25 Март 2019понеделник14:55 ч.

Точката над И-то

Към едни - лично, към други - отлично отношение

/ брой: 144

автор:Иво Атанасов

visibility 1278

Докъде я докарахме - дори Ламбо да прави уговорки, че не влага лично отношение в онова, което казва! "Аз съм един от хората, които са поддържали Станишев - сподели той в телевизионно интервю, - но тук не става въпрос за персонални отношения, а трябва да се мисли общо какво става". Няма да влизам в същността на проблема - дали ръководството може да активизира партията. Правил съм го, когато му е било времето. За учудване в случая е подозрението, че дори Стефан Данаилов би могъл да говори под влияние не на съвестта си, а на нещо друго!
А беше време, когато произнасяхме онова, което мислим, и се изразявахме по възможно най-свободния начин. И това поведение беше масово, а не привилегия само на неколцина, които поради това лесно да могат да бъдат обвинявани в интригантство. Дори когато критикувахме - понякога несправедливо - имена като Лилов и Луканов, никой не ни упрекваше в лично отношение.
Постепенно обаче с това понятие започна да се жонглира. То попадна в ловки ръце, които го заподхвърляха като в игра на ези-тура. Служеха си с него като с монета, от едната страна на която отношенията бяха лични, а от другата - отлични, в зависимост от това, за кого става дума. Спомням си как в първите си лидерски години нашият председател отговори във в. "Сега" защо не е взел в бюрото обичан политик като Янаки Стоилов и може би още няколко имена. "Събрали сме се тук да работим, а не да се обичаме!" - беше обяснението. Като че ли любимците на партията не стават за работа. И сякаш партийните членове имат недостатъка да се влюбват тъкмо в най-големите мързеливци. Ето как личното отношение към някои може да бъде представено като принцип, а отличното към други - също. Към онези, които са били предпочетени, без да са си извоювали авторитет в партията и без да е сигурно, че непременно са работливци.
Този подход влоши климата и по места. Никак не е лесно вече да отстояваш традициите, ценностите и особено същността на партията. Когато някой социалист, избран за кмет или на друга позиция, започне да не се съобразява с организацията, която го е номинирала, да не се вслушва в гласа й, да се отдалечава от онези, които са отишли заради него до урните, почти няма сила, която да го вкара в нормалното русло. Защото ти се опитваш да влияеш с аргументи, а той печели терен с назначения, с уреждане на този или онзи и с всички други възможности, които му дава властта. И тъй като, ако поставиш въпроса в централата, в много от случаите ще ти кажат: вижте там, седнете и си поговорете, разберете се някак си. Сякаш сте дечица, скарали се за нещо дребно. Ще ти кажат още: не ни занимавайте с личните си отношения, не ги пренасяйте при нас. При тази постановка е ясно кой ще надделее - този, у когото са ресурсите. Той именно печели от нагласата конфликтът му с принципите, по които функционира партията, да бъде представян за личен конфликт с някого.
Клеймото "лични отношения" виси и над онези броящи се на пръсти имена, които все още не са загубили мотивацията си да говорят, каквото мислят. За тях ще чуем, че правят индивидуални изцепки (не че няма и такива), че трупат имидж на гърба на партията и дори, че са кариеристи. И то когато си служат с неоспорими факти, като например този, че нашата победа през 2005 г. беше най-слабата за целия преход, само с 82 места в парламента. Всички други партии, когато печелеха избори, вкарваха повече депутати. Или че нашият срив през 2009 г. беше най-големият за всичките години на демокрацията - озовахме се само с 40 парламентаристи. Всяка друга партия след управленския си мандат е имала повече кресла в Народното събрание от нас. Цифрите са толкова красноречиви, че са нужни доста усилия, за да бъдат представени като лично отношение към някого, но нерядко тези усилия се увенчават с успех.
И обратно, когато центърът похвали незаслужено някого, това вече не е лично отношение, то по-скоро е отлично. След последните избори например една от областните организации получи прекрасна оценка, въпреки че взе най-малък брой гласове за последните 20 г. И въпреки че не бе поласкана с подобни думи, когато беше първа в страната. Може би защото вече лидерът й е друг. Но... това отношение не е лично, сигурно защото идва отгоре, па макар и да се разминава с истината. Щеше да е лично, ако е критично и отива нагоре, па макар и да стъпва изцяло върху факти.
 С приписването на лични отношения е лесно да се бяга от принципите и от отговорите на въпросите. Само че това е до време и не носи успех, освен на някого - личен. А нашият дълг е да мислим не за себе си, а за хората, които ни поддържат. Последните думи са на Ламбо, но не бива да останат само негови.

Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57