14 Май 2021петък23:11 ч.

Смърт от небето

Стратегията за използването на безпилотни летателни апарати от САЩ за водене на "хуманни" бойни действия напълно покрива дефиницията за военни престъпления

/ брой: 28

автор:Алберт Аврамов

visibility 2262

Те са невидими. Летят високо в небето, стрелят от десетки километри, поразяват целта с голяма точност, причиняват огромни разрушения и жертви. Наричат ги Дронове (DRONES) и напоследък станаха особено популярно оръжие във войната с тероризма. Пропагандната машина на американската администрация ги обяви за най-удачното средство за справяне с непрекъснато разширяващата се вълна от "терористични нападения" в страните, в които по логиката на идеята за демократизация САЩ водят войни. Не е нужно да припомняме агресиите в Корея или Виетнам, това се отнася и до Ирак, Афганистан, Сомалия и Йемен, на дневен ред са Сирия, Иран, Северна Корея, както и някои арабски африкански държави.

Един от най-модерните дронове - "Рийпър", лети със скорост 480 км/час на височина 16 километра и може да кръжи над 20 часа


Доктринерите от Вашингтон, поне както самите те твърдят, решиха, поучени от претърпените вече, а и до днес продължаващи в действителност поражения в гореспоменатите войни, да потърсят изход в т.нар.

хуманна война

Погледнато логично, хилядите ковчези с телата на загиналите през последните две десетилетия американски войници в различни задгранични мисии очевидно са били повод за сериозна и донякъде печална равносметка от страна на стратезите от Пентагона. Няма съмнение, че огромната военна мощ на Щатите би могла да нанесе жестоко поражение на противници от калибъра на споменатите вече държави, при това за съвсем кратко време и с непредсказуеми последици. Да си припомним все пак за неконвенционалния потенциал на САЩ. Но от друга страна, е ясно, при това категорично, че светът днес вече е съвсем различен, геополитическите интереси на новите мегаиграчи са ясно дефинирани, оръжейните високи технологии станаха достъпни и вече съвсем не са приоритет на Запада. Ядрените държави, образно казано, започнаха да се роят, както и претенциите им за участие в глобалната политика, регионалните сдружения в арабския и африканския свят също показаха не само характер, но и упоритост. Тенденциите за излизане от традиционната досега апатичност сред ислямските страни също поставиха в затруднено положение американската и явна, и скрита "дипломация".

През 2012 г. само в Афганистан ЦРУ е извършило 333 бомбардировки с дронове


Да се върнем към хуманността. Звучи добре това понятие, стига да се използва в контекста на човешкото добруване и цивилизационното развитие на света. Например като борбата с глада, със сушата, с усилията за развитие и на образованието, на медицината, на жизнения стандарт. Теми, по които така или иначе се "бръмчи" безспирно, но които все още не влизат в дневния ред с усилия за реалното им приложение. Но картината се оказва съвсем различна. Под понятието хуманност явно се прикрива идеята да воюваш, но без ти самият да даваш жертви и да се охарчваш за производство на поцинковани ковчези...

Тихите убийци

или иначе казано - дроновете (безпилотните летателни апарати), донякъде припокриха очакванията на своите създатели.  Съществуват редица доказателства, признати вече и от американската администрация, че идеята за тяхното създаване принадлежи на ЦРУ, което ръководи и активното им използване в т.нар. борба с талибаните в Афганистан. Създадени като чисто разузнавателно средство с дистанционно управление, което да търси и открива скривалища и разположени на местността формирования на талибаните, основно на обявената за враг № 1 на Америка "Ал Кайда", дроновете скоро се превърнаха в бойно оръжие с изключителната възможност да нанася унищожителни удари. "Мръсната война" с използването им по предназначение започна преди около 10 години и скоро стана "хит" във военната терминология. На практика, по данни на Пентагона, приложението им само в района на афганистано-пакистанската граница, където съпротивата на ислямските фундаменталисти все още продължава да е най-яростна, през изтеклите години са извършени над 300 бомбардировки, като официалните жертви, по данни на неправителствената организация "Нова американска фондация" (New American Foundation), са около 3000 души, 90 на сто от които членове на талибански групировки.
Реалната картина на нанесените поражения обаче остава зад пелената на свръхзасекретените доклади на Военновъздушните сили на САЩ. Да погледнем малко по-конкретно. Един от най-модерните дронове - "Рийпър" (жътвар), лети със скорост 480 км/час на височина 16 километра и може да кръжи над 20 часа. Въоръжен е с ракети "Хелфайър" (адски огън) и реално приказките за изключително точен огън дори по една отделна къща не отговарят на истината. Мощта на ракетата е в състояние да изпепели цяло село, факт, който многократно се потвърждава от наблюдатели, фиксирали редица поражения в племенната област Вазиристан в Пакистан. Повече подробности са излишни, но си струва да се отбележи, че реалните жертви са от порядъка на хиляди... А жертвите в Афганистан?
Само за сведение. Неотдавна шефът на Правната комисия на Конгреса на САЩ Денис Кусинич от Демократическата партия поиска провеждането на подробни изслушвания за използването на дронове в бойни действия, за да се изясни "този начин на убиване", за да се изясни цялата секретна информация, както и картата на бомбардировките, но президентът Обама отказа всякакво сътрудничество. Едно изследване неотдавна показа, че във войната срещу терористите Нобеловият лауреат Обама е убил в мюсюлманския свят повече жени, деца и старци, отколкото всички тамошни диктатори, взети заедно.

Цената на смъртта

Днешните по-големи армии по света възприеха безпилотната бойна техника като неотделима част от въоръженията си. Независимо от изключително високата им цена, идеята за придобиването на дронове има своите основания, които ще споменем по-долу. Да се взрем в цената и да направим няколко съпоставки. В стратегически план НАТО реши да придобие пет безпилотни апарата RQ-4 Global Hawk, което ще струва на данъкоплатците от страните членки на Алианса един милиард долара. Като се прибавят разноските по експлоатацията за период от 20 години, колкото е срокът на годност на апаратите, възлизащи на почти три милиарда долара, трудно е да допуснем, че въпросните дронове ще бъдат по-ефективни от 12 модерни  изтребителя Euroflighter Typhoon например. Да продължим. Един час полет на Global Hawk струва над 30 хиляди долара, докато за същото време във въздуха един от най-модерните американски изтребители ще "похарчи" около 19 хиляди долара.
Какво стои обаче зад засиления интерес за въоръжаване с твърде скъпата бойна техника. Отдавана вече се говори на преминаване на въоръженията към следващо поколение разработки. Високоефективни, изключително мощни, трудно поразими от средствата да отбрана. Подобна тенденция съществува и по отношение на разработването на дистанционно управляеми технологични системи във военноморските сили, както и в сухопътните войски. Повтаря се и същата концепция - бойните машини също са предназначени за водене на "хуманна" война. Отделно от това военните специалисти от много години работят и върху създаването на биороботи, които ще бъдат оборудвани с изкуствен интелект. Целта е пак същата - да не се дават човешки жертви. Усещането, което се натрапва от анализа на подобни "развойни дейности", обаче сочи към изводи, които едва ли могат да бъдат определени като пропити от хуманитарна загриженост. Налага се и друга равносметка, която определено би откроила същността на новите военни стратегии, най-малкото от гледна точна на развитието на съответните геополитически нагласи, ярко доловими в политиката на САЩ от много години насам. За глобално господство над съдбините на света. Става дума за подготовка за война, която рано или късно ще стане факт. Енергийните ресурси на планетата се изчерпват. Демографският взрив и масовият глад ще станат неизбежно ежедневие. Предпоставките, водещи до победата на една или друга световна сила, ще зависят от ресурсите, с които тя ще разполага в бъдеще. Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, точно в контекста на подобни предизвикателства надали икономическите и финансовите кръгове, ръководещи САЩ, ще си спомнят измеренията и същността на понятия като хуманност, демокрация, мир и просперитет за всички народи по света. Важното е да са готови за опустошителната война, която мечтаят да спечелят.
Войната с дроновете е само малък пример. Кръвта, проливана в Афганистан, Пакистан, някъде из Африка и сигурно другаде по света, остава безнаказана, поне засега. Страшното е, че все пак някой ще заплати за тази пролята кръв. Както и става напоследък - все по-осезаемо за всички. И ние в България го усетихме там, край Бургас. Време е да се замислим все пак имаме ли нещо общо и ние с тези дронове и каква цена ще плащаме занапред. Интересно е да получим и незамъглен отговор на въпроса за военните обекти, които българското правителство така щедро отдава за ползване на големия ни американски брат - дали на тях няма да се дислоцират дроновете на "империята на доброто", сеещи тиха смърт от небето.

 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ