15 Декември 2018събота03:10 ч.

Първи фолклорни "Оскари"

Годишните награди на името на Борис Машалов ще бъдат връчени на 26 септември в Смолян

/ брой: 220

автор:Албена Безовска

visibility 2530

Първото издание на Годишните фолклорни награди е на 26 септември. Замислени като ежегодно събитие, те ще се провеждат в различни градове на България. Тази година носят името на Борис Машалов - един от най-големите български народни изпълнители. Инициатор и организатор е Константин Лазаров - участник в редица самодейни танцови състави, създател на фолклорно радио "Менци", а преди това - на сайт, посветен на българския танцов фолклор. 
"В България няма подобен форум, който да номинира и награждава творците в областта на народното изкуство във всичките му проявления",  разказва Константин за читателите на вестник ДУМА, който е медиен партньор на събитието. 
"Отдавна имах идея да организирам ежегодни фолклорни награди, но все отлагах, защото знаех, че осъществяването на проекта ще бъде трудно. Голямо вдъхновение получих от юбилея, който отбелязваме през 2014 г. - един век от рождението на Борис Машалов. Този велик изпълнител, оставил ярка следа в нашата история, заслужава да бъде почетен достойно. Свързах се с неговите наследници - дъщеря му Добринка и нейната дъщеря Боряна Георгиева. Те ми дадоха "зелена светлина" и се съгласиха първото издание на Годишните награди да носи името на Машалов", споделя Лазаров. - Мои съмишленици, хората, които подкрепят усилията ми и помагат с каквото могат, са известни народни певци и хореографи - Янка Рупкина, Олга Борисова, Светла Караджова, Йордан Станимиров, Стоян Варналиев и др. Не съм професионалист във фолклорното изкуство, нито в организацията на фестивали. Но съм привлякъл за каузата хора, които имат необходимия опит и образование. Още първата година исках да обединя всички видове народно творчество, но това беше невъзможно. Например словесният фолклор ще бъде включен вероятно следващата година. Засега категориите обхващат вокални изпълнители, инструменталисти, танцьори, ансамблово изпълнение." Той допълни, че наградата, която може да обяви предварително, е в категорията за инструментална пиеса. Спечели я пиесата "Сбогом" от албума на Георги Петров, когото всички наричаха бай Георги. Регистрираните гласове в категорията са само за виртуозния гъдулар. Бай Георги носеше в себе си творческото мислене, беше инструменталист, който разчупваше традиционните представи, без да излиза от традицията. Той си отиде тази година и много хора скърбят истински за него, аз също. Но искам да подчертая нещо - номинацията беше направена преди кончината му. Почитателите на фолклора го избраха заради професионалните му качества, което прави наградата още по-ценна, подчерта К. Лазаров.
Общо десет са разделите, в които слушателите са номинирали своите избраници. Наградата за цялостен принос беше обявена още в началото на тази година, получи я голямата добруджанска певица Верка Сидерова. Според тракийския народен певец Стоян Варналиев това са българските фолклорни "Оскари". "Идеята на Константин Лазаров е много добра", убеден е той.
"Фолклорът е нашето богатство и това е един от пътищата да се мотивират изпълнителите не само, но и техните почитатели. Номинирани са някои от най-добрите ни певци, инструменталисти и др. Присъствах на награждаването на Верка Сидерова. Тя е от първото поколение певици, които ни показаха красотата на Добруджа. Изпяла е прекрасни песни и още можем да научим от нея много. Представител е на онова златно поколение български изпълнители, които качиха народната песен на сцената, показаха я по цял свят. Те са от различни фолклорни области, показаха красотата на българската душевност. В наш ущърб е, че не ги слушаме. В това технологично време съвременният човек може спокойно да релаксира дори с народната музика. Наред с Годишните фолклорни награди има много фестивали, на които се явяват млади хора. Използвам случая да напомня, че през 2015 г. предстои поредният конкурс "С песните на Вълкана Стоянова" в Стралджа. Каня всички млади изпълнители, които обичат тракийската песен. А в Смолян очаквам да се получи хубав празник. Прекрасно е, че общината подкрепя Годишните фолклорни награди - събитие, което е от национално значение", изтъква Варналиев.
Церемонията по награждаването ще се състои на 26 септември от 19 ч. в Родопския театър "Н. Хайтов". Входът е свободен. 
След дългоочаквания концерт в сърцето на Родопите организаторите ще започнат подготовка за следващото издание. То ще бъде посветено на 120-ата годишнина от рождението на Гюрга Пинджурова, домакин ще бъде Трън - родният град на известната певица.
 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243