24 Март 2019неделя19:14 ч.

Интервю

Михаил Миков:

БСП не е в идейна криза

Социализмът е политика за хората и има бъдеще у нас, заявява председателят на НС, кандидат за лидер на БСП

/ брой: 169

автор:Юлия Кулинска

visibility 48731

- Какви бяха мотивацията и аргументите за решението ви да се включите в битката за председател на БСП?
- За мен това е въпрос на поемане на отговорност. През последните 25 години съм участвал активно в политиката й на различни постове. В този момент партията трябва да бъде силна и единна, да бъде автентичен представител на лявата идея в България. Готов съм да поема своята отговорност за това нейно бъдеще.
- Не е тайна, че след евроизборите БСП се намира в труден, кризисен период. Как левицата може да разшири влиянието си и да запази мястото си на водеща политическа сила?
- От 1997 г., когато за първи път бях избран за народен представител, не си спомням БСП да е имала лесен период. Това вероятно е предопределено за партии с ясна идеология, с дълголетни принципи и ценности. Партиите еднодневки минават като комети и имат своя мандат слава, но само толкова. А БСП влиза в главна роля, когато е трудно. Вече стана дума за критичната 1997 г., не бяха лесни и годините след 1989 г., не по-лесно беше на парламентарните избори през 2001 г. или сложността на парламентарната конфигурация от 2005 г. Помни ли някой какъв беше залогът тогава, когато БСП с отговорното си поведение осигури членството ни в ЕС. Сега е поредният труден период, но съм убеден, че имаме добра основа за разширяване на влиянието си и разбирам това не само като запазване на мястото ни на основна политическа сила в България, но и за реализация на ясна лява политика за България. Тежките приказки за криза не отразяват действително мястото и перспективите на БСП. Усещането, че има предизвикателства, прави една партия жив организъм. Ние не сме в идейна криза и трябва още по-упорито да отстояваме практическата реализация на социалистическите идеи. Да направим левите идеи по-достъпни, за да получим по-голяма обществена подкрепа. А това значи постоянна мотивация, повече организация и самодисциплина и усещане на общност в преследването на социалистическите идеи.
- Осъзнат ли беше рискът за БСП да поеме управлението на държавата при крехката подкрепа в НС? Струваха ли си компромисите на партньорството с ДПС?
- Сигурно щеше да ни е много по-спокойно и комфортно БСП да остане в опозиция, обидена, че хората не са ни овластили с достатъчно доверие. Но потребностите на политическия момент бяха други и съдържаха осъзнатия риск, за който ме питате. Отговорното политическо поведение налагаше да се поеме отговорност в името на целта - да се спре, да се предотврати крайно дясната политика, която изкара хората на улицата през зимата на 2013 г., да се спре антидържавното поведение и едноличната власт, реализирана в предходния мандат. И оставям на хората сами да си отговорят на въпроса дали компромисите в партньорството с ДПС са си стрували цената.
Тези неща трудно се признават, особено ако не са променили драстично жизнения ни стандарт, но спомнете си приетите закони в това НС за доходите на най-бедните, за помощите за деца, за енергийните помощи, за цената на тока, за по-справедливо възлагане на обществените поръчки или пък защитата на българските производители. Чували ли сте бизнесът да е толкова благодарен за връщането на ДДС, като имаме предвид, че към днешна дата невърнатият налог е на най-ниското равнище в последните години. Всичко това трябва да се сложи на везните, когато се говори за цената на компромиса. Защото само в разстояние на една година ние направихме опит да покажем, че страната може да върви и по друг път, да се управлява по друг начин - по-демократичен, с отворен парламент, с отчетност и контрол на изпълнителната власт. Разбира се, щеше да е добре всичко това да се случва в нормална парламентарна среда, но нямахме този шанс, а и направихме някои груби грешки в  началото. Очевидно резултатите от евровота показаха, че  избирателите ни са очаквали повече, а и ние не успяхме да обясним ясно разликата между намерения и реално възможното. Давам си сметка, че неведнъж политическото ни поведение е изглеждало нелогично за левите хора в България и можеше много повече да говорим за деликатните и крехките баланси, които се налагаше да пазим в стремежа си да държим на фокус генералната цел - социално, справедливо, загрижено за всеки отделен човек управление.
 - Отчитате ли като грешка неподписването на коалиционно споразумение с ДПС?
- Сега това наистина изглежда грешно решение. Но преди години искахме да дадем свобода на експертния кабинет, да го освободим от прекалена партийна опека. Залагахме други очаквания за постигането на политическите си цели. Сигурно щеше да е по-правилно, ако имаше ясни, конкретни и максимално разписани ангажименти винаги, когато се правят политически споразумения. Така, както правят в Германия.
- Споделете някои от идеите си за промяна на БСП, ако застанете начело на партията.
- Политиката е изкуство на възможното, на реалното. Фактът, че БСП, за разлика от много други леви партии в Източна Европа, и за разлика от всички партии в България, остана на политическата сцена, показа, че е нужна на хората. В условията на криза, когато неравенството и бедността, липсата на икономическа и социална справедливост, лявата политика се превръща в единствения морален императив. Ние просто трябва да стигнем по-близо до хората, да ги убедим не само с послания, но и с работа - огромна, неуморна, безкористна работа. Медиите допълват, но не могат да заменят живия контакт. Да говорим на хората и да обясняваме лявата политика с думи, които са разбираеми и които не будят съмнение в нашата достоверност. Защото много думи в тези 25 години изгубиха значението си и общото недоверие към всичко и към всички - към институциите, към държавата, към политическите партии, тежи и върху нашите ангажименти и послания. Трябва да обърнем повече партията към правата и интересите на гражданите. И колкото повече ориентираме партията към правата и интересите на хората, толкова повече хората ще се обръщат към партията.Трябва да потърсим и вътрешни корективи, да функционираме в условията на повече дисциплина и самодисциплина. Не трябва да толерираме онези, които виждат в партията единствено трамплин към властта или бизнеса. За всеки партиен член и симпатизант трябва да е ясно, че тогава, когато се нарушават основни принципи, следва реакция - на централното или местното ръководство, защото в крайна сметка това укрепва доверието.
- Вашите послания към делегатите на конгреса и към членовете и симпатизантите на левицата.
- Няколко емоционални изречения, рекламно пакетирани и пламенно изречени от трибуната на конгреса, сигурно ще трогнат делегатите, а може и да ми спечелят няколко гласа повече. Но аз ще бъда честен. Няма да подвеждам никого с красиви и нереалистични обещания. Смисълът е в това да вярваме и да се трудим за реализирането на идеите си заедно. Ние трябва да сме ежедневно при хората, да говорим с тях, да усещаме техните болки и проблеми, да даваме автентични и възможни решения и да ги осъществяваме практически с общи усилия.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1485

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56