27 Май 2019понеделник08:44 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Владимир Висоцки (не)познатата звезда от друга Вселена

Незабравимият актьор, всенароден поет и харизматичен бард щеше да навърши 75 години на днешния 25 януари

/ брой: 20

автор:Альона Нейкова

visibility 2756

Колкото и да се опитваме днес да разкрием на младите кой всъщност е бил Владимир Висоцки, те, дори и да поискат, никога няма да го приемат в сърцата си така, както го направиха поколенията на 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Е, някои от уважение може би все пак биха си пуснали някоя от неговите песни, а други със сигурност ще свалят шапка на днешния 25 януари - денят, в който този магнетичен бард, поет и актьор щеше да навърши 75! Незабравимият, харизматичният, всенародният... Суперлативите, изказвани по негов адрес, неизменно вървят заедно с абсолютно противоположните, но не по-малко верните твърдения като грешник, скандалджия, любовчия...
Но както и да се говори за него, каквито и епитети да се използват редом с името му, надали е възможно да се разбере напълно тайната на магията, наречена Владимир Висоцки.


Онези, които са наблюдавали първите му стъпки в киното и театъра, дори не са и предполагали, че младежът с дрезгав глас ще се превърне в истинско явление, ще стане еталон за подражание, ще бъде възприеман като неординерна икона. Някои дори са на мнение, че първите стъпки на актьора Висоцки са били доста неуверени. Но въпреки случайната игра на сцените на третокласни театри и участието в епизодични роли в киното, в крайна сметка се стига до вълшебната трансформация в една от най-ярките звезди, оставяща незаличима следа в живота и на интелектуалците, и на най-обикновените хора.
Огромна роля за израстването на Висоцки като творец, разбира се, изиграва Театърът на "Таганка". Този храм на Мелпомена е приковавал погледите на цялата държава, а актьорите в него си позволявали да казват от сцената онова, което е било забранено за почти всички останали. Талантът на Владимир Висоцки започва да блести именно от сцената на "Таганка". Уникалният му глас бива чут не само от публиката в театъра, но и от хората на улицата, от целия народ. Може би именно необичайната дрезгавина на говора, неизменната китара, острият ум, вродената интелигентност и безкрайната харизма са били дадени на Висоцки като компенсация за неговата абсолютно негероична и донякъде дори тривиална външност.
Публична тайна е, че славата идва при него първо заради неоспоримите му качества на бард. Като поет, автор и изпълнител Висоцки успява десетилетия наред да внушава на публиката онова, което едва по-късно съумява да предаде като актьор от театралната сцена и с превъплъщенията си в киното. Въпреки че доста негови колеги са се опитвали да изпълняват песните на Висоцки, само той е успявал да го направи така, че от чутите простички истини да се появи сладко-тъжното усещане за буца в гърлото.
За някои днес може би е странно, но за онова време е абсолютен факт, че дълго време не е имало официални записи с песни на Висоцки. И лиричните, и сатиричните текстове и ноти години наред са били разпространявани нелегално, от познат на приятел, от съсед на близък, от студент на колега... Музиката му, родена от страхотната симбиоза на неповторимия дрезгав глас на барда и китарните му изпълнения, можеше да се чуе във всеки дом, където имаше магнетофони. Стиховете на Висоцки се предаваха от уста на уста, като постепенно се превръщаха в народно творчество.
Никой обаче не е възприемал Висоцки като пламенен революционер или борец с комунистическия режим. Писал е песните си и ги е изпълнявал по онзи уникален начин не защото е искал да докаже на някого нещо, а понеже не е можел да живее по друг начин.
И в киното образът на Владимир Висоцки доста време е бил по-скоро загадъчен, отколкото ярък и категоричен. Зрителите като че ли му обърнаха по-голямо внимание след филма "Вертикал" (1966). В него 28-годишният Висоцки е с брада и изпълнява култовата "Песен за приятеля" ("Песня о друге"). Във всяка следваща лента и на сцената той, изглежда, с удоволствие променя външния си вид, но успява винаги да е себе си. Образът на революционера Бродски, в който се превъплъщава Висоцки, не само представя актьора като различен, многопластов и нееднозначен творец. Той доказва на уважаемата публика, че не е само изображение на екрана, а притежава характер, че не е болшевишка мумия, а е жив човек.
Висоцки е от малкото актьори от онова време, който е успявал да се абстрахира от политизирането на ролите си. Изключително впечатляващ е и образът на белогвардейския поручик Брусенцов във филма "Служили двама другари" ("Служили два товарища"), и превъплъщението му в следователя Глеб Жиглов в "Мястото на срещата не се променя" ("Место встречи изменить нельзя"). Именно след този сериал става невъзможно Висоцки да "не се пуска" да се снима. За съжаление обаче актьорът успява да изиграе на екрана само още една по-забележима роля - на Дон Хуан в "Малките трагедии" на Михаил Швейцер. Прави го по такъв начин, че на зрителите и до ден-днешен им остава само да съжаляват, че във филма заедно с шпагата актьорът не е хванал и прословутата си китара. И нито размерът на трагедиите, нито скромният ръст на самия Хуан не са могли да спрат влечението към него на Лаура и дона Ана. И в реалния живот ни Марина Влади, ни първата му съпруга - актрисата Иза Жукова, ни Людмила Абрамова - най-красивата артистка на Съветския съюз, ни другите представителки на прекрасния пол не са успявали да устоят на безкрайния чар на Висоцки.
Разбира се, дълго може да се разсъждава по въпроса какво още би могъл да изиграе в киното и в театъра Висоцки, но, уви, не е успял. Отишъл си от този свят едва на 42 години и половина. Факт е обаче, че ролите му вероятно са по-малко, отколкото биха могли да бъдат, не само заради липсата на кураж у хората, от които навремето зависело това. Самият Владимир никога не се е стремял да участва на всяка цена в някой филм или постановка.
Безграничният му талант позволява на актьора във всяка роля да е себе си - и с това да е свръхубедителен и неповторим. Именно заради този факт режисьорите прощаваха на Висоцки всичките му "полети наяве и насън" - многобройните провалени спектакли, алкохола, наркотиците, високомерието и арогантността. И въпреки всички тези слабости, заблуди, показност, кожени шлифери, мерцедеси, жени и болести той си остана личност. При това - една от най-ярките. Което на фона на дефицита на същите тези личности превръща Висоцки в още по-значима и ценна фигура за всички времена.
И в деня на неговата 75-а годишнина не само може, но и трябва да се подчертае: Висоцки не е нито символ, нито е трибун, не е бунтовник, не е и икона. Той е (не)познатата звезда от друга Вселена. Без него животът щеше да е скучен и празен. И ако Господ някога реши да проговори, ще го направи с божествения дрезгав глас на Висоцки.

Признание след смъртта


- Талантът на Висоцки официално е признат едва след смъртта на тази уникална личност. Но дори това става с малки, несигурни стъпки. Първият голям сборник с произведенията на Владимир Висоцки вижда бял свят през 1981 г. с името "Нерв", което съвпада и с излизането на първата дългосвиреща грамофонна плоча ("диск-гигант") с песните му. Званието "Заслужил артист на РСФСР" е присъдено на актьора посмъртно през 1986 г., а година по-късно е удостоен и с Държавната премия на СССР.
- На Висоцки е кръстен астероид, открит на 22 август 1974 г. от астрономката Людмила Журавльова и регистриран в Центъра на малките планети, Харвард, САЩ, на 28 януари 1983 г.
- В негова памет са организирани няколко значими спортни състезания.
- Съществуват поне 3 музея, посветени на Висоцки.
- На територията на бившия Съветски съюз има повече от 20 паметни плочи и още около 30 монумента, издигнати в чест на Владимир Висоцки, като 4 от тях са в чужбина.
- На барда, поета и актьора са кръстени над 30 улици, включително в Германия и в България, повече от 20 скали, планински върха, каньона и ледника. Името на Висоцки е дадено и на горното плато на архипелага Огнена земя, на театри, кораби, кафе и цвете.
 

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ