18 Март 2019понеделник18:38 ч.

Матей Шопкин с наградата "Георги Джагаров"

Известният поет получи почетния приз пред своята 75-годишнина

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 1999

Винаги на датата около годишнината от рождението на големия български поет Георги Джагаров връчваме едноименната награда. Това е повод да си спомним за българската патриотична поезия и за България - подчерта в книжарница-галерия "София Прес" при връчването на наградата "Георги Джагаров" председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, обръщайки се към съпругата на поета Цвета Джагарова и множеството писатели и почитатели на поезията. - Тази награда е заслужена от Матей Шопкин и аз съм убеден, че след нейното връчване няма да има протести - вметна шефът на СБП с присъщото му чувство за хумор.
Уважаема Цвета Джагарова, драги колеги, приемам наградата със светли и силни чувства, с гордост и благодарност. Още повече ме затрогва фактът, че получавам това отличие пред 100-годишнината на СБП и моята наближаваща 75-годишнина - сподели Матей Шопкин, като рецитира вдъхновено стихове на Георги Джагаров и свое стихотворение, посветено на него.
Джагаров беше богоизбран поет с искрометни стихотворения, който остана верен докрай на своя жилав сливенски корен, на любовта си към България и обичта към младите поети - подчерта Шопкин, изразявайки своята благодарност към журито за получената награда и съпричастността на своите близки към неговото посвещение на поетичното слово.
Матей Шопкин е автор на повече от 40 книги с поезия, публицистика и стихове за деца, сред които "Двадесета пролет" (1966), "Приказка за Търновград" (1976), "Жребий" (1981), "Благослов от Царевец" (1986), "Мигновения" (2003), "Признания" (2008) и др. Два пъти е носител на наградата на СБП, на националните литературни награди "Пеньо Пенев", "Николай Хрелков", "Иван Нивянин", на Златен Есенински медал (2008) и др.
* * *

След връчването на наградата и.д. председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи на филмовия и литературен критик Величко Хинов наградата "Златно перо" за активната му журналистическа дейност по случай неговата 75-годишнина.
  
 

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52