25 Октомври 2020неделя11:18 ч.

Над 300 мебелни предприятия са фалирали

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 1574

За криза в дървообработващия сектор сигнализира Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). От началото на кризата от общо около 1700 регистрирани фирми над 300 предприятия от сектора "Мебелна индустрия" са преустановили дейността, съобщи тя пред БТА. Спад се наблюдава и по отношение на заетостта - към момента ангажираните в производството на мебели са около 20 000 души, а в дървообработването - около 22 000 души. Средната работна заплата в сектора е значително под средната за страната - около 450 лв. Секторът обхваща около 2% от индустриалното производство в страната и създава също около 2% от добавената стойност в индустрията, посочи Ненчева. В сивия сектор е около 20-30% от производството.
 През 2012 г. се наблюдава леко завишаване на реализираните обороти за целия бранш. Като цяло за сектора можем да говорим за около 7-8% ръст, които ще се запазят и тази година заради очаквания по-висок експорт, прогнозира изпълнителният директор на камарата.
За миналата година той е бил за около 100 млн. евро. Очакването за нарастването на износа на български мебели е обвързано с насочването на бранша към нови пазари - арабските, където ще се търсят основно клиенти сред големите хотелски вериги, и преоткриването на традиционните - бившите съветски републики. Традиционно българските мебели се търсят основно на европейския пазар. Над 75 на сто от износа се реализира за Германия, Франция, Гърция и др. Около 15 на сто от продукцията се изнася за Русия, Израел, САЩ, Грузия. Богатите българи залагат на "умните" мебели - със специални хитринки, които улесняват живота на човека, както и лесно поддържащи се мебели, а библиотеката постепенно изчезва от дома на българите, посочи още Елица Ненчева. Вкусът на българина до голяма степен се определя от неговите финансови възможности, показват наблюденията и няма основания да очакваме поскъпване на българските мебели през тази година, уточнява специалистът. Според Елица Ненчева вече няма разлика между представите за естетиката по отношение на мебелите на собствениците на панелки, на еднофамилни жилища или на тези от затворените комплекси.

 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ