16 Февруари 2019събота04:24 ч.

100 творби на Божидар Йонов

Известният художник представя юбилейна изложба в галерия "Академия"

/ брой: 116

автор:Надежда Ушева

visibility 1131

Юбилейна изложба на проф. Божидар Йонов по повод неговата 70-годишнина е подредена до 30 май в галерия "Академия" (ул. "Шипка" 1) при Националната художествена академия.
Изложбата, озаглавена "Три посоки", показва три групи произведения - плакати, компютърно генерирани изображения и емайли. Експозицията съдържа около 100 работи от различни периоди на творчеството на автора, създавани в продължение на 50 години.
Проф. Божидар Йонов е известен като майстор на плаката. Автор е на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и графичния дизайн. Носител е на много международни и национални награди. Участник е в международните бианалета и триеналета на плаката в Лахти, Варшава, Монс, Мексико, Бърно, Тояма; в десетки представителни изложби на българския плакат по света, както и във всички национални изложби в областта на графичния и пространствен дизайн. Йонов е основател на Международното триенале на сценичния плакат - София, и член на организационния му комитет.
Божидар Йонов е роден на 16 февруари 1942 г. в София. Завършил е стенопис в Националната художествена академия, където в момента е професор по графичен дизайн. От 2003 до 2007 г. е ректор на НХА. Самостоятелни изложби има в Будапеща, Цюрих, Виена, Братислава, Москва, Берлин, Грийсбъро (САЩ), Алжир, Токио, България.
Б. Йонов е носител на Златен медал от Международния конкурс за туристически плакат - Торино, Италия; Сребърен медал за графичен дизайн на календар от Международното бианале - Бърно; втора награда от Международен конкурс на ООН за плакат на тема "Правата на човека"; награди на СБХ от бианалето на българския театрален плакат - Димитровград; Годишна награда за рекламен дизайн на СБХ; специалната награда "Александър Жендов" на СБХ за постижения в областта на графичния дизайн; голямата награда за календар на годината от Международен панаир Пловдив - 2006, и други.
Изложбата е част от събитията на НХА в Нощта на музеите 19 май, научи ДУМА от Диди Спасова.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 151

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 172

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 225

Тереза Мей претърпя ново поражение за Брекзит

автор:Дума

visibility 340

Букурещ се опитва да блокира Кьовеши

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 32

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 230

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 237

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 147

/ брой: 32