13 Ноември 2018вторник06:43 ч.

Риболов с носена от течението въдица

Проф. Здравко Чолаков предпочита да ловува с по-дебело влакно и кукичка № 14

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 528

Риболовът с носена от течението въдица  е възникнал във Франция, край бреговете на Лоара, по времето, когато такъмите не са позволявали развихряне на въобръжението и още по-малко да се замята точно. Този риболов се практикува в реките, като въдицата се залага, както при обикновения риболов. Макарата просто е резервоар на допълнително влакно. Тя трябва да е от малките леки модели, за да се борави с нея лесно. Течението понася въдицата, за да може да се лови надалеч без силно замятане. Щом влакното се обтегне, вместо да се вдига въдицата и да се метне отново, тя просто се оставя на течението, което освобождава толкова влакно, колкото е необходимо.
Въдицата се задържа постоянно, така че, като при класическия риболов, тежестта и кукичката да се движат винаги пред плувката и останалата част на въдицата. Непрекъснатото поддържане на напрежението прави реакцията на засичането по-точна.
Този начин на риболов ни дава възможност да проучваме отдалечените кътчета във водата, без да се показваме много-много. Той е подходящ за улов на твърде плашливи и предпазливи риби, като кефала и мряната. В бистри и плитки води всички риби са прекалено бдителни. Не знаем много добре как те виждат какво става извън водата, но на всеки рибар е известно, че реагират на сенките, падащи на повърхността, на движещи се по брега силуети.
Поставяйте по-скоро здраво влакно, например с дебелина 0,14 - 0,16 мм и дори още по-дебело със средни кукички - № 14 или 12, от типа "ковани". Тук няма нужда да се хитрува с тънки кукички, защото срещу течението, често между различни препятствия, трябва да се водят известни със своята мощ риби. А ако мястото е обитавано от по-дребни риби, кукичката № 12 няма да им попречи да кълват, щом стръвта ги привлича.
Тази техника не позволява моментално засичане, но практиката показва, че при кукички с по-дълго стъбло по-рядко се изпуска рибата.
За този вид риболов все повече се налагат издутите отгоре плувки с къс, доста твърд кил и тънка антенка с флуоресцентна топчица накрая, за да се виждат ясно отдалеч.
Стръвта може да бъде просто торен червей. Белите червеи се нанизват във вид на грозд, прободени през дебелия им край, един до друг, така че да се получи гъмжаща топчица, покриваща цялата кукичка. Топчетата от примамка трябва да не са много стегнати, за да се размият, плувайки.
При този риболов може да се използват и други видове стръв, които ще напълнят кошчето ви както с костури, така и с едри червеноперки или бабушки, ако усвоите последователното дърпане и отпускане на въдицата.
Най-необходимите такъми тук са прът с водачи и монтирана малка макара с около 50 м влакно. Влакното се освобождава, като се вдигне скобата, закрепена шарнирно на кожуха. Тя пада обратно сама под действието на дръжката. С вдигането на скобата влакното започва да се отмотава като спирала, без да среща съпротива... и в крайна сметка се усуква по цялата си дължина. Затова то трябва да се сменя един-два пъти в годината. При всички случаи съвременните синтетични влакна трябва да се подновяват поне веднъж годишно, тъй като се повреждат от ултравиолетовите лъчи, както и от чисто механични въздействия.
Този стар и ефикасен начин на риболов има също и своите неудобства. Голямата дължина на влакното забавя реакциите при засичането. Дори и с прът от пет метра въдицата се доближава неизбежно до брега, на който стоите, а това ограничава в голама степен обхвата й, да не говорим за проблемите с видимостта. Но който веднъж е опитал магията на бързея и е усвоил ваденето на рибата срещу течението, ще се радва на красиви мигове и, разбира се, на пълен живарник.

 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220