22 Февруари 2020събота21:56 ч.

Милка Христова:

Кадрови кадрили в "Шейново" прикриват интереси

БСП ще застане зад всеки, чиято работа помага на хората, независимо от коя политическа сила е, казва общинският съветник от БСП в СОС

/ брой: 64

автор:Деси Велева

visibility 4597

Милка Христова e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП. Заместник-председател на комисията по здравеопазване и социална политика към СОС и член на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

 

"Никога не сме стояли зад принципа "колкото по-лоши са решенията на ГЕРБ, толкова по-добре за БСП"


- Г-жо Христова, защо в последните дни се разрази пореден скандал с избора на ръководство на една от най-старите и реномирани болници в София - "Шейново"?
- Това действително е елитна болница с отлични кадри и традиции. Тя е здравното заведение, в което години наред са се раждали голяма част от софиянци. През 2007 г. в болницата е имало сериозен ремонт и са направени големи инвестиции, затова в момента материално-техническата база е добра, с изключение на едно от отделенията, което се нуждае от основен ремонт.  След напускането през 2008 г. на д-р Димитър Драгиев болницата се управлява от д-р Иван Костов. Три години по-късно - през 2011 г., в рамките на около два месеца - октомври-ноември, починаха две родилки. Тогава възникна напрежение, общественото мнение беше силно чувствително. След искане на премиера Бойко Борисов д-р Костов подаде оставка. На 24 ноември 2011 г. д-р Таня Андреева, която до този момент беше член на борда на директорите, бе избрана временно за изпълняващ длъжността директор. С нея е сключен договор за възлагане на управлението и представителството на "Шейново" до провеждане на конкурс за постоянен изпълнителен директор. Д-р Андреева пое болницата в много тежък момент. Картината за икономическото състояние на болница "Шейново", която видяхме миналата година, не беше лоша.
Кадровите проблеми в тази болница започнаха с обявяването на конкурса за постоянен директор през август 2012 г. Явиха се трима кандидати и под въздействието на едно от лобитата в ГЕРБ двама от тях - д-р Таня Андреева и д-р Антони Ненов, получиха еднакви резултати. Наложи се обявяването на нов конкурс, който се проведе в края на миналата година и приключи януари 2013 г. Явиха се четирима кандидати, като първи бе класиран д-р Константин Маленов, бивш директор на Първа АГ "Света София" (бившата "Тина Киркова").
- В крайна сметка той не успя да влезе в длъжност. Защо?
- Известно е, че междувременно конкурсът на директор на другата голяма общинска АГ болница в София - "Света София", бе спечелен от бившия шеф на "Шейново" д-р Иван Костов. Той наследи д-р Маленов, който е бил и.д. директор на тази болница за кратко време. Още през ноември 2012 г. Костов е подал докладна записка с искане за съвместна проверка на отдел "Вътрешни проверки", дирекция "Здравеопазване", дирекция "Обществени поръчки" на общината и представители на СОС на дейността на доскорошното ръководство на болницата и лично на д-р Маленов за извършени сериозни нарушения на финансовата дисциплина. Докладната е адресирана и до кмета Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Албена Атанасова, председателя на Комисията по здравеопазване и социална политика доц. Лиляна Еленкова и др. Нито един член на тази комисия обаче не бе уведомен и нищо не бе направено. Подобен сигнал в началото на януари 2013 г. е изпратен и от д-р Методи Янков, бивш шеф на САГБАЛ "Св. София", в който също има твърдения за извършени нарушения от д-р Маленов.
Представителите на БСП в конкурсната комисия - аз и Владимир Данев, уведомихме веднага останалите й членове, включително и доц. Еленкова, че д-р Маленов е спорна фигура. Въпреки това мнозинството от ГЕРБ наложи волята си и го избра за победител. На сесията на СОС на 14 февруари общински съветници от БСП изнесоха фактите от докладната на д-р Костов, което принуди мнозинството от ГЕРБ да отложи избора му за изп. директор на Шейново, докато приключат проверките срещу него. 
- На последната сесия на СОС възникна скандал заради немотивирано предложение на ГЕРБ за смяна на и.д. директора д-р Андреева с нов и.д. директор. Защо БСП му се противопостави?
- Развитие по въпроса за ръководството на болницата нямаше близо месец, докато изненадващо на 12 март в дневния ред на заседанието на комисията по здравеопазване и социална политика се появи доклад на председателката на комисията - доц. Еленкова, със странно съдържание. В него се предлага "поради извършване на проверка и одити в Първа САГБАЛ "Света София" е необходимо назначаване на временен изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново". За нов и.д. бе предложен новоизбраният член на Съвета на директорите на болницата д-р Пламен Димов. Това предложение беше без каквато й да е мотивировка и на практика е лишено от смисъл - защо поради проверки в една болница се налага в друга болница временният директор да замени с друг временен директор?
На заседанието на комисията на 13 февруари категорично се възпротивих срещу приемането на този  доклад, който по същество не сочи никакви конкретни основания за смяната на директорите. Председателят на комисията изнесе като основни прегрешения на д-р Андреева насрочването на конкурс за отдаване под наем на кафе (който обаче се оказа обявен още през юли 2012 г., когато д-р Костов е бил член на Съвета на директорите) и обявяването на конкурс за избор на началници на отделения в болницата, който се налага поради изтичане преди 1.5 година на сключените с тях договори. Представителите на БСП предложихме точката да се отложи за следващата сесия на СОС, за да бъде мотивирана. Мнозинството на ГЕРБ типично в неговия стил направи редакция на докладната в смисъл, че смяната се налага поради "нецелесъобразни стопански решения на д-р Андреева". Аз и Иван Мечков от групата на БСП отново възразихме срещу такава формулировка, тъй като същата не е подкрепена с факти. 
Един час след спорното заседание членовете на комисията получихме смс, че на другия ден - 14 март, половин час преди сесията на СОС, ще има извънредно заседание на комисията по здравна и социална политика. На него ни беше представен трети вариант на доклад, с формулировката, че поради "неприключилия конкурс за избор на изпълнителен директор в Първа САГБАЛ "Шейново" се налага да се избере временно изпълняващ дейността  до назначаване на титуляр".
- По време на самата сесия обаче шефката на здравната комисия доц. Еленкова обяви тревожни данни за състоянието на болницата, с което мотивира искането за смяна на ръководството.
- В резултат на питанията на БСП по предложения доклад доц. Еленкова посочи, че смяната на д-р Таня Андреева е наложителна, защото през 2012 г. са напуснали трима анестезиолози и шестима гинеколози, намалели са наполовина ражданията, а 1,6 млн. лв., които са били в сметката на болницата, са изхарчени. За тези силно тревожни факти обаче тя не изнесе никакви факти, нито кога и по какъв начин същите са установени. Доц. Еленкова не ги сподели на заседанията на здравната комисия в сряда и сутринта в четвъртък. Затова и представителите на БСП поискахме да се отложи гласуването и да се извърши проверка на изнесеното, което сериозно уврежда имиджа на болницата. В крайна сметка докладът с предложението за назначаване на д-р Пламен Димов за нов временно изпълняващ дейността изпълнителен директор не бе подкрепен, въпреки че преобладаващото мнозинство от ГЕРБ първосигнално и под строй гласува "за", но не успя да събере достатъчно гласове.
- Имате ли информация за действителното положение в болницата в момента?
- Интересното в случая е, че направената от нас първоначална проверка след сесията на СОС установи, че почти нищо от казаното от доц. Еленкова не е вярно. Оказа се, че е напуснал 1 анестезиолог, но е назначен нов от "Пирогов". Оттеглили са се 7 гинеколози, част от които млади специалисти, заминали за Германия и Франция, но са назначени осем нови на тяхно място. Ражданията през 2012 г. в сравнение с 2011 г. действително са намалели, но не наполовина, а с 30%. За съжаление такава е тенденцията в цялата страна. Най-фрапантна е неточността по отношение на изхарчените 1,6 млн. лева. Оказа се, че към момента по данни на самата д-р Андреева по сметката на болницата в наличност са около 1,224 млн. лева, а до дни от НЗОК ще бъдат преведени още около 200 000 лв. Надяваме се, че назначената по решение на СОС комисия за проверка на състоянието на болница "Шейново" ще установи действителното положение, и ако се окаже, че данните на шефката на здравната комисия се потвърдят, то ние самите бихме инициирали смяната на д-р Андреева, но гласуването по "голи твърдения", без доказателства, е управленско своеволие, което БСП никога не е подкрепяла.
- Кога все пак ще има постоянен директор на "Шейново"?
- Решението е да се изчакат резултатите от проверките за дейността на победителя от конкурса д-р Маленов в Първа САГБАЛ. След резултатите, които се установят, ще се вземат и съответните решения - ГЕРБ може да назначи д-р Маленов или той да се оттегли и да има нов конкурс, но истината е, че той се превърна в спорна фигура.
- Подобни действия от страна на ГЕРБ не изразяват ли лични пристрастия и защита на определени интереси?
- Столичният общински съвет не е място за лични пристрастия и кадрови решения и групата на БСП не може да си позволи да гласува кадрови смени, за които не е ясно защо се правят. Наред с това подобен начин на вземане на решения "на коляно и на пожар", освен че е управленски несериозен, е и незаконосъобразен, защото противоречи на правилника на СОС. Налага се въпросът кому е нужно да се прави този явно необоснован за момента кадрови кадрил и не прозират ли зад него икономически и кадрови интереси на определени лица от ГЕРБ. На кого е необходимо сега да се създава поредната "суматоха" в болничното заведение, чийто колектив и без това се бори с всички сили да възвърне своя накърнен през 2011 г. имидж.
За съжаление сътвореният от ГЕРБ "кадрови проблем" в болница Шейново не е единствен и изолиран случай, той просто е потвърждение на тенденцията в общинските дружества да се назначават "точните", а не "можещите и знаещите" специалисти, на която тенденция групата на БСП в СОС винаги твърдо се е противопоставяла.
Може би много хора ще се запитат каква е работата на съветниците от БСП да защитават едно назначение, извършено от ГЕРБ, каквото е това на д-р Андреева. Истината е, че ние винаги се стараем да правим разлика между партийния и обществения интерес. Никога в СОС не сме стояли зад принципа "колкото по-лоши са решенията на ГЕРБ, толкова по-добре за БСП", когато става въпрос да се защитят интересите на гражданите на София, независимо за коя сфера става дума. Готови сме да застанем зад всеки, независимо от коя политическа сила е той, ако работата му е в полза на хората. В този смисъл не само в настоящия случай, но и при всеки кадрови кадрил, който прикрива икономически и други интереси, не можем да останем безразлични и ще се опитваме да спрем неправилните решения.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ