14 Декември 2019събота19:57 ч.

Архивите са живи

Стефка Съботинова: Не само хубаво стрелям, но и улучвам

Песента на Стефка Съботинова "Притури се планината" е едно от двете нейни солови изпълнения в плочата "Мистерията на българските гласове", издадена на Запад.

/ брой: 57

автор:Любо Николов

visibility 3649

В миналото съм ходила с всички величия на лов и там са ставали най-големите джумбуши. Особено с бай Пенчо Кубадински ловът беше удоволствие. Спомням си, веднъж на лов в Разград стана страшен моабет. Той много обичаше турски песни и аз му пях до три часа през нощта. Въпреки че в пет станахме, ловът беше успешен.
Тодор Живков ми беше голям фен. Спомням си, че за последен път му пях на тържество на планинския връх "Баба". Много харесваше една моя песен "Заплакал е стар бел дядо" и все ме караше да му я пея.
Първият ми мъж - генерал Патев, ме запали по лова. Подари ми една пушка и така започнах. Помня и първия лов. Бяхме в Оряховица, Старозагорско, през 1966 година. Седнах на една скала. По едно време кучетата гонят към мене един заек. Стрелях и той направи салтомортале.
Харесва ми ловджийската среда. Никога не съм предпочитала жени за приятелки. По-рано ми завиждаха, че съм хубава, последните години защо ми завиждат - не знам. Винаги съм имала приятели мъже. С тях може да споделяш тайните си и няма да те предадат.
Най-горда бях, когато убих глиган. Във всеки глиган аз виждам арогантен мъж. Като бях в радиото, всяка събота имахме записи, а това са ловните дни. Помолих тогавашния диригент Здравко Михайлов да промени деня за записи, за да мога да отида на лов. Той се засмя, но колежките настояха: "Пуснете я. Нека иде на лов да видим какво ще убие, но да донесе после от него". Реших, че ако няма слука, ще купя нещо, за да се отсрамя. Заминах на лов в село Алдомировци. Беше страхотна виелица. На последната пусия бях премръзнала и посиняла. Застанах до едно дере. По едно време видях глигана пред мене. Взех го на мушка, стрелях и той падна. От месото направих кюфтета "меча стъпка" и нагостих радиохора "Мистерията на българските гласове".
Радвам се, че внукът ми наследи ловната страст. Хубаво стреля. Аз не само хубаво стрелям, но и улучвам, това е по-важното.
Винаги, когато пътувам на концерти из страната, нося оръжието с мен. Два пъти не го взех и ми излезнаха глигани. Първият път спрях с колата. Глиганът ме погледна пренебрежително от десетина метра и продължи да рие. По целия път от Бургас до София плаках. Шофьорът ме пита: "Защо плачеш?", а аз му отговорих: "Един път в живота на ловеца се случва такова чудо, а аз да нямам пушка". Глиганът все едно ме напсува.

БСП прави законопроект за контрол на главния прокурор

автор:Дума

visibility 95

На 26 април социалистите пряко ще изберат лидера си

автор:Дума

visibility 458

Перник минава на нов воден режим от понеделник

автор:Дума

visibility 132

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 240

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 121

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 307

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 461

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 406

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 553

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ