16 Ноември 2018петък14:49 ч.

Русия аплодира маестро Димитър Христов

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР гастролира в пет града

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 478

Руската публика аплодира диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - маестро Димитър Христов, който гастролира в пет града из страната в рамките на проекта "Славянско единство". Концертите бяха под егидата на Министерството на културата на Руската федерация.  Под палката на маестро Христов Държавният руски академичен концертен оркестър "Боян" изпълни и негови авторски творби, научи ДУМА от Иван Върбанов. Димитър Христов вече е добре познат на руската публика заради успеха на музикалните му творби, които са неотменна част от репертоара на Националния балет на Русия "Игор Мойсеев" и Националния оркестър за народни инструменти "Н. Осипов".
Руската публика топло и възторжено аплодира българските авторски произведения на маестро Христов - инструменталната пиеса за солисти и оркестър "Северняци", както и народните песни "Смиляна" и "Со маки сум се родил", изпети блестящо от звездата на руския романс Ирина Крутова. Истински взрив от ръкопляскания предизвика интерпретацията на песента "Ако умра ил загина" от световноизвестния бас Дмитрий Трапезников. На сцената редом с руски водещи артисти бе солистът на Народния оркестър на БНР Костадин Генчев (кавал). В програмата бе представена неговата пиеса "Гергьовденски танц".
Солисти на колоритния оркестър "Боян" - 50 музиканти, свирещи на народни и естрадни инструменти, бяха всепризнатите виртуози Александър Марчаковски (балалайка) - заслужил артист на Руската федерация, Анатолий Пилюгин -  доскорошен директор на Националната музикална продуцентска компания "Содружество", Елена Митродорова (гусла), Иван Шрамков - директор на оркестър "Боян", който солира на балалайка, Сергей Лагутик (баян).
В рамките на гастрола си маестро Димитър Христов взе участие и в Първата национална конференция по проблемите на руския фолклор в Москва, инициирана от Министерството на културата на Руската федерация. За диригента Димитър Христов поканата е безспорно признание, защото като представител на друга държава имаше възможността да представи новите тенденции в развитието на националния фолклорен жанр.
 

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223