19 Ноември 2018понеделник16:45 ч.

Баш риболовец

Николай Волев: С риболова си зареждам батериите

/ брой: 285

visibility 1057

Николай Волев е роден през 1946 г. в София. Завършил Лондонското филмово училище, специалност кинорежисура. Автор е на 6 игрални и десетки документални филми, сред които "Двойникът", "Дом № 8", "Маргарит и Маргарита", "Козият рог 2", "Огледалото на дявола" и т.н. Носител е на много наши и чуждестранни награди. Семеен.


Доста късно се запалих по риболова. Навърших 42 години и започнах да изпитвам необходимост да съм сред природата. Аз съм деен човек и не мога да не върша нещо. Затова реших да се занимавам с активен риболов. Харесват ми всички видове риболов, но предпочитам динамичния - спининговия. Не мога да ловя с дънни въдици, да ги заложа и да чакам.
Риболовът е само повод да отида сред природата. Аз обожавам красотата й. Там си зареждам батериите, иначе бих изгърмял. На второ място идва праисторическото, примитивно и вечно ловно чувство. Разбира се - и състезателният хъс да хванеш голяма риба, да се пребориш с някаква трудност. И не на последно място, когато ловя риба, усещам, че много ми се вдига адреналинът.
Най-силната ми тръпка беше, когато хванах на язовир "Сопот" голяма бяла риба, към 9 кг. Борбата беше страхотна. Незабравими мигове имах с една пъстърва, около три килограма и половина. Тя ми счупи върха на пръчката, но аз успях да я извадя.
Ходил съм на риболов и в чужбина. В Гърция лових риба тон. Риболовът там е доста различен и атрактивен. От лодка, на бавни скорости, се влачат въдиците с доста усъвършенствани приспособления. Правят се прецизни изчисления на тежестите и балансиране на линията така, че стръвта да е на големи дълбочини. По този начин се хващат редки и ценни риби.
Съпругата ми Доротея е също много запален риболовец. Рибарските чалъми са нещото, за което непрекъснато се майтапим с нея на съвместните ни излети. Тя се хвали, че владее тънкостите на риболова по-добре от мен. Обикновено мъжете използват риболова, за да починат от жените, но много хора ни завиждат, че ходим заедно на риболов. Спорим, караме се оживено, обсъждаме слуката... Може би сме някакво щастливо изключение. Не сме си омръзнали още.
Харесват ми овациите по време на риболов. Да се изфука човек е много важно нещо. Когато хванах голямата пъстърва на Сърница, доста завист видях в очите на иначе "печени" рибари. Дори четири-пет души се снимаха с нея, за да я показват после като хваната от тях.
Задавал съм си въпроса за различното и общото между платения риболов и платената любов. При платената любов нещата са гарантирани, докато при платения риболов няма нищо сигурно. Общото е, че и при двете тръпката е по-малка, отколкото при истинската любов и истинския риболов.
В природата законите са по-ясни, по-справедливи. Всичко, което е измислено от човека, в голяма степен е в конфликт с природата и много рядко в хармония.
Най-забавните истории по време на риболов са, когато се закачи нещо голямо и започна да го вадя. Това върви с доста емоционални подхлъзвания, намокряния, потапяния, подгизвания, които, естествено, за жена ми са смешни, а за мене - не.
Повечето ми емоционални истории са не толкова забавни, колкото страшни. С малката ми лодка съм попадал в много силни бури. Как съм се оправял, не ми е много ясно. Явно имам някакво чувство за корабоплаване, което ми подсказва в такива моменти как да постъпя по най-правилния начин.

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224