25 Август 2019неделя01:03 ч.

Резултати

Изследването за продължителността на живота

Продължителността на живота в Русия се е увеличила почти с 10 процента

С 9,4 процента е нараснала продължителността на живота през последните 20 години. По този показател Русия заема 12 место в рейтинга на изследването " Удължаване на живота"

/ брой: 102

visibility 444

Владимир Петин
руски дневник

Предмет на проучване станаха авторитетните статистически данни на Световната банка, Световната здравна организация и Националните статистически агенции. За изходна „мярка” са определени 20 години,тъй като това е периода за смяна на поколенията. Авторите изтъкнаха като причина за това изследване голямото количество недостоверна информация по темата.
- Да, средната продължителност на живота в Русия е далеч от идеала - съобщи директорът на Центъра по социална икономика Давид Мелик-Хусейнов. Но не може да не се обърне внимание на това, как се променя картината и каква е динамиката на увеличаване продължителността на живота в страната.
Сега средната продължителност на живота в Русия е 70,5 години. При това разликата на показателите за мъжете и жените е извънредно голяма - около 18%.
- Нека не забравяме, че преди 20 години тази разлика беше 24 процента - подчерта Давид Мелик-Хусейнов. - Усилията, които се предприемат в тази насока, вече дават резултат.
Според мнението на учените за увеличаването на средната продължителност на живота могат да способстват такива фактори като пропагандата на здравословния начин на живот, по-честите контакти на населението с лекарите и правилното изразходване на бюджетните средства, например, за ранна диагностика на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.
-Трудно е да се каже, как ще се измени тази динамика в бъдеще - отбеляза ръководителят на изследователския център към Руската телеграфна агенция Семьон Сорокин. - Но ако социално-икономическата ситуация в страната не се влоши, то може да се разчита на това, че тази продължителност на живота ще се запази и даже ще се увеличи.
Опитват се да живеят по-дълго и в другите страни: в Естония продължителността на живота се е увеличила за 20 години с 15 процента, а в Турция и Латвия - с 13.
Авторите на изследването се надяват, че изводите им ще привлекат вниманието на онези профилни ведомства, които ще проявят желание да приложат препоръките им на държавно ниво. Експертите обаче възлагат повече надежди на отделните региони: " Имаме желание нашето изследване да стане настолна книга за губернаторите" - казва Мелик-Хусейнов.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ