14 Ноември 2018сряда19:51 ч.

Създаваме спецполиция за културното наследство

Министерството на Петър Стоянович ще показва изложби с хванати от службите крадени археологически и възрожденски ценности

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 283

В България ще бъде създадена специална полиция за борба с кражбите и износа на ценности и по това вече работи междуведомствена група от Министерството на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата. Това съобщиха вчера министър Петър Стоянович и заместничката му Велислава Кръстева. Т.нар. културна полиция се създава по модел на италианската, която работи успешно от години.  България е една от най-богатите на културно-историческо наследство страни, незаконният трафик особено на археологически ценности е голям и създаването на такава полиция е наложително, каза министърът.
Златна римска огърлица от ІІІ в. и оригинал на Дамаскин на даскал Тодор Пирдопски от ХІХ в., които са спасени с усилията на Националната полиция в МВР, ДАНС и прокуратурата, бяха показани вчера в МК. Експертизата на двете ценности е направена в НИМ и Националната библиотека. Според директора на НИМ Божидар Димитров златната огърлица е изровена от иманярска престъпна група в Благоевградско и е била подготвена за незаконен износ, но с усилията на ДАНС са задържани преговарящите при сделката лица. Имало е и журналистически сигнал до ДАНС. Огърлицата тежи 38,55 г, изработена е от 23-каратово злато и е от квадратни мъниста, които са пречупвали слънчевите лъчи под различен ъгъл, което е карало бижуто да "грее" при носене. Уникатът очевидно е принадлежал на аристократ от региона, където сега се намират останките на процъфтявалата римска провинция на градовете Хераклея синдика, Никополис ад Неструм и пр.
 Ръкописът на даскал Пирдопски пък е сред ценните свидетелства за философията на богомилското движение, съдържа 29 слова за светци, много гадателски текстове и рисунки. През 1870 г. е бил в Софийско, после в черквата в Трявна и следите му са се загубили, докато през 2010 г. е бил обявен на аукцион в къща "Сотбис". Върнат е с усилията на Националната ни полиция и прокуратурата.
  Отсега нататък в МК вече се правят временни изложби с културните ценности, спасени от трафика, обяви министър Стоянович. По думите на Велислава Кръстева преди второто четене на промените в Наказателния кодекс ще бъдат внесени поправки в предложените текстове, като ще се прецизират термините "археологическа ценност" и "научна щета", която е причинена от иманярското унищожаване на обекти. Според експертите и сега законите не предвиждат масово регистриране на предмети, а картините на живи майстори, какъвто е Светлин Русев например, са изрично изключени от понятието "културна ценност". Свидетели сме на доста некоректна кампания срещу политиките за опазване на културното наследство, коментира Кръстева.
Снимки Благовеста Цветкова

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 49

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 280

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 165

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 105

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 221

Тръмп се скара на Мей заради Иран

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Мелания поиска уволнение на висша съветничка

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Пхенян продължава ядрените разработки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Никола Груевски е във вилата на Виктор Орбан

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 222

Властта в кръгова отбрана

автор:Валентин Георгиев

visibility 0

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 0

/ брой: 222