10 Август 2020понеделник00:21 ч.

България - рекордьор в оглавяване на черни класации

Страната ни е в катастрофално състояние във всички основни сфери

/ брой: 107

автор:Светлана Велева

visibility 4031

Въпреки непрестанните критики, че сме все последни в европейските класации, не може да признаем това, в което страната ни напоследък стана безспорен лидер. Може да не сме фискален отличник, както ни уверяваха, нито най-бързо развиващата се нова членка на ЕС. Може да нямаме съдебна система, ефективна администрация, действаща икономика, здравна система, икономически ръст, инвестиции, свободен пазар, реално производство и ефективен пазар на труда. Може да не сме страната с най-ефективно усвояване на европейските фондове. Ясно е, че не сме и с най-много построени нови магистрали. Но пък сме страната в ЕС, оглавила най-много черни класации. 

Най-бързо топящата се нация в света
 
Ние се топим като държава, изчезваме като нация. Миналата година българското население падна под 7 милиона. С това се връщаме 65 години назад - в 1947 г., а България оглавява първото място в света по скорост на намаляване на населението. Според прогнозите на Световната банка към 2050 г. населението на света ще се увеличи с над 50% - от 6 на 9 млрд. За същия период българското население ще спадне с 43% и през 2050 г. ще бъде едва 4,5 млн. души. Сега в Гърция от 6 са станали 9 млн., а в Румъния - от 9 - 21 млн., като се очаква да паднат до 18 млн. през 2050 г. В Турция населението ще се увеличи до 98,8 млн. жители. Само при нас тенденцията е толкова остро надолу.

На първо място в ЕС по смъртност

Страната ни оглавява черната статистика по смъртност в ЕС, а в света, сред 231 страни, заемаме 9-о място, между Сомалия и Свазиленд. През 2009 г. бяхме на 19-о място. Така само за 3 години "напреднахме" в смъртността на населението с цели 10 места. Пред нас са само Чад, Лесото, Афганистан и пр. В сравнение с европейските държави равнището на общата смъртност на населението у нас е доста по-високо - 14.7 на 1000. С най-ниска смъртност са Ирландия - 6.1 промила, Кипър - 6.7. В Люксембург, Малта, Холандия, Франция и Испания коефициентът на смъртност е под 9 на 1000. За по-голямата част от страните на Европа нивото на смъртността е в границите между 9 и 10.5. Само в няколко държави  - Естония, Румъния, Унгария, Литва и Латвия, коефициентът на смъртност е между 11.8 и 13.4 промила. Броят на починалите у нас през 2011 г. е 108 258, а коефициентът на смъртност - 14.7 на 1000.

Водим по смъртност от рак и сърце

Смъртността в България надвишава средната за ЕС по 17 различни причини за смърт, като при пет причини сме на първо място - злокачествени образувания (15.7%), болести на органите на кръвообращението, други болести на сърцето (67%), мозъчно-съдова болест. Това се посочва в годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2011 г. България е на първо място и по рак на маточната шийка. У нас в момента заболяват 32 на 100 000 жени, докато в страните, където е въведен скрининг, този показател е между 2 или 7 на 100 000.

Първенци по успешни самоубийства

Вследствие на социалната и икономическата безизходица хора започнаха да се самоубиват, да избиват семействата си. България е на първо място в Европа по реализирани самоубийства. Само за година от 2799 през 2010 г. те са скочили на 3600 през 2011 г. Успешността на суицидните опити у нас е около 25%, а за Европа е около 10%. Намалява и възрастта на самоубийците - най-малкият е момиченце от Пловдив на 7 години.

Раждаме най-малко

Поредната черна класация която страната ни оглавяваше. Заради задълбочаването на икономическата криза и превръщането й в социална, последните две години, "бебе рецесията", се превърна в проблем и на други европейски страни, които изпревариха България по най-ниска раждаемост. Ние обаче оставаме държавата с най-нисък прираст на населението в света. А за миналата година счупихме рекорда по ниска раждаемост от 67 години насам. През 2012 г. в страната са се родили едва 62 000 бебета, което е най-ниският брой новородени от 1945 г. до днес. Дори през най-тежката и кризисна 1997 г., след краха на банковата система, са се родили повече бебета - 64 000. През 2011 г. новородените са били 71 000, а година по-късно те намаляха с 9000. Спрямо 2010 през 2011 г. те са намалели с 6000. Процентът на бебетата с майчин език български драстично намалява и е далеч под 50%. Средният дял от БВП, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2,1%, има страни, в които той достига 4%. В България този дял е наполовина - 1,2%.

Най-бедната държава в ЕС

България е най-бедната държава в Европейския съюз. У нас броят на хората, които търпят сериозни материални лишения, е пет пъти по-голям от средния за 27-те страни-членки, според анализ на ЕК. 85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от българите търпят сериозни материални лишения. По бедност се нареждаме на първо място сред държавите-членки на ЕС. 49% от българското население, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Водим по реална безработица

Според казионната Агенция по заетостта безработицата у нас през 2012 г. била между 10-12%, а по неофициални реални данни тя е два пъти по-голяма - между 20% и 25% (даже се споменават и 40%). Това прави България безспорен европейски шампион за 2012 г. по безработица.

Най-ненадеждни

Благополучието на българите е намаляло драстично. По този демографски показател сме на последно място в Европа и на 140-о място в света, между Чад и Сенегал, от общо 155 държави в света, в компанията на такива страни като Уганда, Танзания, Мали, Либерия. Пред нас в регистъра са Албания, Македония, Етиопия и др. Проучвания на международни институции ни сочат за най-нещастната нация в Европа.

С най-висок риск от бедност

Рискът от бедност сред страните от ЕС е най-висок в България - 22.3%. Това сочат данни на Евростат. Равнището на риск у нас се е увеличило с 1.6% през 2011. След нас сред страните с най-висок риск от бедност е Румъния - 22.2%, Испания - 21.8%, и Гърция - 21.4%. Най-нисък е рискът в Чехия - 9.8%, Холандия - 11%, Австрия - 12,6%, Дания и Словакия - 13%.

Първо място по затъпяване на младежите

България е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. То ни е присъдено от Европейската фондация за подобряване качеството на живот, съобщава "Дойче веле". Страната ни "заслужи" този позорен приз, тъй като близо 22% от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят. България губи 934 млн. евро от тези младежи Изследването показва още, че категорията на хора без никакви перспективи у нас е двойно по-голяма от средния показател за ЕС. В Румъния техният дял е 16%. Намалява и общата интелигентност на нацията. Българите дълги години гордо заемахме челни места по този критерий, а сега в списъка от 113 страни по интелигентност сме едва на 47-мо място, далеч след Монголия, Молдова, Казахстан и др.

Номер 1 по изоставени деца

България е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им. Всяко трето дете, попаднало под грижите на държавата, е до 3-годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ (по последни данни от 2009 г.). Втора по този негативен показател страна в Централна и Източна Европа е раздираната допреди по-малко от 20 г. от военен конфликт Босна и Херцеговина. Делът на изоставените бебета в социални домове там е два пъти по-малък, отколкото у нас. В съседна Румъния, в която населението не е много по-богато, а ромите не са по-малко, едва 2% от децата в институциите са до 3 г. Според Държавната агенция за закрила на детето през 2010 и 2011 г. средно по около 2000 деца са изоставяни от родителите си в най-ранна възраст. Това означава, че 1 от 75 бебета започва живота си под институционалната грижа на държавата.

Водим по нарушаване на човешките права

България се утвърди на първо място в класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе "първенец". В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения на всеки 1 милион свои граждани. Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека. Под надзора на съда са 822 млн. граждани - това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4,6 присъди на 1 млн. граждани.

Челно място в ЕС и по корупция

Не за първи път страната ни оглавява черната статистика на ЕС по корупция в административния апарат. Всяка година в страните от ЕС се губят поради корупционни практики до 120 млрд. евро, обяви комисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом. Според нея до 20-25% от стойността на сделките по държавни доставки отиват в джобовете на продажни чиновници и политици, като най-зле е положението в 5 държави и България е водеща.
 
Първи по сива икономика

България оглавява нерадостна европейска класация по дял на сивата икономика с 35.3% от БВП, следвана от съседна Румъния с 32.6%. Това сочи докладът "Такс Рисърч". Следват ни страни като Италия и Испания, съответно с 27% и 22.5%, Франция - 15%, Германия - 16%. Най-нисък е делът на сивата икономика в Австрия и Люксембург - 9.7% от БВП. Изчислено на средна база делът на сивата икономика в европейските страни е 22.1% от общата икономическа.

Последни по пари за наука и по иновации

България е на последно място в ЕС по финансиране на науката - за 2013 г. паднахме до 0,2% от БВП за наука, в ЕС средното ниво е 2%. По иновации също сме последни. Само 27% от предприятията ни от индустрията и услугите съобщават, че са извършвали иновационна дейност в периода между 2008 и 2010 г., сочат данните на Евростат. Във всички 27 държави-членки малко над половината (53%) от компаниите в областта на индустрията и услугите са заявили, че са извършвали иновативна дейност между 2008 и 2010 г. Най-голям е броят на предприятията в Германия - 79%, в Люксембург - 68%, в Белгия - 61%, в Португалия, Швеция и Ирландия - 60%. България е на последно място след Полша с 28% и Унгария с 31%.

Страната с най-много жп инциденти в ЕС

България заема водещо място сред държавите от ЕС в поредна негативна статистика - за тежките инциденти по жп прелезите. У нас броят на произшествията от 2010 г. насам е повече от 80, а в тях са загинали 21 души, сочи статистиката на НКЖИ. България е държава на парадоксите, защото според данните в същото време у нас се охраняват най-много жп прелези. В Германия например 47% от тях не се следят, а в Унгария - 49%. В България неохраняеми са едва 17% от прелезите. Средно на всеки 9 дни стават подобни произшествия, отбелязват от компанията.

Рязко обезлюдяване на населени места

По този показател няма европейска класация, но в сравнение с други държави този процес през последните години у нас тече най-бързо. През миналата година имаме 183 напълно обезлюдени български селища. Тези села-фантоми са в 40 общини в 15 области. Други 1262 селища (23,7% от всичките 5329 населени места в България) са с население между 10 и 99 души и също умират. По официални данни на НСИ в 1398 градове и села (26,2% от всичките 5329 населени места в страната) етническите българи са малцинство сред турци, цигани и др., като тази тенденция се усилва.

Водим в Европа по количество отпадъци на глава от населението

България е на първо място в Европа по количество на отпадъците на глава от населението, пише шведският вестник "Дагенс нихетер". На второ място е Люксембург, а на трето Финландия. Швеция е на пето място в Европа по количество на отпадъците на човек от населението. По 410 кг битова смет се падат на човек в България годишно. От тях през обработка минават 404 кг. В Европейския съюз на гражданин за една година се падат по 502 кг отпадъци. В доклад на европейската статистическа служба Евростат от началото на годината се посочва, че в България никакво количество от отпадъците не се изгаря или рециклира.
Със сигурност има и други класации, в които водим, но това не носи никаква по-различна информация от тази по-горе. Страната ни е доведена до катастрофално състояние във всички основни сфери. Факт.

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ