13 Ноември 2018вторник07:18 ч.

Книга за героизма и доблестта

"ВМРО. История на една една борба" - второ преработено и допълнено издание на известния сборник на Красимир Каракачанов

/ брой: 239

автор:Иван Гранитски

visibility 566

Известна е прочутата фраза на големия немски философ Артур Шопенхауер: "Миналото е невъзвратимо, настоящето е незадоволително, бъдещето е неясно". Тази констатация звучи невероятно актуално за днешния ден на Отечеството. Пълна дезориентация на обществото, загуба на изконни идеали и ценности, задълбочаващ се песимизъм за бъдещето на страната, крещяща нужда от истински държавници, от народни водачи, които мислят повече за националните, отколкото за личните си интереси.
Има, слава Богу, и редки изключения сред масата сиви души, които се подвизават на обществено-политическата сцена днес. Един от тях е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговото име се появи в средата на 90-те години на миналия век в условията на резки социални сътресения, конфликти и трансформации. Още от самото начало младият лидер показа качества, тъй редки за сегашната бравурна и какофонична политическа ситуация - здраво патриотично чувство, уважение към традиционните национални ценности, ясна

визия за приоритетите на държавата

и непоколебима увереност да се защищават и продължават благородните традиции на Българското възраждане, вследствие на които е изградена модерна България преди сто и тридесет години.
Впечатляваща е, разбира се, не само бурната политическа дейност на младия лидер, но и неговите многобройни изяви в медиите - стотици интервюта, статии, антрефилета, бележки и прочие. И ето че сега към любезния читател тръгва и неговата книга "ВМРО. История на една борба". Това е второ преработено и допълнено издание на предишна негова книга, която излезе преди десетина години и отдавна вече e библиографска рядкост. Авторът си е поставил благородната задача да ни представи кратка история на героичните и трагични страници от историята на тази най-патриотична българска организация, която повече от сто години се бори за освобождение на българите от Македония и Одринско и присъединяването им към пределите на Майка България. Повествованието е изградено върху огромен фактологически материал, от което личи, че Красимир Каракачанов твърде добре познава новата българска история. Стотици личности, свързани с героичните борби на българите за освобождение на Одринска и Егейска Тракия и Македония, са осветлени, лаконично е предадена тяхната биография и участие в борбата им срещу опитите на гърци и сърби да асимилират българския елемент в тези области, срещу нечуваните насилия, които те извършват в продължение на десетилетия. Книгата е снабдена и с внушителен брой

илюстрации, документални свидетелства

факсимилета и пр., доказващи по категоричен и безпрекословен начин българския характер на населението от тези райони.
Но освен краткия исторически преглед на борбите на българите от Македония и Одринско за освобождение от турското иго, както и за защита от денационализаторските попълзновения на сърби и гърци, авторът насочва своя поглед и към днешните измерения на така наречения македонски въпрос. Анализът на Красимир Каракачанов е не само подплатен със сериозни исторически аргументи и доказателства, но и представлява най-точният отговор на днешните цинични опити на редица скопски политици да изкривят историческата истина. Но полемиката на автора е насочена не само срещу външните манипулатори и фалшификатори, а и срещу някои съвременни български политически дейци, които представят себе си като дисиденти на комунистическия режим и днешни героични демократи, а всъщност по нищо не се различават "във възгледите си по българския национален въпрос от политиката на комунистическата партия". В действителност - пише Красимир Каракачанов - "всичко бе игра само на думи. Марксисткият интернационализъм се заместваше с либерален космополитизъм."
Книгата на Красимир Каракачанов "ВМРО. История на една борба" е не само полезно и навременно четиво, но и важна бариера пред напъните на скопските фалшификатори, както и вътрешните отродители и нови еничари, да омаловажат изключителната патриотична роля и същност на ВМРО и неговите исторически заслуги пред нацията.

 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220