24 Април 2019сряда09:56 ч.

За една позиция и още нещо

/ брой: 128

автор:Лозан Такев

visibility 890

Поводът е от социалната мрежа. Читатели на news.bg, притеснени от публикации във фейсбук страницата на 23 юли 2012 г. на министъра на културата Петър Стоянович, че Никола Вапцаров е терорист, а Светлин Русев - измекяр, чакат реакцията и позицията на другомислещите относно подобни квалификации като тази: "При положение, че в цял свят тероризмът се осъжда, не виждам защо да има повече сведени глави чрез един негов български представител. Думите са изречени като коментар на новина със заглавие: "Едва трийсетина сведоха глави пред Никола Вапцаров" миналата година през юли.
Подобна проява веднага поставя на изпитание разума, паметта, антифашистките ни рефлекси и идеи, както и левите инстинкти на партията, с чийто мандат е излъчено и днешното програмно и експертно правителство на Република България. Спомнете си, по същото време една бивша представителка на БКП, като председател на 41-ото Народно събрание /Цецка Цачева/ отказа да обяви "минута мълчание" в памет на Никола Вапцаров в деня, в който се отбелязваше кръгла годишнина от неговата екзекуция за антифашистка дейност...
На 2 юни антифашисти, социалисти, много граждани сведоха отново глави пред подвига на Христо Ботев, Васил Левски, на Никола Вапцаров и на всички българи, отдали живота си за националната и социалната справедливост и свободата на България... Предстоят и други поводи - през юли на Гарнизонното стрелбище, в деня на Васил Левски - на 18 юли, и т.н. Най-малко се нуждаем сега от разделянето и противопоставянето на "стари" и "млади", на "ваши" и "наши" герои, а в културата - на елитарна и масова, на граждани и на селяни, каквито намеци се долавят и в социалната мрежа с името на културния министър. Министерството най-вече трябва да работи за възраждане на българската духовност и за възстановяване на националния консенсус, без това обаче да неглижира приноса на лявата интелигенция в културното наследство на модерна България, без крайни интерпретации за тероризма и "измекярството", като обругава значими личности, български национални герои.
Това беше поводът и това беше съдържанието на една кратка позиция на комисията по медии, пропаганда, масовополитическа и културна дейност към Градския съвет на БСП - София. Срещу позицията застанаха народни представители от Коалиция за България, професори, министър, отговорни дейци на НС на БСП, общински съветници, включително председателят на ГС на БСП. Сега ли е времето, тук ли е мястото, не рушим ли крехкото мнозинство? С такова поведение не помагаме ли на опонентите си да атакуват още по-енергично правителството? И така нататък - все в този ред с предложения за изчакване и за премълчаване.
Защо заех страната на "позицията"? Трябваше да избирам. Или страната на "терориста" Никола Вапцаров, на "измекяра" Светлин Русев! Или страната на министъра на културата... Избрах първите.
 

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 79

Влакът на Ким влезе в Русия

автор:Дума

visibility 0

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 576

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 232

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 213

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ