16 Февруари 2019събота04:31 ч.

Кристина Иванова с феноменалния си глас обра овациите на "Пирин фолк 2014"

/ брой: 209

visibility 1300

Ива Христовска

Двадесет и второто издание на символичния фолклорен фестивал "Пирин фолк" и тази година показа, че пиринската песен не спира да събира и да радва сърцата на старите и младите вече толкова години във великолепния Сандански.
Фестивалната еуфорична обстановка на Летния театър започна с конкурса за нови авторски песни вечерта на 6 септември. Омагьосаните санданчани, любители на пиринския фолклор, изглеждаха усмихнати, докато чакаха първият изпълнител да се появи на сцената и да запее своята песен. Ледът беше разбит от Евелина Александрова, която запя "Пирине мой". Нейният "Пирин" за само две точки не успя да влезе в първите четири песни, въпреки прекрасното й изпълнение. Може би защото четвърти на сцената се появи решителният Георги Върбанов, изпявайки в рокаджийски дух своята песен "Твоите очи, Цветано". Тежките и бавни удари на тъпан и барабани, съпроводени от солото на електрическата китара, накараха публиката да усети нова и необикновена посока на оригинални творчески търсения. Обаче срещу него "съдбоносно" се изправи Велизар Илиев с песента си "Срещу съдбата" и грабна третата награда, обирайки цветята на дузина млади почитателки, които не го пускаха да слезе от сцената. Втората награда отиде при нестинарката със звезди в къдриците - Деси Добрева, която изпълни "Звездна нестинарка", а най-много точки взе песента "Молитва за нас", представена великолепно от Маргарита Хранова. Може би Господ чу желанията и молитвите й и издигна песента на първо място - впрочем това е чудотворен творчески успех на младия композитор Вели Чаушев.
Втората вечер беше битката между изпълнителите, която вече от няколко години се провежда в два раздела - категория на "Индивидуален изпълнител" и категория на "Вокални групи". Битката за конкурсната "баница" бе много оспорвана между единадесетте изпълнители, успешно преминали предварителния кастинг. В последния момент сръбският представител Боян Биелич отказа своето участие от надпреварата, незнайно защо. Останалите участници обаче бяха в пълна конкурсна кондиция и конкурсната надпревара бе доста  оспорвана. "Зад борда" на наградените останаха талантливите изпълнения на Цветелина Бойчева, Милица Кузмановска, Мина Пенкова и много други.
Безспорно откритието на фестивала бе феноменалният глас на тийнейджърката Кристина Иванова от Попово с песента "Полско цвеке" на Тоше Проески. (Впрочем с тази доказала се конкурсна песен вече за четвърти път млади певци се изкачват на върха на "Пирин фолк".) На второ място остана лъчезарното изпълнение на чаровния македонец Джоко Йович, който спечели също така аплодисментите и любовта на публиката с песента "Тугина пуста далечна". Третата награда взе широко усмихнатият Светлин Миланов, представил се с песента "Като Богородица".
Авторската вечер на творци от Балканите беше посветена на проф. д-р Илчо Йованов - акордеонист, композитор, директор на фестивала на народна музика "Цветници" в Македония и ръководител на народния оркестър на "Фолк фест Валандово". Вечерта той направи изключителен "джем сешън" заедно със сръбския си колега Александър Ковачевич. Двамата "разтягаха" акордеоните, правейки прекрасни импровизации на симбиозата на народна музика и валс. След тяхното представяне и бурните аплодисменти поговорихме с Йованов. Той сподели, че е много доволен от организацията и неподкупното жури, председателствано от проф. Стефан Драгостинов от НБУ. Той смята, че народната музика трябва да се изучава от ранна възраст. Другият почетен гост беше сръбският композитор Раде Радивоевич. Той сподели, че за него е било огромно предизвикателство да напише македонска песен и смята, че успешно се е справил със задачата. По думите му народната песен няма граници.
Да не забравим красивата и лъчезарна Вили Рай, която от години следи традицията на "Пирин фолк". Тя изпълни песента "Македонско хоро", която е продукт на Радивоевич.
Първата награда за вокални групи грабнаха момичетата от трио "Евридика", чиято интерпретация се различаваше със своята естетическа оригиналност в гласовата изравненост на тригласовото пеене на "Цъфнало цвеке шарено". Втората награда бе присъдена на квартет "Хит Мелоди" - млади и видимо талантливи деца, които са наясно, че гласът е тяхното богатство. Те се представиха с песента "Запил ми се Стоян у меана". И на трето място се класира дуото "Назар и Нино" от Грузия с песента "Харало".
Впечатленията след фестивала не спират да ми напомнят, че това незабравимо изживяване непременно трябва да се повтори догодина. Наздраве!

Най-много точки взе песента "Молитва за нас" в изпълнение на Маргарита Хранова


Кристина Иванова е най-голямото откритие на фестивала

Първата награда за вокални групи грабнаха момичетата от трио "Евридика" от НБУ, с худ. ръководител доц. Георги Петков

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 151

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 172

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 225

Тереза Мей претърпя ново поражение за Брекзит

автор:Дума

visibility 340

Букурещ се опитва да блокира Кьовеши

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 32

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 230

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 237

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 147

/ брой: 32