24 Март 2019неделя19:30 ч.

Създаваме спецполиция за културното наследство

Министерството на Петър Стоянович ще показва изложби с хванати от службите крадени археологически и възрожденски ценности

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 350

В България ще бъде създадена специална полиция за борба с кражбите и износа на ценности и по това вече работи междуведомствена група от Министерството на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата. Това съобщиха вчера министър Петър Стоянович и заместничката му Велислава Кръстева. Т.нар. културна полиция се създава по модел на италианската, която работи успешно от години.  България е една от най-богатите на културно-историческо наследство страни, незаконният трафик особено на археологически ценности е голям и създаването на такава полиция е наложително, каза министърът.
Златна римска огърлица от ІІІ в. и оригинал на Дамаскин на даскал Тодор Пирдопски от ХІХ в., които са спасени с усилията на Националната полиция в МВР, ДАНС и прокуратурата, бяха показани вчера в МК. Експертизата на двете ценности е направена в НИМ и Националната библиотека. Според директора на НИМ Божидар Димитров златната огърлица е изровена от иманярска престъпна група в Благоевградско и е била подготвена за незаконен износ, но с усилията на ДАНС са задържани преговарящите при сделката лица. Имало е и журналистически сигнал до ДАНС. Огърлицата тежи 38,55 г, изработена е от 23-каратово злато и е от квадратни мъниста, които са пречупвали слънчевите лъчи под различен ъгъл, което е карало бижуто да "грее" при носене. Уникатът очевидно е принадлежал на аристократ от региона, където сега се намират останките на процъфтявалата римска провинция на градовете Хераклея синдика, Никополис ад Неструм и пр.
 Ръкописът на даскал Пирдопски пък е сред ценните свидетелства за философията на богомилското движение, съдържа 29 слова за светци, много гадателски текстове и рисунки. През 1870 г. е бил в Софийско, после в черквата в Трявна и следите му са се загубили, докато през 2010 г. е бил обявен на аукцион в къща "Сотбис". Върнат е с усилията на Националната ни полиция и прокуратурата.
  Отсега нататък в МК вече се правят временни изложби с културните ценности, спасени от трафика, обяви министър Стоянович. По думите на Велислава Кръстева преди второто четене на промените в Наказателния кодекс ще бъдат внесени поправки в предложените текстове, като ще се прецизират термините "археологическа ценност" и "научна щета", която е причинена от иманярското унищожаване на обекти. Според експертите и сега законите не предвиждат масово регистриране на предмети, а картините на живи майстори, какъвто е Светлин Русев например, са изрично изключени от понятието "културна ценност". Свидетели сме на доста некоректна кампания срещу политиките за опазване на културното наследство, коментира Кръстева.
Снимки Благовеста Цветкова

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1486

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56