24 Март 2019неделя19:20 ч.

Хепиенд

Художници гонят зли духове в с. Горна Липница

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 999

Арт-резиденцията "Старото училище" във Великотърновското село Горна Липница тази вечер ще проведе своето заключително представяне, на което ще бъдат показни творбите - картини, графики и фотографии, пърформанси на художници от България, САЩ, Великобритания, Италия и Германия.
В продължение на около две седмици от началото на август участниците в тазгодишното издание на арт-резиденцията се състезаваха на тема "Ритуално изкуство". Самото творческо представяне на художниците бе предшествано от нестинарски танц и лекция на потомствения нестинар Иван Георгиев, от звуков пърформанс на композитора Емилиян Гецов.
Художникът Георги Памуков показа своята трансформация между кукер и русалка. Творбата на Дамян Бумбалов е на тема "Три символа от миналото". Симоне Хаак от Германия е изработила живописни портрети на жители от Горна Липница. Впечатляващо е паното върху стена на англичанката Джейни Хавуд. Италианецът Даниеле Виля е автор на мистичния пърформанс от свещи и цветя, с който си поставя за цел да изгони злите духове от селото. Американецът Тревор Кнот, като познавач на  шамански практики, е демонстрирал ритуален огън, чието предназначение е близко до това на мистичния пърформанс на Д. Виля.
Всички творби и пърформанси са заснети и след приключването на арт-резиденцията ще бъдат качени като виртуална изложба в интернет - сподели специално за ДУМА нейният шеф Димитър Палов.


Ръководителят на арт-резиденция "Старото училище" в с. Горна Липница Димитър Палов заедно с художниците, участващи в конкурса

Няма българи на авариралия край Норвегия кораб

автор:Дума

visibility 9

11 министри ще поискат оставката на Тереза Мей

автор:Дума

visibility 193

Протестиращите в Сърбия с искания за оставки

автор:Дума

visibility 235

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1486

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56