и да го запишеш. Много често колеги ме спират и питат: "Коя е лозанката на деня?" Много не се замислям и отговарям. Много рядко съм го измислил лично или съм насилил буквите да влязат в остроумно словосъчетание. Те просто се случват... А живота няма как да го измислиш или още повече да го надхитриш и излъжеш. Затова на повечето лозанки им вярвам... Е, те понякога остаряват, стават прочетен вестник, но са хроника на събития, личности, факти, за които рано или късно отново се сещаме. И представянето на новата реколта лозанки правя именно в ДУМА, защото повечето от тях са се радвали на първа публикация именно там.
"Лозанки 2" излиза с подкрепата на няколко депутати от Коалиция за България. Благодаря на Анна Янева, Валентина Богданова, Корнелия Нинова и Румен Овчаров, защото те направиха възможно така бързото им отпечатване. Иначе съдържанието на книгата от библиотека "Софийски бюлетин" в познатия вече формат и тираж събира наистина последните измишльотини по време на криза след двадесетгодишния преход и не са пощадили никого от властта - президентство, правителства, депутати, кметове, партии, политици, които приемам най-вече като съавтори.
Животът ни се политизира прекалено, повече отколкото е необходимо в един живот. Затова книгата "Лозанки 2", появила се с финансовата подкрепа на приятели и от техния и на автора личен семеен бюджетен излишък и недоимък, започва с мотото по адрес на един политик, а те са няколко, които почти всяка сутрин гледаме в сутрешните блокове: "Какво да се чудим, какво да се вайкаме, щом с вас се събудим, започваме с майка му..."
Покрай кратките форми-изречения, афористични хрумвания, въпроси и отговори, епиграми, събрани като лозанки, в новата книжка съм прибавил и няколко фейлетона, памфлетни творби, които също са преписани от живия живот и политическата действителност, в която ни завари българският преход. За философията на прехода, за дяволите през последните двайсет години, за кризата с боклука, за препинателните знаци в НОИ, за данъка ЛУК С още нещо, за изгорелия цирк, за българите от ново време и за всичко, което става около нас, с нас и без нас, ще прочетете в новата ми книжка "Лозанки 2".
Батето казва, че е важно една книга да бъде изкупена, а не непременно прочетена. Тук е точно обратното... Може да си я купите, може да ви я подарят, може да я вземете за час и без да давате две евро за нея, но я прочетете. И ако не сте съгласни с нея, ако не сте срещнали истината вътре, обадете ми се. Ще ви се извиня.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56