15 Ноември 2019петък10:55 ч.

Над 300 мебелни предприятия са фалирали

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 1452

За криза в дървообработващия сектор сигнализира Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). От началото на кризата от общо около 1700 регистрирани фирми над 300 предприятия от сектора "Мебелна индустрия" са преустановили дейността, съобщи тя пред БТА. Спад се наблюдава и по отношение на заетостта - към момента ангажираните в производството на мебели са около 20 000 души, а в дървообработването - около 22 000 души. Средната работна заплата в сектора е значително под средната за страната - около 450 лв. Секторът обхваща около 2% от индустриалното производство в страната и създава също около 2% от добавената стойност в индустрията, посочи Ненчева. В сивия сектор е около 20-30% от производството.
 През 2012 г. се наблюдава леко завишаване на реализираните обороти за целия бранш. Като цяло за сектора можем да говорим за около 7-8% ръст, които ще се запазят и тази година заради очаквания по-висок експорт, прогнозира изпълнителният директор на камарата.
За миналата година той е бил за около 100 млн. евро. Очакването за нарастването на износа на български мебели е обвързано с насочването на бранша към нови пазари - арабските, където ще се търсят основно клиенти сред големите хотелски вериги, и преоткриването на традиционните - бившите съветски републики. Традиционно българските мебели се търсят основно на европейския пазар. Над 75 на сто от износа се реализира за Германия, Франция, Гърция и др. Около 15 на сто от продукцията се изнася за Русия, Израел, САЩ, Грузия. Богатите българи залагат на "умните" мебели - със специални хитринки, които улесняват живота на човека, както и лесно поддържащи се мебели, а библиотеката постепенно изчезва от дома на българите, посочи още Елица Ненчева. Вкусът на българина до голяма степен се определя от неговите финансови възможности, показват наблюденията и няма основания да очакваме поскъпване на българските мебели през тази година, уточнява специалистът. Според Елица Ненчева вече няма разлика между представите за естетиката по отношение на мебелите на собствениците на панелки, на еднофамилни жилища или на тези от затворените комплекси.

 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 184

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 308

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 180

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ