14 Декември 2018петък15:33 ч.

За една позиция и още нещо

/ брой: 128

автор:Лозан Такев

visibility 847

Поводът е от социалната мрежа. Читатели на news.bg, притеснени от публикации във фейсбук страницата на 23 юли 2012 г. на министъра на културата Петър Стоянович, че Никола Вапцаров е терорист, а Светлин Русев - измекяр, чакат реакцията и позицията на другомислещите относно подобни квалификации като тази: "При положение, че в цял свят тероризмът се осъжда, не виждам защо да има повече сведени глави чрез един негов български представител. Думите са изречени като коментар на новина със заглавие: "Едва трийсетина сведоха глави пред Никола Вапцаров" миналата година през юли.
Подобна проява веднага поставя на изпитание разума, паметта, антифашистките ни рефлекси и идеи, както и левите инстинкти на партията, с чийто мандат е излъчено и днешното програмно и експертно правителство на Република България. Спомнете си, по същото време една бивша представителка на БКП, като председател на 41-ото Народно събрание /Цецка Цачева/ отказа да обяви "минута мълчание" в памет на Никола Вапцаров в деня, в който се отбелязваше кръгла годишнина от неговата екзекуция за антифашистка дейност...
На 2 юни антифашисти, социалисти, много граждани сведоха отново глави пред подвига на Христо Ботев, Васил Левски, на Никола Вапцаров и на всички българи, отдали живота си за националната и социалната справедливост и свободата на България... Предстоят и други поводи - през юли на Гарнизонното стрелбище, в деня на Васил Левски - на 18 юли, и т.н. Най-малко се нуждаем сега от разделянето и противопоставянето на "стари" и "млади", на "ваши" и "наши" герои, а в културата - на елитарна и масова, на граждани и на селяни, каквито намеци се долавят и в социалната мрежа с името на културния министър. Министерството най-вече трябва да работи за възраждане на българската духовност и за възстановяване на националния консенсус, без това обаче да неглижира приноса на лявата интелигенция в културното наследство на модерна България, без крайни интерпретации за тероризма и "измекярството", като обругава значими личности, български национални герои.
Това беше поводът и това беше съдържанието на една кратка позиция на комисията по медии, пропаганда, масовополитическа и културна дейност към Градския съвет на БСП - София. Срещу позицията застанаха народни представители от Коалиция за България, професори, министър, отговорни дейци на НС на БСП, общински съветници, включително председателят на ГС на БСП. Сега ли е времето, тук ли е мястото, не рушим ли крехкото мнозинство? С такова поведение не помагаме ли на опонентите си да атакуват още по-енергично правителството? И така нататък - все в този ред с предложения за изчакване и за премълчаване.
Защо заех страната на "позицията"? Трябваше да избирам. Или страната на "терориста" Никола Вапцаров, на "измекяра" Светлин Русев! Или страната на министъра на културата... Избрах първите.
 

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243