20 Февруари 2020четвъртък18:53 ч.

На столичани са необходими социални консултанти

/ брой: 250

автор:Аида Паникян

visibility 84

Да се развие услугата "Социален консултант", препоръчват на Столичната община от Института за семейна политика (ИСП). Препоръките са направени въз основа на изводите от проекта на ИСП за подобряване на политиката за подкрепа на семействата на територията на Столичната община (СО). Ръководител на проекта е председателката на ИСП Христина Христова (министър на труда и социалната политика 2003-2005 г.), а партньор е Институтът за изследване на обществата и знанието към БАН. Необходима е промяна в подхода към хората, нуждаещи се от социални услуги - от административно-бюрократичен към персонализиран, подчерта Христова.
Проучването показва, че мрежата от социални услуги в София е добре развита, но хората се нуждаят от повече информация и за правата си, и за самите услуги. От ИСП препоръчват СО да проведе информационни кампании, да се създаде и "горещ телефон" за проблемите на хората с увреждания. От анкетите става ясно, че хората, нуждаещи се от подкрепа, предпочитат да си намерят работа, отколкото да получават социални помощи. Над 1000 души се възползват от социалните услуги, предоставяни от СО, докато от услугите, предоставяни от държавата, се ползват около 680 столичани.  
Все повече възрастни хора ще се нуждаят от социални услуги. Възрастните в София са 20% от населението на града, докато децата под 16 г. са едва 13,5%. След етническата дискриминация най-разпространена е възрастовата, установява изследването.
Не е достатъчно добра архитектурната среда за достъпа на хората с увреждания. Често след изграждане на места за достъп той е по-затруднен, подчерта доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието. Той е категоричен, че правата на хората се обезсмислят, ако те нямат достъп до институциите.
В сферата на социалното подпомагане напоследък се противопоставят различни групи нуждаещи се, например групата на младите майки ромки и групата на възрастните българки с увреждания, подчертават от института към БАН.
Предложенията си към СО ИСП ще предостави и на МТСП, МФ и други държавни институции.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 35

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 81

ЕС започва трудна битка за разпределяне на 10-годишен бюджет

автор:Дума

visibility 99

Българка е сред жертвите на стрелбата в Германия?

автор:Дума

visibility 231

Над 200 коли се удариха във верижна катастрофа в Канада

автор:Дума

visibility 891

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 719

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 455

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ