18 Март 2019понеделник18:40 ч.

С даровити хора и верни съмишленици всичко се постига

За 15 години Театрална формация "Мелпомена" зарадва хиляди хора и спечели много приятели в България, Европа и отвъд Океана

/ брой: 202

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1065

Навършиха се 15 години от създаването на Театрална формация "Мелпомена", която на 13 август 1998 г. e вписана в регистъра на театралните трупи на Република България от нейния основател, режисьор и директор Георги Стоилов. Идеята му е "да събере добри артисти, добри хора, добри приятели и заедно да произведат добър театрален продукт, предназначен както за публиката в България, така и за всички българи по света". През 1998 г. опитът на баща ми и бил по-скоро експеримент, който обаче е доказал успеваемостта си, казва Светлин Стоилов, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова и до днес ръководи трупата. Поема я през 2007 г., когато известният актьор, режисьор и продуцент Георги Стоилов внезапно напуска този свят. Трябваше да защитя делото на баща ми и прецених да продължа развитието на театъра. Получих подкрепата на актьорите и това ме мотивира допълнително.

Снимки ТФ "Мелпомена"
Георги Стоилов и Любо Нейков в "Двубой"

Успях благодарение на хора като Любо Нейков, Стефан Рядков, Елена Петрова, Митко Рачков, Светлана Бонин и Асен Блатечки, признава г-н Стоилов младши.
През годините в репертоара на Театрална формация "Мелпомена" се вписват заглавията "Опасно е да си любовник" от Димитър Инкьов, "Игра на смърт" от Франсиз Паризо, "Сантасе за трима" от Жан-Клод Дано, "Двубой" от Иван Вазов, "Януари" от Йордан Радичков, "Големанов" и "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Благородният испанец" от Съмърсет Моъм, "Маршрутка" от Елин Рахнев, "Досадникът" от Франсис Вебер и други.
Първата постановка, чрез която театърът става фактор в страната и гастролира по света, е по "Двубой" от Иван Вазов. В нея участват Любо Нейков, Елена Петрова, Албена Михова, Ванча Дойчева, Никола Анастасов и Георги Стоилов, който е и режисьор.

Елена Петрова и Светлин Стоилов в "Благородният испанец"


Наред с изявите си на сцените на "Сълза и смях" и "Българска армия", "Мелпомена" пътува в десетки градове из страната, изигравайки стотици представления. Обиколили сме цяла България и сме играли във всеки град на страната по няколко пъти, разказва Светлин Стоилов. От създаването на театъра до днес са осъществени 10 постановки. Режисьор е Георги Стоилов, а след неговата кончина Велко Кънев режисира постановката "Благородният испанец". Около 20 са актьорите, които участват и са участвали в проекти на театъра. А Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Иван Вазов, Съмърсет Моъм са сред предпочитаните автори на трупата.

Елена Петрова, Стефан Рядков и Мария Статулова в "Големанов"


Първото задгранично турне на формацията е през 1999 г. със спектакъла "Сантасе за трима" - в Детройт, Чикаго и Ню Йорк. По покана на българското консулство в Ню Йорк през 2001 г. "Двубой" се играе на "Бродуей" пред около хиляда зрители и поставя рекорд за посещаемост на български спектакъл в САЩ. Следват представления във Вашингтон, Бостън, Чикаго, Детройт и Лос Анджелис, а през 2002 г. - в Торонто, Ниагара, Отава и Монреал. През 2004 г. "Януари" е игран в театър "Бърнард Шоу" в Лондон, следват гостувания в Австрия, Турция, Испания и Кипър. "Големанов" е радвал публиката в Мюнхен, Берлин и Лондон през 2006 г. Канада и САЩ са държавите, където сме правили най-продължителни турнета и с най-голям успех, обобщава директорът. По неговите думи организацията се осъществява с подкрепата на местни хора, които жадуват за българска култура и изпращат на трупата покана за гастрол.
Всичко това се случва с участието на неповторимите актьори, свързали имената си с Театралната формация - Никола Анастасов, Ванча Дойчева, Стоянка Мутафова, Адриана Андреева, Димитър Георгиев-Пушо, Любо Нейков, Димитър Рачков, Краси Радков, Елена Петрова, Албена Михова, Нона Йотова, Стефан Рядков, Асен Блатечки, Мария Статулова, Светлана Бонин, Деси Бакърджиева, Мирослав Косев, Жанина Дончева, Христо Бонин и други.
Светлин Стоилов споделя, че публиката в чужбина е носталгична. Трябва да си между тях, за да го разбереш, не може да се опише с думи. Интересни и вълнуващи случки от гастролите зад граница се запомнят завинаги - като се започне още от пътуването със самолета, минаването през граница, без да говориш чуждия език, разходките в града и пазаруването в магазини, вечерята с приятели и познати, играенето на импровизирани сцени... разказва директорът на "Мелпомена".
Частната театрална формация винаги се е издържала с подкрепата на спонсори като община Каварна, "Виваком" и много други. Днес партньори на театъра са около десет фирми. Първата, която е подкрепила финансово театъра през 2000 г., е "Истра", благодарение на която се осъществява първата постановка - на "Двубой".
Не е лесно да се прави частен театър, особено в последните години на криза. Някои трупи и театри не сполучиха, споделям с директора. Не сполучиха, защото нямат мениджъри, които да правят разлика между бизнес и култура, отговаря той и допълва: Тази разлика беше остро критикувана доскоро в нашата страна, но напоследък всеки се опитва да я налага.
Театърът има партньори, но много ли са желаещите да финансират неговите начинания и би ли помогнал един действащ Закон за меценатството да има повече спонсори? Такъв закон е задължителен според мен не само за културата, но и за спорта, убеден е г-н Стоилов. Желаещи не мога да кажа, че има - това имах предвид, като давах пример за разликата между бизнес и култура. Ако не убедиш дадена фирма, че има интерес да те подкрепи чрез цифри и факти, никой няма да ти даде нищо, допълва директорът. А средствата, които се отпускат от държавата чрез Министерството на културата, са малко - сумата се разпределя в няколко проекта и така парите стават недостатъчни за производство на спектакли. Но министерството подкрепя само държавни театри, затова не съм се обръщал към тях за финансиране, пояснява той.
Театрална формация "Мелпомена" няма собствен салон, но има свои декори и костюми, които се съхраняват в помещение под наем. През миналия сезон трупата е играла предимно в София, в театър "Българска армия", не е пътувала много, а последното представление е изиграла в зала 1 на НДК. Гледали са ги общо над 10 000 души.
В актуалния репертоар са "Вражалец", "Благородният испанец", "Големанов" с участието на музикантите от Берковската духова музика, и "Досадникът". Театърът е във ваканция, а през октомври започва сезона с тези заглавия, отново на сцената на "Армията".
В сайта на "Мелпомена" е публикувана анкетна карта - кои актьори зрителите биха искали да гледат. Постоянно контактувам със зрителите, тяхното мнение е водещо във вземането на решения, казва Светлин Стоилов. А по отношение на раздела "Работа при нас" директорът отговаря: Предлагам прекрасни условия, но търся прекрасни служители.
 

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52