12 Ноември 2018понеделник21:03 ч.

Музиката на свободните хора се лее край паметника на Асеневци

Шестото издание на Дикси джаз фест във Велико Търново бе посветено на 30-годишнината на Роял дикси бенд

/ брой: 177

автор:Албена Безовска

visibility 2894

Роял дикси бенд от Велико Търново ще отбележи през ноември три десетилетия от създаването си. На тази годишнина беше посветено и шестото издание на Дикси джаз фест. Независимо от сравнително кратката си история, форумът отдавна има специално място сред музикалните събития у нас. Особено след като няколко негови предшественици вече не съществуват. Почитателите на "олд стайл джаз" със сигурност помнят Диксиленд парада в Габрово, който години наред събираше като магнит групи и оркестри от цяла България. Ситуиран като общински, той беше единственият фестивал, профилиран за този стил от зората на джаза. Създател и основен организатор на Диксиленд парада е Манол Цоков. По-скоро - беше. Защото фестивалът вече не съществува. Съмишленици на г-н Цоков бяха изпълнители, журналисти, почитатели на джаза. Сред тях са Димчо Димитров, лидер на Дикси бенд - Тетевен, и Георги Попов - основател на Роял дикси бенд. И двамата създадоха фестивали около 21 май - празника на Габрово и датата, на която се провеждаше Дикси парадът. Идеята - да се оформи своеобразна "фестивална верига", чрез която трите форума да привличат повече български и чуждестранни групи. И споделяйки радостта от музикалните преживявания, да си помагат и в осигуряването на средствата. Тетевенският бенд все още радва своите съграждани, участва в различни национални събития (включително и в Дикси джаз - Търново), но джаз форумът в планинското градче също "изчезна".


Затова пък спокойно можем да кажем, че Дикси джаз във Велико Търново все по-ярко присъства в живота не само на старата ни столица, но и в българския културен календар. Нека припомним, че основател на сравнително младия фестивал е Георги Попов - преподавател по френска литература във ВТУ, музикант, създател на Роял дикси бенд. Беше голям ентусиаст, влюбен в стиловете от зората на джаза. Емил Костурков - сегашният директор на фестивала, е музикант във Великотърновския военен духов оркестър към Националния военен университет "Васил Левски". Преподава и ударни инструменти във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Ето какво си спомня той за началото: 

Румен Халачев квартет


"В мечтите си Жоро Попов е виждал Дикси джаз фест преди десетилетия, но доколкото знам, е имал много трудности. Няколко пъти се е опитвал да започне с организацията, убеждавал е хора от ръководството на града, но - безуспешно. Но Роял дикси бенд, на който беше лидер, имаше доста изяви. Преди да стана част от групата, аз работех в Градския духов оркестър. През 1995 г. Жоро търсеше заместник на техния барабанист, който беше зает и не можеше да участва с тях в Диксиленд парада в Габрово. Постепенно временният ми ангажимент стана постоянен. Така открих "стария джаз" и оттогава не съм се разделял с него. През ноември 2007 г. решихме да направим фестивал за диксиленд. Събрахме се всички от бенда и очертахме по-ясно идеите си. Първото издание беше през 2008 г. Проведе се на сцена до театъра. Беше сравнително малко по мащаб, имаше публика, но джазът още не си беше проправил път в съзнанието на културната общност в града. Когато Жоро си отиде от този свят, аз поех след него и фестивала, и ръководството на бенда. От четвъртия фестивал (първия, организиран от мен) преместихме сцената пред паметника на Асеневци. Там обстановката наистина е уникална. И търновци, и гости харесват мястото, за музикантите също е много приятно."

"Сентиментъл суингърс" и Мишо Йосифов бенд


Внушителните статуи, изобразяващи четиримата Асеневци - Асен, Петър, Калоян и цар Иван Асен II (всички яхнали коне), са разположени на един от хълмовете на Търново, покрай него минава Янтра, а на отсрещния хълм се виждат фасадите на стари и нови къщи, модерни хотели и много църкви. Атмосферата е просто приказна - особено когато падне мракът и светлините откроят огромните фигури на владетелите и сцената, от която се лее "музиката на свободните хора". Както вече споменах, последният фестивал беше посветен на 30-годишнината на бенда.
"Решихме да поканим хора, с които сме работили през годините или сме се срещали на подобни форуми, музиканти, които изпълняват рагтайм, диксиленд и т.н. Сред тях са нашите приятели от Диксибенд Тетевен, както и Венци Благоев бенд - проект, който все повече "набира скорост". Аз също съм част от него. Имахме няколко участия в "Студио 5" в столицата, на други фестивали. Солисти са Милица Гладнишка и Цветомир Цанков. Градският духов оркестър свири на втория ден от феста, който на шега нарекохме "търновски". Този състав има нов диригент - Владимир Бошнаков. Това беше първата му изява начело на оркестъра. Същата вечер чухме и Александров рагтайм бенд, който почти всяка година идва в Търново и винаги ни е подкрепял. В "търновската вечер" свирихме и ние от Роял дикси бенд. Наши солисти бяха Стефка Оникян (работила с нас преди години) и Цветомир Василев."
Последната вечер в програмата на Дикси джаз фест публиката аплодира атрактивния проект на Мишо Йосифов бенд и "Сентиментъл суингърс". Както и Румен Халачев квартет. Лидерът на тази формация всяка година подготвя специален проект за търновската сцена. Последната му изява беше заедно с Митко Карамфилов - контрабас, Емил Костурков - барабани, и отново Цветомир Василев. Може би името на вокалиста е известно на музикантите в жанра, но нека припомним, че той беше солист на Габровския диксиленд. През последните години участва в различни формации от "габровско-търновски-старозагорски произход", както се шегува шефът на Дикси феста. Тази форма на сътрудничество са приели и други колеги, опитвайки се да развиват и съхраняват "джаз линията" в тези градове. Те си знаят какво им струва да търсят средства и сцена за своите изяви. Но всички с радост отбелязват, че все повече хора са привлечени от джаза в различните му форми и стилове, което осмисля всички техни усилия.
"Помня какво беше в началото - отново се връща в миналото Емил Костурков. - На първия фестивал имаше не повече от 200 души. Тази година те бяха над 4000. Това ме кара да мисля, че сме успели да създадем някаква традиция, да поставим основите. Но изобщо не е лесно в тези години да намериш хора, които да ти помагат. Ние имаме пълната подкрепа на община Велико Търново и кмета г-н Панов. Те са поели изцяло логистиката на фестивала. Има трудности, но за публиката всичко това няма значение. Важно е какво се получава на сцената и какво отнасят хората със себе си след края на концертите. Много искаме догодина да поканим и гости от други страни. Постоянно имаме запитвания, дано намерим и средства. За да направим от фестивала истинско международно събитие."

 

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Запорираха сметки и имоти на Миню Стайков

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 13

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 6

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 7

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 4

/ брой: 220