27 Септември 2020неделя17:12 ч.

Преди края

/ брой: 196

автор:Веселка Венкова

visibility 3461

Стана ясно, че столичанин се е почувствал неравнопоставен спрямо Алеята на българските творци в Централните софийски гробища и написал жалба до Комисията за защита от дискриминация. Причина за дискомфорта на жалбоподателя е решение на СОС. То създавало "предпоставки за неравно третиране, като в привилегировано положение била определена категория хора спрямо всички останали и това водело до дискриминация по признаците лично и обществено положение". Фактът би предизвикал иронична усмивка, но е опасно, ако подобна екзотика стане практика.
Теренът, отреден за знаменитите личности в Централните софийски гробища, е с площ 2 дка. И колкото по-бързо "се запълни", толкова по-празно ще е духовното пространство край нас. Погребани там са Йордан Радичков, Константин Павлов, Георги Русев, Георги Калоянчев, Петър Гюзелев, Найден Андреев, Андрей Баташов - изброявам само някои от свидните покойници, с които не можем да сме "равнопоставени", защото разделянето на хората в групи по рационален признак не е дискриминация.
В случая тези големи българи са мъртъвци, а аdiscriminatio - правенето на разлика, се отнася за живи хора, но и този довод няма да успокои обидения. Може би е забравил, че гробището е място, където хората пристъпват с уважение и почит. Че по света гробовете на велики личности отдавна са не просто паметници на културата, а част от обиколката на забележителности.
През 2010 г. се зарадвахме, че гробовете на родните знаменитости най-после ще станат паметници на културата. Тогава започна обновяването на Алеята на българските творци в Централните софийски гробища по проект за 300 хил. лв., финансиран от Министерството на културата.
Държавата тъкмо реши да погледне към гробището като място на памет и се намери онеправдан. Диагноза ли е това?

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 111

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 146

Вижте състава на новия Национален съвет на БСП

автор:Дума

visibility 1193

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 140

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1395

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 653

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ