25 Април 2019четвъртък00:55 ч.

Резултати

Изследването за продължителността на живота

Продължителността на живота в Русия се е увеличила почти с 10 процента

С 9,4 процента е нараснала продължителността на живота през последните 20 години. По този показател Русия заема 12 место в рейтинга на изследването " Удължаване на живота"

/ брой: 102

visibility 418

Владимир Петин
руски дневник

Предмет на проучване станаха авторитетните статистически данни на Световната банка, Световната здравна организация и Националните статистически агенции. За изходна „мярка” са определени 20 години,тъй като това е периода за смяна на поколенията. Авторите изтъкнаха като причина за това изследване голямото количество недостоверна информация по темата.
- Да, средната продължителност на живота в Русия е далеч от идеала - съобщи директорът на Центъра по социална икономика Давид Мелик-Хусейнов. Но не може да не се обърне внимание на това, как се променя картината и каква е динамиката на увеличаване продължителността на живота в страната.
Сега средната продължителност на живота в Русия е 70,5 години. При това разликата на показателите за мъжете и жените е извънредно голяма - около 18%.
- Нека не забравяме, че преди 20 години тази разлика беше 24 процента - подчерта Давид Мелик-Хусейнов. - Усилията, които се предприемат в тази насока, вече дават резултат.
Според мнението на учените за увеличаването на средната продължителност на живота могат да способстват такива фактори като пропагандата на здравословния начин на живот, по-честите контакти на населението с лекарите и правилното изразходване на бюджетните средства, например, за ранна диагностика на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.
-Трудно е да се каже, как ще се измени тази динамика в бъдеще - отбеляза ръководителят на изследователския център към Руската телеграфна агенция Семьон Сорокин. - Но ако социално-икономическата ситуация в страната не се влоши, то може да се разчита на това, че тази продължителност на живота ще се запази и даже ще се увеличи.
Опитват се да живеят по-дълго и в другите страни: в Естония продължителността на живота се е увеличила за 20 години с 15 процента, а в Турция и Латвия - с 13.
Авторите на изследването се надяват, че изводите им ще привлекат вниманието на онези профилни ведомства, които ще проявят желание да приложат препоръките им на държавно ниво. Експертите обаче възлагат повече надежди на отделните региони: " Имаме желание нашето изследване да стане настолна книга за губернаторите" - казва Мелик-Хусейнов.

КОНПИ най-сетне проверява Красимир Каракачанов

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 80

И съпругът на Даниела Дариткова с имотни афери

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 80

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 80

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 80

Кратки новини

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 71

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 56

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ