07 Юни 2023сряда22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Разследване

Обръчи от фирми и приятелски кръг в МОМН източват фонда за наука

Стотици учени протестират с искане да се ревизира конкурсът, в който милиони се дават на частни лица без научна квалификация

/ брой: 272

автор:Велиана Христова

visibility 5052

Фирми и фондации, които нямат общо с науката, нито пък научен капацитет, са спечелили 17 проекта от общо 95 класирани в приключилия конкурс на фонда "Научни изследвания" в МОМН за "финансиране на фундаментални и приложни изследвания в приоритетните области". Фирми участват в още пет проекта съвместно с вузове и институти на БАН. Така фирмите ще получат около 6,5 млн. лв. Фондът разполага общо с 14 млн. лв. за конкурса тази година. Съгласно регламентите на фонда фирми имат право на участие, но задължително (и логично) трябва да имат научна база и научен капацитет. В случая не е така.
Прави впечатление, че много от спечелилите проекти са лица, свързани с председателя на фонда Рангел Гюров от НБУ, където ректор бе сегашният министър Сергей Игнатов. Гюров е скандално известен с "откритието на диаманти" в Родопите и с постоянните си предсказания за "тежки земетръси" у нас на определени от него дати (което е атестат за научна компетентност, тъй като науката не може да предсказва кога ще се случи трус). Теорията за предсказването се създава съвместно с проф. Бойко Рангелов, работил преди в БАН, за когото нататък ще стане дума. Гюров е известен също с това, че си присвои фалшива титла "професор", понеже бил преподавал през 1981 г. в Ангола.

Според българските закони Гюров не е професор

и няма право да оглавява фонд "Научни изследвания". Той обаче има желязна защита от страна на министър Игнатов, който не само го назначи за шеф на науката у нас, но успя и да приспи просветната комисия в НС, която не предприе мерки спрямо беззаконието.
Набива се на очи големият брой проекти, свързани с НБУ и с Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) с ректор проф. Стоян Денчев, където Гюров неотдавна защити научна степен "доктор на науките", без да има публикации в реферирани международни списания (не в НБУ, където е шеф на департамент и също се води професор). Темата на доктората е "Изследване с информационни архитектури на геодинамичното поведение на земната кора", но понеже УниБИТ не е акредитиран за специалност геология, присъждането на степента е писано в професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки".
Завчера млади учени от Физическия факултет на Софийския университет разпространиха писмо до просветната комисия в НС и до министър Сергей Игнатов с категоричното искане да се преразгледа конкурсът,

тъй като е опорочен

Писмото е подкрепено с подписка, която ще продължи до вторник, още в първите часове на 21 ноември са се подписали близо 200 учени от СУ и БАН.
В конкурса са кандидатствали около 1200 проекта, но много от тях са били зачеркнати предварително без рецензиране, твърдят учени. В сайта на фонда не са публикувани кандидатствалите проекти, нито рецензиите, нито комисиите на фонда по науки, които са ги класирали, каквато е международната практика, а и българската досега. Ръководителите на много от спечелилите проекти са асистенти, не са хабилитирани лица. В момента МОМН е обявило, че некласиралите се могат от 10 декември до 10 януари да подадат молба да видят рецензиите си, които ще им бъдат предоставени до 20 януари. Защо са необходими повече от два месеца за достъп до рецензиите при приключил конкурс, ако не за да се изфабрикуват несъществуващите рецензии, питат учените.
* * * 
Днес излагам само фактите, коментарът ще оставя за по-нататък. Предметът на дейност на повечето от фирмите, спечелили пари от фонда, няма нищо общо с научната дейност, те са основно еднолични или семейни, регистрирани в апартаменти и без научен състав,

установи проверка на ДУМА

в регистрите Дакси и Апис и в Търговския регистър. Ето някои резултати.
- Фирмите "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които с 480 000 лв. ще изследват зодиакалната светлина и Млечния път през радиоканал, са регистрирани в частни апартаменти в София на 16 юли 2012 г. - в същия ден, когато е бил последният срок за кандидатстване в конкурса. И двете са с капитал по 50 лв. С тази "научна" база първата е собственост на двама души - Хорхе Нейков и Дочко Дочев, втората е еднолична - на Владимир Христов. Като ръководител на проекта обаче е нает на частно доц. Валери Голев, работещ на държавна заплата в Софийския университет. Парите отиват не във вуза, където и с чийто капацитет ще се работи проектът, а в частната фирма.
- Фирмата "Научно-технологично обслужване" получава 350 000 лв. за "Панел за изследване на индивидуален капацитет за поправка на генотоксични увреждания". Ръководител на проекта е гл.ас. Стоян Чакъров от СУ. Той е и собственик на фирмата, заедно със... социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Занимават се с консултантство, биологични изследвания, молекулярна медицина и с още куп дейности, сред които посредничество на чуждестранни лица в страната. Същата фирма с трима-четирима наети служители (не учени) бе замесена навремето в скандал по програмата ФАР, където с проект неправомерно бе взела апаратура, предназначена за фермери, та се наложи да я връща. През 2008 г. тримата съдружници, представящи се с различни фирми, получиха от същия научен фонд в тогавашното просветно министерство над 1,2 млн. лв. Това директно отправя въпроса към темата за нерегламентирана държавна помощ, която се санкционира от ЕС.
- Сдружение "Активирани води" е създадено на 14 юни 2012 г. - месец преди крайния срок за конкурса. Управляващ е Георги Атанасов, собственик на още 3 фирми в Малко Търново и София, занимаващи се с дейности за свободното време, производство на кухненски прибори и търговия с продукти за стерилизация и дезинфекция. Сдружението ще изследва "Активация на води и влиянието им върху биосреди" (дали не става дума за лъженаучната теория за "активната вода"?) и ще получи общо 350 000 лв. заедно с "Нова консултантска компания" ЕООД. Тази компания пък (с "научен капацитет", регистриран също в апартамент) е еднолична собственост на Таня Михайлова. Предмет на дейност - изготвяне на проекти в областта на търговската дейност, неправителствения сектор, консултиране при правенето на проекти, организиране на конференции, фундаментални и приложни научни изследвания и пр.
- Фирма "Омда" ЕООД с едноличен собственик известният в 90-те години син политик доц. Петко Симеонов със 160 000 лв. ще изследва "запазването на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в периода 1984-2001 г.".
- Фирма "ББК" ООД, регистрирана в блок в столичния кв. "Лозенец", е на бизнесмена Георги Георгиев и на Антон Вилхелм Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър. "ББК" ще проучва геотермалната енергия със 190 000 лв., макар че предметът й на дейност е строителство, проектиране и изграждане на инфраструктури и търговия със строителни материали. Двамата собственици не са учени, но са си наели за шеф на проекта гл. ас. Радослав Орански, който е съдружник във фирма за технологични системи.
- Фирма "Грунд 1" ООД - също регистрирана в апартамент, има двама съдружници - проф. Божидар Божинов (на 80 години) и Тодорка Божинова (на 76 години). С 260 000 лв. от фонда на МОМН двамата ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство. Същият проф. Божинов, който е и ръководител на проекта, е бил рецензент на Рангел Гюров при присъждането на степента му "доктор на науките" в УниБИТ. Предметът на дейност на фирмата е

"покупка на стоки с цел да ги препродаде

в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги" и пр.
- "АМК Електроникс" ООД ще прави радиометрична ранна диагностика на тумори, има двама собственици. Предметът му на дейност е проектиране, производство и търговия със стоки и услуги, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба и пр. Според Търговския регистър тази фирма от продажба на продукти миналата година е имала 16 000 лв. приходи и 4000 лв. печалба. Приходът й от фонда за наука сега ще е 200 000 лв. За ръководител на проекта е нает на частно доц. Любомир Уршев.
- Сдружение "Път на творчеството", което ще конструира осмотичен двигател с 350 000 лв. от фонда, е регистрирано пак в апартамент в Пловдив с управител Кирил Коликов, който пък има семейна фирма "МОСТ" за внос и износ на материали, суровини и услуги, строителство, туристически услуги и пр.
- Фондация "Тракия" с управляващи Васил Божков, Кирил Христосков, Светлин Русев, Веселина Инкова, Иван Маразов, Радосвет Радев и др. получава 220 000 лв. от фонда по темата за древните техники за обработка на археологически находки от метал. Ръководи проекта проф. Веселина Инкова, известна с това, че реставрира археологически находки, постъпващи в частната колекция на Божков.
- Фирма "Азарофф" ЕООД е еднолична - на Вероника Азарова и е регистрирана с капитал... 2 (два) лв. Занимава се с фундаментални научни изследвания, индустриални изследвания, търговия с антикварни предмети и пр. Г-жа Азарова има и фирма за транспорт и опаковане на предмети за музеи. С 260 000 лв. от фонда тя ще изследва отношението на публиката към музейната институция и ще прави сайт на музейните колекции.
- "Алтера Груп" ООД е вероятно семейна - на трима души с фамилия Койнови. Занимава се с търговия на компютърни елементи, транспорт, посредничество на чуждестранни лица и пр. Със 180 000 лв. от фонда ще изучава обаче "нови аспекти на оксиводородната технология", за ръководител на проекта е нает доц. Пенко Пенков.         
- "Хидропро Груп" ООД ще изследва хидроенергийния потенциал и екологичното му използване със 150 000 лв. от фонда. Управител и собственик е Калин Цеков, а в предмета на дейност освен хидроизследвания влиза и покупко-продажба на недвижими имоти. Според търговския регистър фирмата в последните 4 години няма никаква дейност. За ръководител на проекта е нает доц. Николай Лисев.
- "Е ЕС КОНСУЛТИНГ" участва в проект за 440 000 лв. за система за автоматично пробиване на кости в ортопедичната хирургия. Ръководител - доц. Георги Бояджиев. Тази фирма също е регистрирана в деня, в който изтича крайният срок за подаване на кандидатстващите проекти - 16 юли 2012 г. Седалището е в апартамент в столичния кв. "Изгрев". Едноличен собственик е Надежда Цонова.
- Сдружение "Инициативи обединена Европа" печели проект за "девиантното поведение и консуматизма при подрастващите (3-10 г.) - социален упадък или шок от бъдещето". Фондът му дава 220 000 лв. НПО-то е регистрирано също в апартамент, управляващ е Таня Михайлова.
     
 * * *
В писмото с подписката младите физици от СУ отбелязват други интересни факти:
Одобрен е проект за "мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" с финансиране 198 000 лв. и с ръководител гл. ас. Ралица Берберова. Одобрен е също проект за "изследване и изграждане на основни елементи от системата за мониторинг и ранно предупреждение при земетръси в района на София и Перник" с ръководител проф. Бойко Рангелов ("съоткривателя" на Гюров), финансиран с 480 000 лв. "Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лв.", пишат учените и отбелязват, че става дума за безспорен конфликт на интереси. Самият проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, където Гюров стана "доктор на науките", също печели проект - за 360 000 лв., с тема "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование". А неотдавна друг от рецензентите на Гюров в УниБИТ - акад. Ячко Иванов, бе награден от фонда за изключителен принос в областта на науката.
Единственият човек във фонда, реагирал срещу безобразните факти, е проф. Мирослава Кортенска - член на Изпълнителния съвет, която пише протестно писмо до министър Сергей Игнатов. И реагира публично в медиите. А единственият резултат от това й действие е появило се в сайта на фонда лаконично съобщение, че тя е "освободена от Изпълнителния съвет". Което пък няма никаква правна стойност, тъй като Кортенска е назначена със заповед на министъра за член на Изпълнителния съвет на фонда и трябва да бъде освободена по същия начин - със заповед.     

В разгара на скандала

който вече стигна и до парламентарната комисия за образование и наука, завчера вечерта в сайта на МОМН се появи... проект за нов правилник на фонд "Научни изследвания", който щял да се "дискутира с научната общност". В началото на правилника пише:
"Мисията на фонда е да подпомага извършването на научни изследвания на световно ниво в Република България и развитие на научен капацитет в страната, следвайки международно признатите стандарти и отчитайки съществуващия национален научен потенциал и обществените нужди и приоритети". И още: "В съответствие със Закона за насърчаване на научните изследвания фондът насърчава научноизследователската дейност с доказана значимост и международно признание"...
 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 265

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ