26 Март 2019вторник13:14 ч.

Любомир Янакиев:

Ще се боря да играя в Рио

Това е поредното предизвикателство, амбициран е 50-годишният състезател по тенис на маса от Дупница

/ брой: 199

автор:Николая Иванова

visibility 1822

Любомир Янакиев е роден на 2 февруари 1962 г. в Дупница. Завършва ПГ "Христо Ботев", а след  това Учителския институт в родния си град. Спортист N1 за 1996 г. на Дупница. Участва в Световното първенство по тенис на маса за ветерани в Стокхолм, Швеция. За него големият треньор по тенис на маса Янаки Лазарков казва: "Неговото име няма да се забрави, защото е голямо име в дупнишкия тенис на маса".


- Г-н Янакиев, разкажете за участието си на Световното първенство по тенис на маса за  ветерани в Стокхолм.
- В Световното първенство по тенис на маса  за ветерани в Стокхолм участваха над 3650 спортисти от над 70 страни. Невероятна конкуренция, с участието на бивши и настоящи   шампиони, между които прочутият швед Михаел Апелгрен, 4-кратен световен и 9-кратен европейски шампион. Аз се представих достойно и спечелих 7 срещи, като допуснах само една загуба от шампиона  на Дания.
- Кои други българи участваха в това  състезание?
- Участваха Мариано Луков, дългогодишен шампион на България, играл много години в Италия, както и по-младите Росен Рачев и Тодор Краев.
- Зад всеки успял ученик стои един учител. Кои са вашите учители по тенис на маса?
- Моите първи учители са дупнишките треньори  по тенис на маса Янаки Лазарков и Мишо Попов.
- Имате много грамоти, медали и купи от  предишни състезания по тенис на маса. Разкажете  за себе си?
- Роден съм през 1962 г. в Дупница. Завършил  съм ПГ " Христо  Ботев" и Учителския институт в родния си град. За тениса бях открит още през  1970 г. от треньора и преподавателя по физическо  възпитание в ПГ "Христо Ботев" Янаки Лазарков. Така че вече повече от 40 години се занимавам с този спорт, който е между най-популярните в света. Участвал съм в много турнири в София, Бургас, Хасково, Пловдив. Най-горд съм с шампионската титла на моите възпитаници от ТК "Дупница", които станаха държавни първенци за кадети до 14 години през  1998 година. Имам над 16 отличия, от които 8 златни медала и 6 купи. Участвал съм и в международен турнир в Истанбул, в който мериха сили тенисисти от над 20 държави. Това лято преди световното в Стокхолм се състезавах на международния  фестивал по тенис на маса "Албена  2012".
- Кои са предстоящите ви участия?
- Тренирам усилено за Европейското  първенство в град Бремен, Германия, което ще се проведе през 2013 г. Подготовката ми включва   международните турнири във Варна, Панагюрище, Пловдив, Истанбул. Тренирам по 6-7 часа на ден, а в свободното си време свиря на пиано.
- Дупница е град с традиции в спорта. Оттук  са започнали своята кариера много известни  тенисисти. Вие ще продължите ли традицията на  учителите си да обучавате млади таланти в този спорт?
- Да, искам да  продължа традицията, защото още през 1947/1948  г. са положени основите на  този спорт. В Градския комитет за физкултура и спорт в Дупница се изгражда секция по тенис на маса от 18 души с председател Михаил Кючуков. Избира се ръководство от трима души - инж. Ивайло Любенов Константинов, инж. Васил Андонов Велинов и  д-р Тодор Иванов Ибришимов. В своята книга "50 години тенис на маса в град Дупница (1949-1999)", големият треньор Янаки Лазарков изброява в "Дупнишки майстори на тениса" най-добрите, а това  са: Васил Младжов, Георги Паризов, Димитър Маноилов, Чавдар Милошов, Живко Велинов, Ивайло Константинов, Стефан Стоилков, Димитър Начев, Любомир Ганчев, Веселин Георгиев, Данаил Данаилов.
- Вашето име също е отбелязано там...
- Да. Аз се  завърнах  в спорта, за да докажа, че той удължава живота. За моите 50  години се чувствам още на 25. Тенисът на маса е много тежък спорт, трябва да се тренира много усърдно. Нашият спорт има бъдеще. Ще помагам на младите таланти с каквото  мога. Имам амбицията  да се класирам на Олимпиадата в Рио де Жанейро след 4 години.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58