22 Февруари 2019петък05:53 ч.

Резултати

Изследването за продължителността на живота

Продължителността на живота в Русия се е увеличила почти с 10 процента

С 9,4 процента е нараснала продължителността на живота през последните 20 години. По този показател Русия заема 12 место в рейтинга на изследването " Удължаване на живота"

/ брой: 102

visibility 399

Владимир Петин
руски дневник

Предмет на проучване станаха авторитетните статистически данни на Световната банка, Световната здравна организация и Националните статистически агенции. За изходна „мярка” са определени 20 години,тъй като това е периода за смяна на поколенията. Авторите изтъкнаха като причина за това изследване голямото количество недостоверна информация по темата.
- Да, средната продължителност на живота в Русия е далеч от идеала - съобщи директорът на Центъра по социална икономика Давид Мелик-Хусейнов. Но не може да не се обърне внимание на това, как се променя картината и каква е динамиката на увеличаване продължителността на живота в страната.
Сега средната продължителност на живота в Русия е 70,5 години. При това разликата на показателите за мъжете и жените е извънредно голяма - около 18%.
- Нека не забравяме, че преди 20 години тази разлика беше 24 процента - подчерта Давид Мелик-Хусейнов. - Усилията, които се предприемат в тази насока, вече дават резултат.
Според мнението на учените за увеличаването на средната продължителност на живота могат да способстват такива фактори като пропагандата на здравословния начин на живот, по-честите контакти на населението с лекарите и правилното изразходване на бюджетните средства, например, за ранна диагностика на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.
-Трудно е да се каже, как ще се измени тази динамика в бъдеще - отбеляза ръководителят на изследователския център към Руската телеграфна агенция Семьон Сорокин. - Но ако социално-икономическата ситуация в страната не се влоши, то може да се разчита на това, че тази продължителност на живота ще се запази и даже ще се увеличи.
Опитват се да живеят по-дълго и в другите страни: в Естония продължителността на живота се е увеличила за 20 години с 15 процента, а в Турция и Латвия - с 13.
Авторите на изследването се надяват, че изводите им ще привлекат вниманието на онези профилни ведомства, които ще проявят желание да приложат препоръките им на държавно ниво. Експертите обаче възлагат повече надежди на отделните региони: " Имаме желание нашето изследване да стане настолна книга за губернаторите" - казва Мелик-Хусейнов.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37