22 Март 2019петък15:06 ч.

Васил Крапчански представи живопис, акварел и графика в Дупница

/ брой: 240

автор:Николая Иванова

visibility 1143

Ценителите на изкуството останаха очаровани от прекрасната експозиция от 17 живописни платна, 17 акварела и 17 графики, подредени в изложбената зала "Джамията" в Дупница. Ретроспективната  експозиция е на именития съвременен художник Васил Крапчански. Тя е посветена на майката на твореца - Ана Крапчанска. "Васил Крапчански е сред представителните художници, които правят българска по дух живопис и които могат да се нарекат типично български. Той е мярка за художествени постижения в пейзажа, портрета, акварела и рисунката", каза Божура Кацарова - уредничка на зала "Джамията".
Големият живописец е роден през 1935 г. в Сапарева баня. Живее и твори в Перник. Член е на СБХ. През 1989 г. Крапчански става стипендиант на престижната галерия "Ламбер" в Париж - с едномесечна специализация в световния град на художниците. През 2003 г. Международният биографичен център Кембридж - Великобритания, го номинира за художник на годината. В творческата му биография е вписан 50-годишен творчески период  - множество самостоятелни експозиции в страната и в чужбина, участия в национални и международни общи изложби, пленери по живопис и биеналета. Има изяви в Канада, Франция, САЩ и др.
За себе си Крапчански казва, че изкуството е неговият най-интимен свят - дневникът, в който откриваме неспокойния и самобитен дух на твореца, усещане за духовността. Това е и усещане за вечното, за нещо друго, за третото присъствие, за  човешкия дух. Любопитен факт е, че част от изложените творби ще отидат в новопостроената галерия в Сапарева баня, която ще се открие през ноември.
Изложбата "Джерманея" е организирана съвместно с галерия "Владимир Димитров-Майстора" - Кюстендил, и нейния директор, поета Михаил Калдъръмов. Той присъства на откриването и поздрави Васил Крапчански със свои стихове.
 

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 709

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 274

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 152

/ брой: 56