16 Ноември 2018петък14:49 ч.

Операта "срещу" оперетата в града на Майстора

Това е тамата на втория концерт от есенния сезон на музикално сдружение "М. Големинов" в Кюстендил

/ брой: 241

автор:Николая Иванова

visibility 401

Ценителите на камерната музика ще станат свидетели на великолепен "дуел" между оперното и оперетното изкуство днес от 18.30 ч. в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора". В него ще вземат участие талантливите изпълнители Емилия Кирчева - сопран, Лилия Здравкова - сопран, Яни Николов - тенор, и Илия Илиев - бас. "Операта срещу оперетата" е заглавието на втория концерт от есенния сезон на концертната програма на музикално сдружение "М. Големинов". С тази проява Музикалното сдружение "М. Големинов", както и културната общественост у нас отбелязват 130-годишнината от рождението на Имре Калман и 100-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев. В репертоара им са включени шедьоври от творчеството на Моцарт, Верди, Доницети, Росини, Лехар, Калман, Хаджиев.
Унгарският композитор Имре Калман е един от жалонните представители на оперетата. Учи музика при Бела Барток в Будапеща, а в началото на ХХ век се прославя като автор на забавно-сценични творби. Сред световноизвестните му произведения, изпълнявани многократно и в България, са "Царицата на чардаша", "Принцесата на цирка", "Графиня Марица", "Баядерка".
Парашкев Хаджиев е изтъкнат български композитор от ХХ век и музикален педагог, професор по хармония (от 1947 г.) в Държавната консерватория (днес Национална музикална академия). Той е един от творците с особено силно влияние върху формирането на българската музикална култура. Парашкев Хаджиев завършва софийската консерватория (1936) с пиано при проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Веднага след това специализира композиция във Виена при Й. Маркс (1937), във Висшето училище по музика в Берлин при Х. Тисен (1938-1940), след което учи и в Прага. За музиката на Хаджиев е характерно метроритмическото разнообразие, основано върху неравноделни народни размери, ясна и стегната форма, преобладаване на лирико-хумористична тематика. Автор е на оперите "Имало едно време", "Луд гидия", "Албена" (по драмата на Й. Йовков), "Юлска нощ" по драмата на Иван Генов "Септемврийска балада, "Милионерът" по комедията на Йовков, "Майстори" по драмата на Р. Стоянов. "Любовта на Йоан Кукузел", "Звезда без име" и др., на оперетите "Деляна", "Айка", "Мадам Сан Жен", на филмова музика.

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223