20 Октомври 2021сряда13:18 ч.

Мъдрословици и откровения на Дмитрий Лихачов

Избрани мисли и афоризми от известния руски учен и приятел на България пусна издателство "Славена" по случай Деня на будителите

/ брой: 256

visibility 8

Илия ПЕХЛИВАНОВ

Едно рядко издание на варненското издателство "Славена" с управител  Наско Якимов след второто разширено и допълнено издание на "Писма за доброто и прекрасното" предлага поредна среща с един от големите хуманисти на отминалия ХХ век и  драгоценен приятел на България акад. Дмитрий Лихачов. Русистката Росица Бърдарска в съставения от нея сборник "Без доказателства" е подбрала внимателно откъси от статии, интервюта и други  публикации, сентенции, като ги е превела на български език и подредила по азбучен ред. Има предупреждение към читателите: книгата  не трябва да се чете последовоателно, а да се отваря напосоки - така човек все ще открие нещо смислено и полезно. Това напомня за древната традициия на сборници с писма и афоризми в търсенето  на съвременни читатели особено по-млади, които нямат време и търпение да се заседяват над  пространни текстове. Освен това тази подоборка се отличава с проникновеност и интимност.
Предлагаме извадки от книгата с някои незначителни добавки.


Екология на духа

* * *

Ако не виждате зад заобикалящия ви свят неговото минало, той е празен за вас. Скучно ви е, тъжно ви е и в крайна сметка сте самотни.

* * *

Без памет няма съвест.


* * *

Без нравственост не действат никакви социални и икономически, исторически и всякакви други закони, които създават благосъстоянието и самосъзнанието на човечеството.

* * *

Всеки човек е носител на миналото и  националния характер на народа си.

* * *

Губете времето си за това, което е достойно за тази загуба.

* * *

Да се престориш, не значи да излъжеш.       

* * *

"Джебчийството в науката"-  това е да  цитираш източници от втора ръка.

* * *

Екологията не бива да се ограничава само със задачите за запазване на природната биологическа среда. За живота на човека е не по-малко важна средата, създадна от културата на неговите предци и от него самия. Съхраняванието на културната среда е задача не по-малко съществена от съхраняването на заобикалящата ни природа. Ако природата е необходима на човека за биологическия му живот, то културната среда е  също толкова необходима за неговата "ДУХОВНА УСЕДНАЛОСТ", за привързаността му към родните места, за неговата нравствена самодисциплина и социалност.

* * *

Животът трябва да се живее творчески, да се поддържа съзидателното начало в него. Животът е разнообразен, следователно и съзиданието е разнообразно, и стремежите ни към съзидателност в живота също трябва да бъдат разнообразни според нашите способности и наклонности.

* * *

За всеки народ обръщането към неговото собствено национално минало - ако не е било продиктувано от национализъм, от тесния стремеж да се разграничи от другите народи и техния културен опит - е било плодотворно, защото е обогатявало, разнообразявало, разширявало културата на народа, неговата естетическа възприемчивост.

* * *

За всеки народ трябва да се съди по нравствените върхове и по идеалите, с които той живее. Необходима е доброжелателност към всеки народ, и най-малочисления! Всяка недоброжелателност винаги издига стена от неразбиране.


Интелигентност и образованост


* * *

Интелигентността не е само в знанията, а и в способността да разбираш другия.

* * *

Изкуството не може да се улови с голи ръце. Зрителят, слушателят, читателите трябва да бъдат "въоръжени" - въоръжени със знания, информация.

* * *

Книгата винаги ще намери онзи, комуто е нужна.

* * *

Капризничество в науката - да избираш само "изгодните" за тебе теми.

* * *

Литературата ни дава колосален,  най-обширен и най-дълбок жизнен опит.

* * *

Между патриотизма и национализма има дълбока разлика. Първият означава любов към своята родина, вторият - омраза към всички останали.

* * *

Моралът е в човешката природа. Нормите му са устойчиви и вечни. Наистина, какво може да се противопостави на заповедта "Не убивай" !? Коя друга заповед? "Убивай"? А на заповедта "Не кради"? Или "Не лъжесвидетелствай"?

* * *

Не уважава заслугите на другите онзи, който сам ги няма.

* * *

Не количеството творби, а тяхното качество е важно!

* * *

Образоваността не трябва да се смесва с интелигентността. Образоваността живее със старо съдържание, интелигентността - със създаване на ново и осъзнавне на старото като ново.


* * *

Отрицателният резултат от изследването също е резултат, при това обикновено най-безспорният.

* * *

Отдавна се знае, че българското и сръбското ръкописно наследство е по-широко представено в руските ръкописи, отколкото в тези две страни.Култура и ценности


* * *

Природата е създавала човека милиони години  и тази нейна творческа, съзидателна дейност трябва да се уважава.

* * *

Паметта е основа на съвестта и нравствеността, паметта е основа на културата, на натрупванията на културата, паметта е една от основите на поезията, на естетическото разбиране на културните ценности.

* * *

Разбирането ни за другите култури зависи от обема на натрупаните знания за тези култури.

* * *

Славянските народи не са били самоуки провинциали, ограничени от местните си интереси. Чрез Византия и други страни те са дишали въздуха на световната култура.

* * *

Старото не може да бъде напълно лошо. Новото не може да бъде винаги добро.

* * *

Съвършено погрешно е виждането, че подчертавайки националните особености, опитвайки се да определим националния характер, ние спомагаме за разединението на народите, подбуждаме шовинистичните инстинкти.

* * *

Трябва да бъдеш умен навреме и с мярка.

* * *

Товарът на културата е единственият товар, който не утежнява движнието напред, а го облекчава.

* * *

Ученикът трябва да отдаде дължимото на учителя - да го задмине, но предателството на ученика неслучайно е заклеймено в световната литература като най-големия пример на предателство.

* * *

Френска поговорка гласи: "Важно е да имаш смеещите се на своя страна". Онзи, заедно с когото се смеят, е победител в спора.

* * *

"Хулиганство в науката" е да  ругаеш предшествениците си, като скришом използваш (макар и частично) техните материали.

* * *

Човешката култура е активната памет на човечеството, активно внесена в съвременността.


* * *

Човекът е нравствено уседнало същество, дори онзи, който е бил номад - и за него е съществувала "уседналост" в просторите на неговото свободно номадство. Само безнравственият човек не притежава уседналост и е способен да убива уседналостта на другите.

* * *

Човек е създаден с огромни, неизползвани докрай творчески възможности. Защо? Очевидно заради това, за да не приключваме със себе си развитието, да не затваряме в себе си онова, към което природата се е стремила милиарди години, а да продължаваме това развитие.


 
Послепис                                                                           

Дмитрий Сергеевич, наричан още Българолюбец, казваше пред близки и познати и следното:

  •  По руски: "Кажется, намазолил глаза зрителям..." А по български: "Струва ми се, зрителите получиха мазоли на очите си след моите  чести появявания по телевизията - би трябвало малко да се поскрия..."

 

  • Предлагам да ми намажат костюма с някакво вещество, за да не ме  ловят телевизионните камери.

 

  •  Съгласен съм да ме заведете на зъболекар, вместо да ме осветяват с прожектори в студиото на телевизията.

 

  •  В Древна Русия селяните  са казвали за някой дебелак: "Него Господ съвсем го е забравил!..."

 

  • А този  човек се опитва да задържи една пирамида на върха й . (За нещо, което е безсмислено и невъзможно.)

 

  • Един истински учен следва в края на живота си да състави няколко свои афоризма като извод от своите дългогодишни занимания - не повече от три-четири обаче.

 

  • Когато историята стане чиста наука - престават да я четат.

 

  • Всяко човешко дело съдържа несъвършенства. Безгрешни са само делата на Бога.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 285

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 288

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ