16 Февруари 2019събота04:28 ч.

Христо Каварналиев - познат и непознат

Изложба, посветена на негова годишнина, показва галерия "Виктория"

/ брой: 212

автор:Надежда Ушева

visibility 1816

Изложба "122 години от рождението на Христо Каварналиев" представя галерия "Виктория" на ул. "М-р Юрий Гагарин" 22А, кв. "Изток". Ценителите ще се докоснат до непоказвани творби на един познат и непознат художник. Откриването на изложбата е на 17 септември от 17 до 20 ч., продължава до 3 октомври. В историята на българското изобразително изкуство от първата половина на XX в. името на Христо Каварналиев (1892-1951) е сред имената на най-популярните живописци маринисти. Детството, животът му са свързани с морето, с необятната морска шир. Той познава тази водна стихия, обича я и я рисува в различните й състояния. Експресивността на ранните му произведения е близка до изразните средства на немския модернизъм. От "Виктория" са избрали творби, които да разкрият таланта на художника в по-малко познати за широката публика теми като пейзажи от Русия и Македония, композиции, както и типичните за него морски картини. Работите му представят авторовите търсения през 20-те, 30-те, 40-те години на миналия век. През 1926 г. Каварналиев е в Москва за представянето на своя графична изложба. Там създава цикъл произведения, които пренасят зрителя в различна действителност. Москва-река, Кремъл, "Василий Блажени", мостове, пазари... Картини, от които лъха сковаващ зимен студ и възторг от среща с различна култура.
Пейзажите от Македония са друга малко позната област от творчеството на автора. От 1942 г. са великолепните изгледи от Охридското езеро, Охрид, Битоля, Скопие.        
Христо Каварналиев е роден на 8.05.1892 г. във Варна. Завършва Художественото индустриално училище в София. Учи при проф. Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин. Специализира две години в Художествената школа на Франц Щук в Берлин. Пътува много - в Русия, Италия, Франция, Турция. Взема участие в ОХИ в София и изложбите в морската столица. Урежда 45 самостоятелни експозиции в България и няколко в Берлин, Париж, Москва. Завършва живота си на 18.05.1951 г. във Варна. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Шумен, Казанлък, Добрич, Каварна, Варна, както и на частни колекции у нас и по света.

"Наближаваща буря"

"Руски кабачок"

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 151

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 172

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 225

Тереза Мей претърпя ново поражение за Брекзит

автор:Дума

visibility 340

Букурещ се опитва да блокира Кьовеши

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 32

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 230

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 237

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 147

/ брой: 32