21 Март 2019четвъртък12:43 ч.

Спряха парите в гребането заради дълг от 337 000 лв.

Светла Оцетова отрече обвиненията

/ брой: 93

автор:Мариан Владимиров

visibility 508

Бившият председател на БФГребане Светла Оцетова е завела съдебно дело срещу Министерството на физическото възпитание и спорта. Този акт пречел на наследника й Васил Радев да преговаря с ведомството за разсрочено изплащане на задължение в размер на 337 278 лв. Първата ни олимпийска шампионка (от Монреал 1976) го е направила от името на федерацията, без да е уведомила Управителния съвет. Тя използвала периода преди съдебната регистрация на новото ръководство. Финансовите инспектори на спортното министерство не признават като правомерни направени разходи от екипа й за Евро 2011 през септември в Пловдив. Тогава да подпомогне домакинството, МФВС отпуска 750 000 лв., които трябва да се отчитат съгласно наредбата за международни състезания, поясни Асен Марков, директор на дирекция "Спорт за високи постижения" в МФВС. За всички плащания са представени финансови документи, но за 337 000 лв. фактурите няма как да бъдат признати, тъй като са изхарчени за неспортна дейност в противоречие на нормативните книжа. Това са строително-монтажни работи, озвучаване, замерване, правна помощ и др. За всички финансови дела Оцетова дала пълномощно на Иван Попов - председател на организационния комитет за Евро 2011. Той  разполагал със средствата без знанието на Управителния съвет. МФВС даде срок на федерацията до 15 май да върне парите, като спря субсидиите за гребането, въпреки предстоящата Олимпиада в Лондон. Според новите шефове на гребането трябва да се преговаря с министерството за отсрочване на дълга, а печалбата от предстоящото световно първенство в Пловдив тази есен да се използва за погасяването му.
КАРЕ
"Случващото се с БФГребане е жалко и недостойно, а опитът да използват моето отсъствие, за да свикат пресконференция, е изключително недостоен. Обвиненията, които се отправят към мен, са напълно неоснователни. Заявявам категорично, че нито една стотинка от парите на федерацията не е била изразходвана с цел лично мое облагодетелстване и всеки, който твърди обратното, ще се срещне с мен в съда. Няма да позволя на никого да петни името ми в спорта, което съм градила повече от 40 години. Ръководената от мен БФГребане кандидатства пред МФВС с проект за подпомагане организирането на Европейско първенство по гребане в периода 16 - 18.09.2011 г. в Пловдив. Бяха отпуснати 750 000 лв. След предоставяне на отчетните документи и въз основа на проверка, извършена от експертна група към министерството, министърът с писмо уведоми федерацията, че не признава за целево изразходвани 337 000. 235 000 лв. са дадени за стартово устройство, заложено в одобрения проект. Беше ми подсказано, че според МФВС федерацията е имала право да закупи устройството, но не и да го изгради, което включва и строително-монтажни дейности, макар и фактурирани в документите. Никога не съм допускала, че МФВС под ръководството на гребец, няма да разбира, че такова съоръжение не е като кола серийно производство и обичайна необходимост са строително-монтажни дейности, за да се гарантира техническа пригодност и безопасност. Този индивидуален административен акт на спортния министър е вече обжалван от федерацията пред Върховния административен съд.
Подадох оставка от поста председател на Българската федерация по гребане не защото бягам от отговорност, а точно обратното, защото не искам да възпрепятствам бъдещата дейност на организацията, нито пък искам да има и сянка на съмнение, че ще възпрепятствам бъдещи проверки. Дори сама призовавам да бъде извършен пълен 5-годишен одит на дейността на федерацията и на нейното финансово управление, нещо, което не беше посрещнато с одобрение от Управителния съвет. По време на общото събрание, на което подадох своята оставка, изрично поисках да не бъда освобождавана от отговорност, докато казусът с Европейското първенство не намери своето решение", пише в нарочно писмо до медиите Светла Оцетова.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55