17 Април 2021събота14:46 ч.

Над 300 мебелни предприятия са фалирали

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 1542

За криза в дървообработващия сектор сигнализира Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). От началото на кризата от общо около 1700 регистрирани фирми над 300 предприятия от сектора "Мебелна индустрия" са преустановили дейността, съобщи тя пред БТА. Спад се наблюдава и по отношение на заетостта - към момента ангажираните в производството на мебели са около 20 000 души, а в дървообработването - около 22 000 души. Средната работна заплата в сектора е значително под средната за страната - около 450 лв. Секторът обхваща около 2% от индустриалното производство в страната и създава също около 2% от добавената стойност в индустрията, посочи Ненчева. В сивия сектор е около 20-30% от производството.
 През 2012 г. се наблюдава леко завишаване на реализираните обороти за целия бранш. Като цяло за сектора можем да говорим за около 7-8% ръст, които ще се запазят и тази година заради очаквания по-висок експорт, прогнозира изпълнителният директор на камарата.
За миналата година той е бил за около 100 млн. евро. Очакването за нарастването на износа на български мебели е обвързано с насочването на бранша към нови пазари - арабските, където ще се търсят основно клиенти сред големите хотелски вериги, и преоткриването на традиционните - бившите съветски републики. Традиционно българските мебели се търсят основно на европейския пазар. Над 75 на сто от износа се реализира за Германия, Франция, Гърция и др. Около 15 на сто от продукцията се изнася за Русия, Израел, САЩ, Грузия. Богатите българи залагат на "умните" мебели - със специални хитринки, които улесняват живота на човека, както и лесно поддържащи се мебели, а библиотеката постепенно изчезва от дома на българите, посочи още Елица Ненчева. Вкусът на българина до голяма степен се определя от неговите финансови възможности, показват наблюденията и няма основания да очакваме поскъпване на българските мебели през тази година, уточнява специалистът. Според Елица Ненчева вече няма разлика между представите за естетиката по отношение на мебелите на собствениците на панелки, на еднофамилни жилища или на тези от затворените комплекси.

 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 474

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ