22 Март 2019петък15:09 ч.

Операта "срещу" оперетата в града на Майстора

Това е тамата на втория концерт от есенния сезон на музикално сдружение "М. Големинов" в Кюстендил

/ брой: 241

автор:Николая Иванова

visibility 489

Ценителите на камерната музика ще станат свидетели на великолепен "дуел" между оперното и оперетното изкуство днес от 18.30 ч. в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора". В него ще вземат участие талантливите изпълнители Емилия Кирчева - сопран, Лилия Здравкова - сопран, Яни Николов - тенор, и Илия Илиев - бас. "Операта срещу оперетата" е заглавието на втория концерт от есенния сезон на концертната програма на музикално сдружение "М. Големинов". С тази проява Музикалното сдружение "М. Големинов", както и културната общественост у нас отбелязват 130-годишнината от рождението на Имре Калман и 100-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев. В репертоара им са включени шедьоври от творчеството на Моцарт, Верди, Доницети, Росини, Лехар, Калман, Хаджиев.
Унгарският композитор Имре Калман е един от жалонните представители на оперетата. Учи музика при Бела Барток в Будапеща, а в началото на ХХ век се прославя като автор на забавно-сценични творби. Сред световноизвестните му произведения, изпълнявани многократно и в България, са "Царицата на чардаша", "Принцесата на цирка", "Графиня Марица", "Баядерка".
Парашкев Хаджиев е изтъкнат български композитор от ХХ век и музикален педагог, професор по хармония (от 1947 г.) в Държавната консерватория (днес Национална музикална академия). Той е един от творците с особено силно влияние върху формирането на българската музикална култура. Парашкев Хаджиев завършва софийската консерватория (1936) с пиано при проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Веднага след това специализира композиция във Виена при Й. Маркс (1937), във Висшето училище по музика в Берлин при Х. Тисен (1938-1940), след което учи и в Прага. За музиката на Хаджиев е характерно метроритмическото разнообразие, основано върху неравноделни народни размери, ясна и стегната форма, преобладаване на лирико-хумористична тематика. Автор е на оперите "Имало едно време", "Луд гидия", "Албена" (по драмата на Й. Йовков), "Юлска нощ" по драмата на Иван Генов "Септемврийска балада, "Милионерът" по комедията на Йовков, "Майстори" по драмата на Р. Стоянов. "Любовта на Йоан Кукузел", "Звезда без име" и др., на оперетите "Деляна", "Айка", "Мадам Сан Жен", на филмова музика.

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56