18 Март 2019понеделник18:41 ч.

Музей на магарето

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 2028

Боряна БОРИСОВА

Знаете ли, че у нас отвори врати уникален Музей на магарето? В най-младата община в Централна България - Гурково. Разположена е в източната част на Розовата долина и южния край на живописния проход Хаинбоаз. Гурково е невероятно чист, подреден и уютен град, спокоен и интересен. Това се вижда с просто око от всеки посетител.
Освен с дъха на рози, лавандула и горски треви, районът грабва с невероятни природни гледки, екопътеки и примамливи кътчета за отдих. Общинското ръководство е поело предизвикателството да организира всяка година традиционен празник на розата, както и единственото биорали с магарешки каручки. То по традиция се провежда първата събота на септември и е една от вълнуващите празнични прояви по повод Деня на общината - 4 септември. От 1971 до 1989 г. тази незабравима атракция радва малки и големи, привлича зевзеци от страната и чужбина.
Традицията е прекъсната за кратко, но е възродена отново през 2005 г. На градския стадион в Гурково всяка година се събират над 5 хиляди гости - любители на необикновените състезания с магарета. Надпреварата е в пет дисциплини - най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола (без самар) кушия и дърпане на магарешки каручки за сила и издръжливост. Има и футбол с магарета.
За участие в биоралито първото условие е добре изрисувана магарешка каручка. По-смелите решения са космически кораб, вертолет, линейка, пиратски кораб - според фантазията и таланта.  Друго важно изискване е животните да са добре нахранени преди състезанието. Няколко дни магаретата наблягат на зоб или люцерна, но без обикновено сено. Допингът е забранен, не се разрешават люти чушки и конски мухи. Предварителният лекарски преглед е задължителен - проверка на зъби, сърдечна дейност, копита...
С всичко това ще се запознаете в Музея на магарето. Единственият експонат е... препарирано магаре, заобиколено от "атрибутите" му - самари, кошуми, дисаги, юзди, рало и др. Има етнографски кът, както и сбирка на специалните награди и медали от ралито през годините. "Катър - това е магаре, скъсано на изпит за кон" - подобни "магарешни" мисли са изписани по стените.
Заслугата за музея е на емоционалния и жизнен местен жител Иван Михов, който за кратко време ще ви засипе с уникални случки и майтапи от родния край. Неслучайно е известен като "живата легенда" на Гурково. Ако имате път към тази част на България, отбийте се, за да видите на живо различни магарии и да се запознаете със забравени традиции, да усетите как позитивното и оригинално мислене може да вземе превес над сивото ни всекидневие...


Снимки АВТОРКАТА

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52