16 Ноември 2018петък14:48 ч.

Генчо Кънев - Циклопа

70 години от гибелта на героя

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 643

Трифон Митев
   

Всяко време има своите герои. Всяка борба - своите горещи имена, които стават нейни символи и пренасят пламъка й в бъдното.
    Чет нямат борците за българско име и народни правдини. Още "откак се е зора зазорила". От времето на Индже и на април 1876-а. И по-късно - от битката при Владая, от четите през 20-те и 30-те години на миналия век. От антифашистката съпротива... Много са имената, светещи от паметни плочи, братски могили или просто в пожълтелите страници на архивите.
Но някои от тях стават легенда. Имената на Чавдар войвода, на Мануш, на Дойчин днес са символ на хайдушкото движение против Османската империя. И с антифашистката борба 1941-1944 г. е така: минава времето и много от имената на героите остават предимно в архивите, по паметните плочи, в исторически изследвания. Но някои от тях отдавна са прекрачили границите на обикновената човешка памет. Те са легенда, знак са на себеотрицание, на мъжество, на борба и жертва за общ идеал, без да търсят отплата.
    Като името на Генчо Кънев - Циклопа.
    За него някогашният партизански командир Стойо Чочоолу казваше: "Той е моят учител по комунизъм и борба." На Девети септември на много места в страната си спомнят за онази борба от началото на 40-те години на ХХ век. Спомнят си и за падналите антифашисти. Така е и в с. Калояновец, Старозагорско. Там почитат паметта на Циклопа - 70 години от неговата гибел.
    Генчо Кънев - Циклопа е роден на 17 ноември 1904 г. в с. Джамбазито - днес Калояновец. 18-годишен става член на Комсомола, на 22 години - член на БКП и от 1927 г. е секретар на партийната група в селото. През 1933 г. е интерниран за комунистическа дейност в Св. Врач - Сандански. После е нелегален, политзатворник, пак в нелегалност, пак в затвора... През март 1942 г. става партизанин. На 3 юни 1943 г. в сражение с фашистката полиция загива край с. Бенковски.
    Това е само кратка справка от полицейските архиви и от различните справочници. Но в тези редове е онзи дух на Циклопа, който е повел десетки млади хора по партизанските пътеки. В името на свободата. В името на по-добър живот. В този дух е истинската същност на Генчо Кънев - Циклопа. Затова е легендарно името му - като на Чавдар войвода и на Индже. Имена като неговото правят достойно името на цял един народ. 

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223