19 Март 2019вторник10:52 ч.

Общините са пред колапс

Управляващите искат 15 на сто орязване на субсидиите за местната власт на годишна база, което означава от юли парите на част от общините да са с близо 1/3 по-малко

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 1691

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2010 г. вчера бе внесен в деловодството на парламента. По предварителна информация се предвижда на годишна база субсидиите за общините средно да бъдат орязани с 15 на сто, което означава, че от 1 юли местните власти ще получават средно с около 30 на сто по-малко. Съкращения с най-малък процент - 18 на сто, от 1 юли ще има само за няколко общини. Те са Столична, Годеч, Козлодуй, Батак, Добрич, Варна, Несебър, Бургас, Ямбол, Пловдив. Голямата част от общините ще получават от юли между 18 и 21% и между 21 и 24 на сто по-малко. Има общини, в които съкращенията ще бъдат драстични. Те ще трябва да се справят с до 34 на сто по-малко пари през втората половина на годината и със сигурност ще натрупат задължения. Дали са помислили за това управляващите?
Според изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в  РБългария (НСОРБ) Гинка Чавдарова подобно свиване на бюджета ще означава намаляване на читалищата с около 1/3. С около 30% ще бъде намален и броят на здравните кабинети в общинските училища. "Четирима от всеки десет общински служители ще трябва да си търсят нова работа, а техните задължения да бъдат поети от останалите на работа. Ще се опитаме обаче да гарантираме изпълнението на задълженията, макар и орязани, на общините към своите жители", коментира още Чавдарова. По нейни думи по-малкото пари ще станат причина и за угасването на уличното осветление в 150 общини. Според Чавдарова държавата трябва да намери по-гъвкави начини за намаляване на разходите в общините, а не да се стига до драматично рязане на бюджетите.
Преди ден, когато промените в бюджета все още не бяха внесени в НС, стана известно, че държавата вече е лишила една от общините - Благоевград, от близо 400 000 лв. субсидия, която й се полага по закон. За това алармираха от местната управа. Според информацията за юни общината е получила едва 81,1% от полагащата й се по закон субсидия за държавно делегирани дейности. Получени са 1 666 000 лв. вместо утвърдените в закона за държавния бюджет за 2010 г. 2 000 054 лв. Това е безпрецедентен акт, при който, без да са гласувани промени в държавния бюджет и без да има постановление на Министерския съвет, някой си позволява да променя законово регламентирани суми, категорични са от кметската администрация. Имало и други общини, които вече са получили орязани държавни помощи, при това без предупреждение и без законово основание.
Във връзка с промените в бюджета и готвените чрез тях средно с 15 на сто по-малки субсидии на общините преди ден е проведено извънредно заседание на НСОРБ. На него присъства и министърът на финансите Симеон Дянков, съобщи кметът на Мездра Иван Аспарухов. Кметовете на общини са поискали намаляване на дела на готвените съкращения. На този етап е постигнато съгласие вместо с 15 на сто субсидиите да бъдат намалени на годишна база между 11 и 12 процента. Кметовете са категорични, че намалението трябва да бъде и под тези 11-12 на сто, но Дянков е заявил, че не може то да падне до 10 на сто на годишна база. Предстои общините да изготвят свое становище и то да бъде внесено.
Междувременно преди дни стана известно, че в Програмата за децетрализация за периода 2010-2013 г. е записана възможността общините да генерират собствени приходи с преструктуриране на данъчната система и въвеждане на нови местни данъци. Програмата е публикувана на сайта на Съвета по децентрализация. Съветът, който се председателства от регионалния министър Росен Плевнелиев, е приел, че са необходими тези мерки, за да продължи реформата, защото се отчита, че в общините липсват достатъчно приходи. През м.г. собствените приходи на общините са спаднали на 29% при 32% за предходната.


Иван Аспарухов, кмет на Мездра:

60 общини ще изпаднат в много тежко положение

- Г-н Аспарухов, какво означава за общините намаляване с 12% на субсидиите на годишна база?
- Това означава, че огромна част от общините, на които собствените приходи са колкото изравнителната субсидия, която дава държавата, ще бъдат в изключително тежко положение. 60 общини ще изпаднат в тежко състояние, ако не се намери друг механизъм, за да им се помогне в изравнителната субсидия.
Другият сериозен проблем е, че голяма част от общините ще трябва да избират - да се откажат от услуги за населението или да влошат тяхното качество. Визирам целия спектър общински услуги. Това значи, че няма да има никаква възможност за кофинансиране на европейски проекти, тъй като капиталовите разходи са отрязани. И ще имаме затруднения да използваме евросредства като вид антикризисна мярка, поради абсолютната невъзможност на общините да осигурят ресурс за това. Ще се получи дисбаланс на общинско ниво, в който една част от сектора, обслужван от общините - например образованието, ще получава нормално заплати и ще работи, а в другата проблемите ще се задълбочават. Най-лошото е, че това орязване на бюджетите ще се прояви в края на годината като неразплатени разходи. На практика от тази правителствена мярка няма да има смисъл, защото неразплатените разходи също са дефицит.


Росица Янакиева, кмет на Перник:

Как да съкратим изборните длъжности?

- Г-жо Янакиева, как ще се отрази на Перник орязването на държавните субсидии след актуалицзацията на бюджета?
- При рамката, която засега е предвидена от 15%, Перник ще получи 3 млн. лв. по-малко от 1 юли.
- Какво ще блокира?
- Дейностите на детските градини и яслите, културата. Ще се наложи свиване на капиталовите разходи. Няма да направим пътя Перник-Студена. Ще пестим и от уличното осветление. Ще се наложи и съкращение в общинската администрация в същия процент, независимо от свиването на фонд "Работна заплата" с 16% от началото на годината. И това се налага, без да се отчете, че почти във всички общини близо 1/4 от администрацията е изборна и няма как да се съкращава.
- Как гледате на варианта да въведете нови местни данъци, за да "спасите" приходите?
- Промените в Закона за местните данъци и такси ще влязат в сила от следващата година и шест месеца това няма да има ефект. От друга страна, тези 3 млн., които се взимат на перничани, не са просто левове. Трябва да стане ясно, че ще се понижи качеството на живот на хората, което и сега е далеч от европейските стандарти.

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53