01 Декември 2021сряда02:05 ч.

Дават нов живот на "Траянови врата"

Въпреки августовските жеги строително-възстановителните дейности на крепостта продължават

/ брой: 192

visibility 2930

Любомир Кузев

1028 години от славната историческа победа на българските воини на цар Самуил и в навечерието на 1000 години от неговата смърт сме на реставриращата се вече една година крепост "Траянови врата".
Въпреки августовските жеги строително-възстановителните дейности продължават успешно. Работниците от софийската фирма "ДАНО-Р", с технически ръководител арх. Поля Кралева-Цветкова, вече една година осъществяват реставрацията на римската крепост с амбицията тя да се превърне в атрактивна забележителност, която да привлича, както късноантичната крепост "Цари мали град" край самоковското село Белчин, хиляди туристи от страната и чужбина.
Даването на нов живот на доскорошните буквално руини и останки от крепостта е благодарение на спечеления от община Костенец проект, на чиято територия се намира историческата забележителност, а именно "Развитие на културното наследство на община Костенец чрез възстановяване и популяризиране на крепостта при "Траянови врата" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година.
Общата стойност на реализиращия се проект вече една година е 4 милиона 242 хиляди лева, като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 3 милиона 453 хиляди лева. Ръководител на проекта от общинската администрация на град Костенец е Анета Кирова, а автор на работния проект за консервация и реставрация е арх. Стела Дулева.
Освен строително-възстановителните работи по крепостта вече е почти готов и новоизграденият информационен център, където текат последните довършителни работи. В една от залите му ще бъде показан макет на крепостта, а в друга пък посетителите ще могат да наблюдават на видеостена филм за историческата забележителност и събитията свързани с нея.
Крепостта "Траянови врата" е изградена през V век, като казарма на три етажа на границата на двете държави Тракия и Дакия.
Първият етаж се е ползвал за стопански нужди, а на втория и третия етаж са били казармените отделения. Крепостта е била заградена с две стени, като втората е с островърхи кули. Такива кули се срещат за първи път в световен мащаб.
Първите археологически проучвания на крепостта тук са правени през далечната 1937 година, но само на повърхността, без разкопки, а през 1987 година вече са направени и първите прониквания под земята от археолози.
Днес на обекта работят двадесет строители-реставратори, а първоначално при започване на реализацията на проекта те са били над 30 души, основно ангажирани по почистването на терена и даване на ход за работа.
Техническият ръководител на обекта - арх. Поля Кралева-Цветкова


Крепостта "Траянови врата" днес година след началото на реализацията на проекта

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ