17 Декември 2018понеделник10:39 ч.

100 предизвикателства за сърцето и ума предлага новата книга на Стоянка Митева-Балева

Зрелостниците бъркат пунктуацията, не могат да изразяват мислите си, най-много двойки - по история

/ брой: 131

автор:Иван Вълов

visibility 1053

Стоянка Митева-Балева е авторка на 11 книги, от които 9 са стихосбирки. Току-що излязлата единадесета книга "Хоро за самодива: лирика - избрано", е юбилейна. Неин редактор е известният поет и публицист Драгомир Шопов, а издателството е "Световит". Издаването на книгата съвпадна с получената от поетесата национална годишна награда на Съюза на българските писатели "Георги Братанов".
Едва 19-годишна, застанала като ентусиаст пред тъкачните станове в ДИП "Юта" - Русе, според повика на времето, Стоянка Митева за публикувания от нея цикъл стихотворения в сп. "Родна реч" става известна в литературните среди с отвореното писмо на Георги Джагаров. "...във вашите стихове - пише известният поет - има нещо, което в другите няма и което ви прави по-близка до сърцето на съвременния младеж, живот има в тях, земни сокове има, съвременност." Годината е 1958-а!
Завършила българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски", омъжила се за своя състудент Борис Балев, изявил се като талантлив журналист, публицист и издател, защитила дисертация по педагогика, родила две дъщери - Виктория и Анна, работила като учителка и журналистка в Радио София (БНР), днес Стоянка Митева-Балева е между признатите талантливи поети. Твърде сложна, изпълнена с поредица от драматични обстоятелства е както жизнената, така и творческата й съдба. В продължение на десетина години смъртта й отнема родители, съпруг, а през 2012 г. и голямата й дъщеря. След първата си стихосбирка "Момичета", издадена през 1974 г., "отлежавала" 6 години в издателство "Народна младеж", Ст. Митева престава да пише стихотворения цели 30 години. Отговорът за изживяното от нея потресение се съдържа в стихотворението "Орисия", публикувано в излязлата през 2004 г. втора книга с лирика "Благодаря на белите звезди". То не се нуждае от коментар:
"Предлагаха ми да си купя слава
по старата изпитана цена.
И вече четвърт век ме унижава
дилемата: поет или жена.
Творби не носих никога на чаша,
в среднощни часове не ги четях.
Поет не станах.
    Но до днес се плаша,
че няма женски стихове
    без грях."
Разпределени по тематичен признак, стотината стихотворения в новия сборник "Хоро за самодива" засилват впечатлението у читателя, че му се предлага среща със зряло поетично майсторство, в което липсват съчинителство и наивност. За поетесата няма забранени теми - еднакво силно въздействат стихотворенията й в памет на скъпите й покойници: родители, брат, съпруг и дъщеря, с тези срещу фалшивите добродетели, скрити под маската на човещина, против жестокостта. Много са тематичните творби в новата книга на Стоянка Митева, за да бъдат посочени по заглавия, но така подбрани, засилват впечатлението за енциклопедичност. В същото време те разкриват и неповторимата индивидуалност на авторката: нейното себеразкриване като гражданин, съпруга, майка, баба. Рядко в съвременната женска поезия могат да се срещнат такива искрени стихотворения, посветени на любовта, като тези в поезията на Стоянка Митева-Балева. В тях има и болка от самотата, и копнеж по така желаната среща с "рицаря на мечтите й", и страх от поредното разочарование. Отговора ни дава поетесата (той може да бъде открит и в десетина още други стихотворения - б.а.) възможно най-искрено в двустишието:
"Който мен ме обичаше -
    вече умря,
който в мене е влюбен -
    го няма."
               "Свети Валентин"
За финал си избрах цитати от две стихотворения, характерни за себеразкриването на лиричната героиня в "Хоро за самодива":
"Затуй, че не мога да казвам лъжи,
че нямам ключе на устата,
безликата подлост над мен не кръжи,
но станах "персона нон грата".
             "Персона нон грата"

"Не съм била покорна за пари,
не съм била покорна и за слава
...
Щом възкресявам в истина страстта,
и в трудно време мога да живея."
                     "Откровение"
--------
Днес от 17 ч. в салона на Съюза на българските журналисти ще се състои премиерата на книгата. Тя ще бъде представена от нейния редактор, поета и публициста Драгомир Шопов, и от Иван Вълов. Ще има и авторски рецитал.
 

30 см натрупа във Видин, глобиха 30 ТИР-а на магистралата

автор:Дума

visibility 0

Купуваме електронни винетки от днес

автор:Дума

visibility 6

Асфалт върху сняг полагат в Тетевенско

автор:Дума

visibility 20

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 101

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 154

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 244