16 Ноември 2018петък14:48 ч.

Музей на магарето

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 1748

Боряна БОРИСОВА

Знаете ли, че у нас отвори врати уникален Музей на магарето? В най-младата община в Централна България - Гурково. Разположена е в източната част на Розовата долина и южния край на живописния проход Хаинбоаз. Гурково е невероятно чист, подреден и уютен град, спокоен и интересен. Това се вижда с просто око от всеки посетител.
Освен с дъха на рози, лавандула и горски треви, районът грабва с невероятни природни гледки, екопътеки и примамливи кътчета за отдих. Общинското ръководство е поело предизвикателството да организира всяка година традиционен празник на розата, както и единственото биорали с магарешки каручки. То по традиция се провежда първата събота на септември и е една от вълнуващите празнични прояви по повод Деня на общината - 4 септември. От 1971 до 1989 г. тази незабравима атракция радва малки и големи, привлича зевзеци от страната и чужбина.
Традицията е прекъсната за кратко, но е възродена отново през 2005 г. На градския стадион в Гурково всяка година се събират над 5 хиляди гости - любители на необикновените състезания с магарета. Надпреварата е в пет дисциплини - най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола (без самар) кушия и дърпане на магарешки каручки за сила и издръжливост. Има и футбол с магарета.
За участие в биоралито първото условие е добре изрисувана магарешка каручка. По-смелите решения са космически кораб, вертолет, линейка, пиратски кораб - според фантазията и таланта.  Друго важно изискване е животните да са добре нахранени преди състезанието. Няколко дни магаретата наблягат на зоб или люцерна, но без обикновено сено. Допингът е забранен, не се разрешават люти чушки и конски мухи. Предварителният лекарски преглед е задължителен - проверка на зъби, сърдечна дейност, копита...
С всичко това ще се запознаете в Музея на магарето. Единственият експонат е... препарирано магаре, заобиколено от "атрибутите" му - самари, кошуми, дисаги, юзди, рало и др. Има етнографски кът, както и сбирка на специалните награди и медали от ралито през годините. "Катър - това е магаре, скъсано на изпит за кон" - подобни "магарешни" мисли са изписани по стените.
Заслугата за музея е на емоционалния и жизнен местен жител Иван Михов, който за кратко време ще ви засипе с уникални случки и майтапи от родния край. Неслучайно е известен като "живата легенда" на Гурково. Ако имате път към тази част на България, отбийте се, за да видите на живо различни магарии и да се запознаете със забравени традиции, да усетите как позитивното и оригинално мислене може да вземе превес над сивото ни всекидневие...


Снимки АВТОРКАТА

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223