17 Септември 2019вторник18:37 ч.

Дават нов живот на "Траянови врата"

Въпреки августовските жеги строително-възстановителните дейности на крепостта продължават

/ брой: 192

visibility 2646

Любомир Кузев

1028 години от славната историческа победа на българските воини на цар Самуил и в навечерието на 1000 години от неговата смърт сме на реставриращата се вече една година крепост "Траянови врата".
Въпреки августовските жеги строително-възстановителните дейности продължават успешно. Работниците от софийската фирма "ДАНО-Р", с технически ръководител арх. Поля Кралева-Цветкова, вече една година осъществяват реставрацията на римската крепост с амбицията тя да се превърне в атрактивна забележителност, която да привлича, както късноантичната крепост "Цари мали град" край самоковското село Белчин, хиляди туристи от страната и чужбина.
Даването на нов живот на доскорошните буквално руини и останки от крепостта е благодарение на спечеления от община Костенец проект, на чиято територия се намира историческата забележителност, а именно "Развитие на културното наследство на община Костенец чрез възстановяване и популяризиране на крепостта при "Траянови врата" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година.
Общата стойност на реализиращия се проект вече една година е 4 милиона 242 хиляди лева, като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 3 милиона 453 хиляди лева. Ръководител на проекта от общинската администрация на град Костенец е Анета Кирова, а автор на работния проект за консервация и реставрация е арх. Стела Дулева.
Освен строително-възстановителните работи по крепостта вече е почти готов и новоизграденият информационен център, където текат последните довършителни работи. В една от залите му ще бъде показан макет на крепостта, а в друга пък посетителите ще могат да наблюдават на видеостена филм за историческата забележителност и събитията свързани с нея.
Крепостта "Траянови врата" е изградена през V век, като казарма на три етажа на границата на двете държави Тракия и Дакия.
Първият етаж се е ползвал за стопански нужди, а на втория и третия етаж са били казармените отделения. Крепостта е била заградена с две стени, като втората е с островърхи кули. Такива кули се срещат за първи път в световен мащаб.
Първите археологически проучвания на крепостта тук са правени през далечната 1937 година, но само на повърхността, без разкопки, а през 1987 година вече са направени и първите прониквания под земята от археолози.
Днес на обекта работят двадесет строители-реставратори, а първоначално при започване на реализацията на проекта те са били над 30 души, основно ангажирани по почистването на терена и даване на ход за работа.
Техническият ръководител на обекта - арх. Поля Кралева-Цветкова


Крепостта "Траянови врата" днес година след началото на реализацията на проекта

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 82

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 203

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 260

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ