24 Март 2019неделя18:42 ч.

„Калинки” посекли 57,4% от проектите в научния фонд

Театрална разпоредителка и секретарка на партия "Новото време" били назначени като експерти да проверяват учените от цяла България

/ брой: 26

автор:Велиана Христова

visibility 2267

Театрална разпоредителка и секретарка на партия "Новото време", чийто съучредител е довчерашният управител на фонд "Научни изследвания" в МОМН Христо Петров, са отхвърлили като "административно непригодни" 57,4% от научните проекти, кандидатствали в скандалната конкурсна сесия, заради която бе уволнен министър Сергей Игнатов. Те, заедно с човек със средно специално образование, били назначени за главни експерти в МОМН през 2012 г., без да имат нужните  за длъжността квалификация и три години трудов стаж. Те са елиминирали 628 проекта от общо подадени 2094. Това е посочено в доклада от проверката на инспектората на МС във фонда, съобщи за ДУМА вчера председателят на просветната комисия в НС Огнян Стоичков. 
В доклада от одита са потвърдени всички факти, изнесени и в няколко разследвания на ДУМА - за нарушаване на европейската директива и неправомерно раздаване на държавни помощи, за фирми без научен капацитет и дейност и за приятелски кръгове, на които фондът е раздал парите за наука. В доклада са цитирани като пример 12 фирми. Сред тях са например "Лорем" за таксиметрови и бръснарски услуги; "ББК" на Антон Вилхелм Краус за строителство и ресторантьорство, която изследва с пари от фонда геотермалната енергия; "Азарофф" за търговия с антикварни предмети, която изследва отношението на публиката към музеите и др. Осветена е и "Евроимоти", чрез която Христо Петров е свързан с Петко Симеонов и Борислав и Калин Цекови, които печелят пари от фонда чрез свои фирми.    
Одиторите констатират, че няма данни кои научни организации са номинирали членовете на временните експертни комисии, които са оценявали проектите, добави Стоичков. Всеки от комисията, който е оценявал проект, е посочвал и втория рецензент, назначаван е суперрецензент, дори когато няма разлика от 10 точки между бала на първите двама. Зачитана е оценката само на суперрецензента, без да се обръща внимание на двамата рецензенти. За втори рецензент е определен човек, който кандидатства със свой проект в същата комисия, което е конфликт на интереси. Лицето е от НБУ, където работи досегашният председател на фонда Рангел Гюров и Сергей Игнатов е бил ректор. Документът съдържа данни и за кръговете от НБУ и УниБит, свързани с шефовете на фонда. Създадени са условия за субективизъм, констатира докладът. Има формуляри, изтривани и нанасяни цифри на ръка, коригирани са суми - от 300 хил. лв. на 56 хил. лв.
Не е спазена стратегията за научни изследвания, като е вмъкнат приоритет "педагогика", а Христо Петров обяснил пред одиторите, че лично министърът настоял, понеже имало хора, които в последните години са писали нормативни документи на МОМН и трябвало да бъдат включени в конкурса. Одиторите посочват също, че Игнатов не е имал зам.-министър за ресора висше образование и наука. Докладът завършва с 54 общи констатации и 21 препоръки. Пратен е на прокуратурата, финансовата агенция в МФ, в комисията за конфликт на интереси, главната инспекция по труда и пр.
Ако представителят на финансовото министерство в Изпълнителния съвет на фонда в МОМН си бе свършил работата да контролира парите, ако депутатите на ГЕРБ не бяха провалили изслушването на Игнатов, като избягаха от комисията на 19 декември и му направиха "мечешка услуга", може би щеше да има вразумяване и да не се стигне до оставката му, смята Огнян Стоичков. Според него неправомерно получилите пари от фонда трябва да ги върнат с извънсъдебно споразумение и те да бъдат насочени към научни организации. Новият министър трябва да назначи авторитетно ръководство на фонда и да издаде правилниците за работата му, които Игнатов не издаде от 2010 г. насам, въпреки предписанието на закона. Огнян Стоичков не споделя мнението на Дянков, че фондът трябва да се превърне в обикновена дирекция на МОМН - това е в унисон с политиката да се натика свободната по дух наука в подчинено положение във ведомствената субординация, каза той.    

 
На 8 май 2012 г. в МОМН е подписан договор с агенция "ДФК груп" за преглед на съответствието на системата за обществени поръчки там със Закона за обществените поръчки. Срокът за изпълнение е декември 2012 г., но парите по договора - 12 900 лв., са изплатени на петия ден след сключването на договора. В договора има клаузи, които не защитават интересите на възложителя МОМН, установяват одиторите. Справка в "Апис" показва, че през май 2012 г. въпросната агенция е имала двама служители.

 
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56