22 Март 2019петък15:08 ч.

Русия аплодира маестро Димитър Христов

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР гастролира в пет града

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 591

Руската публика аплодира диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - маестро Димитър Христов, който гастролира в пет града из страната в рамките на проекта "Славянско единство". Концертите бяха под егидата на Министерството на културата на Руската федерация.  Под палката на маестро Христов Държавният руски академичен концертен оркестър "Боян" изпълни и негови авторски творби, научи ДУМА от Иван Върбанов. Димитър Христов вече е добре познат на руската публика заради успеха на музикалните му творби, които са неотменна част от репертоара на Националния балет на Русия "Игор Мойсеев" и Националния оркестър за народни инструменти "Н. Осипов".
Руската публика топло и възторжено аплодира българските авторски произведения на маестро Христов - инструменталната пиеса за солисти и оркестър "Северняци", както и народните песни "Смиляна" и "Со маки сум се родил", изпети блестящо от звездата на руския романс Ирина Крутова. Истински взрив от ръкопляскания предизвика интерпретацията на песента "Ако умра ил загина" от световноизвестния бас Дмитрий Трапезников. На сцената редом с руски водещи артисти бе солистът на Народния оркестър на БНР Костадин Генчев (кавал). В програмата бе представена неговата пиеса "Гергьовденски танц".
Солисти на колоритния оркестър "Боян" - 50 музиканти, свирещи на народни и естрадни инструменти, бяха всепризнатите виртуози Александър Марчаковски (балалайка) - заслужил артист на Руската федерация, Анатолий Пилюгин -  доскорошен директор на Националната музикална продуцентска компания "Содружество", Елена Митродорова (гусла), Иван Шрамков - директор на оркестър "Боян", който солира на балалайка, Сергей Лагутик (баян).
В рамките на гастрола си маестро Димитър Христов взе участие и в Първата национална конференция по проблемите на руския фолклор в Москва, инициирана от Министерството на културата на Руската федерация. За диригента Димитър Христов поканата е безспорно признание, защото като представител на друга държава имаше възможността да представи новите тенденции в развитието на националния фолклорен жанр.
 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56