18 Март 2019понеделник18:40 ч.

Генчо Кънев - Циклопа

70 години от гибелта на героя

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 774

Трифон Митев
   

Всяко време има своите герои. Всяка борба - своите горещи имена, които стават нейни символи и пренасят пламъка й в бъдното.
    Чет нямат борците за българско име и народни правдини. Още "откак се е зора зазорила". От времето на Индже и на април 1876-а. И по-късно - от битката при Владая, от четите през 20-те и 30-те години на миналия век. От антифашистката съпротива... Много са имената, светещи от паметни плочи, братски могили или просто в пожълтелите страници на архивите.
Но някои от тях стават легенда. Имената на Чавдар войвода, на Мануш, на Дойчин днес са символ на хайдушкото движение против Османската империя. И с антифашистката борба 1941-1944 г. е така: минава времето и много от имената на героите остават предимно в архивите, по паметните плочи, в исторически изследвания. Но някои от тях отдавна са прекрачили границите на обикновената човешка памет. Те са легенда, знак са на себеотрицание, на мъжество, на борба и жертва за общ идеал, без да търсят отплата.
    Като името на Генчо Кънев - Циклопа.
    За него някогашният партизански командир Стойо Чочоолу казваше: "Той е моят учител по комунизъм и борба." На Девети септември на много места в страната си спомнят за онази борба от началото на 40-те години на ХХ век. Спомнят си и за падналите антифашисти. Така е и в с. Калояновец, Старозагорско. Там почитат паметта на Циклопа - 70 години от неговата гибел.
    Генчо Кънев - Циклопа е роден на 17 ноември 1904 г. в с. Джамбазито - днес Калояновец. 18-годишен става член на Комсомола, на 22 години - член на БКП и от 1927 г. е секретар на партийната група в селото. През 1933 г. е интерниран за комунистическа дейност в Св. Врач - Сандански. После е нелегален, политзатворник, пак в нелегалност, пак в затвора... През март 1942 г. става партизанин. На 3 юни 1943 г. в сражение с фашистката полиция загива край с. Бенковски.
    Това е само кратка справка от полицейските архиви и от различните справочници. Но в тези редове е онзи дух на Циклопа, който е повел десетки млади хора по партизанските пътеки. В името на свободата. В името на по-добър живот. В този дух е истинската същност на Генчо Кънев - Циклопа. Затова е легендарно името му - като на Чавдар войвода и на Индже. Имена като неговото правят достойно името на цял един народ. 

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52