22 Март 2019петък15:06 ч.

Над 42% от парите на научния фонд - за фирми и приятелски кръгове

Депутати освиркаха министър Игнатов, той обвини ... Станишев за протеста на учените

/ брой: 285

автор:Велиана Христова

visibility 1090

Около 42-43% от предвидените за последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" 21 млн. лв. (14,7 млн. лв. за първия етап) отиват към одобрени проекти на частни фирми без научен персонал и база и към приятелски кръгове от НБУ и УниБИТ, свързани с управителя на фонда Христо Петров и председателя му Рангел Гюров. Това показва проста справка на ДУМА за одобрените пари за всеки от проектите в конкурса. За скандала ДУМА пише подробно от 23 ноември т.г. насам. Другите 57-58% от парите на фонда са за проектите на учените от цялата страна.  
Въпросните фирми - спечелили проекти самостоятелно или в съдружие, получават от държавата 4,1 млн. лв. тази година и общо 6,05 млн. лв. за 2012 и 2013 г. Поне четирима от собствениците и управителите им са свързани лица с управителя на фонда Христо Петров. За НБУ тази година има 1,4 млн. лв. и общо близо 2 млн. лв. в конкурса. В НБУ, където ректор бе Сергей Игнатов,  работят шефът на фонда Рангел Гюров и неговата докторантка и заместничка Ралица Берберова (също спечелила проект). Университетът по библиотекознание (УниБИТ), където няма и месец Гюров получи научна степен "доктор на науките", с тема по геология, се радва на 672 000 лв. за първия етап и общо на 960 000 лв. в конкурса. Съавторът в псевдонаучните теории на Гюров проф. Бойко Рангелов печели 480 000 лв., а 80-годишен рецензент за докторската степен на Гюров чрез частната си фирма взима 260 000 лв. Подробности за фирмите и кръговете - в броевете на ДУМА от 23 и 27 ноември.
Тази година "своите" хора ще вземат от оскъдните пари за наука общо 6 194 600 лв., а заедно с парите за втория етап догодина -  8 978 000 лв. Прави впечатление, че сумите, раздавани от ФНИ на частните фирми и приближените лица, са твърде големи - от 150 000 до 480 000 лв. на проект, докато на останалите проекти - основно на БАН и СУ, са отпуснати доста по-скромни суми. Само 1-2 от техните проекти достигат 400 000 лв.
В парламента вчера Игнатов с притеснен вид  пак отрече да има далавери във фонда и се опита да се защити с Националното представителство на студентските съвети, то го подкрепяло. За което бе освиркан от депутати в залата. Левият депутат Петър Мутафчиев упрекна министъра, че профанизира протеста на учените в България.  
В тв интервю вчера сутринта Игнатов обяви протеста на стотици учени и подписката им за дело на... Станишев. Лидерът на БСП бил казал, че ГЕРБ можели да бъдат отстранени от власт с немирни средства, а учените също обявили, че протестът им "няма да е мирен, ще има свирки и домати". Това според Игнатов доказвало политическите подбуди на протеста. Твърденията на учените за източване на средства и за корупция във фонда той нарече емоционални. Гюров пък бил "професор в Ангола" - никаква диплома за професор той няма - но в НБУ бил назначен за "извънреден професор". Такова звание или длъжност не съществува нито по стария, нито по новия закон за научните титли. Министърът заяви, че идната сряда ще отговори на всички въпроси за ФНИ пред комисията по образование и наука в НС.   
 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56