19 Ноември 2018понеделник06:07 ч.

Спряха парите в гребането заради дълг от 337 000 лв.

Светла Оцетова отрече обвиненията

/ брой: 93

автор:Мариан Владимиров

visibility 341

Бившият председател на БФГребане Светла Оцетова е завела съдебно дело срещу Министерството на физическото възпитание и спорта. Този акт пречел на наследника й Васил Радев да преговаря с ведомството за разсрочено изплащане на задължение в размер на 337 278 лв. Първата ни олимпийска шампионка (от Монреал 1976) го е направила от името на федерацията, без да е уведомила Управителния съвет. Тя използвала периода преди съдебната регистрация на новото ръководство. Финансовите инспектори на спортното министерство не признават като правомерни направени разходи от екипа й за Евро 2011 през септември в Пловдив. Тогава да подпомогне домакинството, МФВС отпуска 750 000 лв., които трябва да се отчитат съгласно наредбата за международни състезания, поясни Асен Марков, директор на дирекция "Спорт за високи постижения" в МФВС. За всички плащания са представени финансови документи, но за 337 000 лв. фактурите няма как да бъдат признати, тъй като са изхарчени за неспортна дейност в противоречие на нормативните книжа. Това са строително-монтажни работи, озвучаване, замерване, правна помощ и др. За всички финансови дела Оцетова дала пълномощно на Иван Попов - председател на организационния комитет за Евро 2011. Той  разполагал със средствата без знанието на Управителния съвет. МФВС даде срок на федерацията до 15 май да върне парите, като спря субсидиите за гребането, въпреки предстоящата Олимпиада в Лондон. Според новите шефове на гребането трябва да се преговаря с министерството за отсрочване на дълга, а печалбата от предстоящото световно първенство в Пловдив тази есен да се използва за погасяването му.
КАРЕ
"Случващото се с БФГребане е жалко и недостойно, а опитът да използват моето отсъствие, за да свикат пресконференция, е изключително недостоен. Обвиненията, които се отправят към мен, са напълно неоснователни. Заявявам категорично, че нито една стотинка от парите на федерацията не е била изразходвана с цел лично мое облагодетелстване и всеки, който твърди обратното, ще се срещне с мен в съда. Няма да позволя на никого да петни името ми в спорта, което съм градила повече от 40 години. Ръководената от мен БФГребане кандидатства пред МФВС с проект за подпомагане организирането на Европейско първенство по гребане в периода 16 - 18.09.2011 г. в Пловдив. Бяха отпуснати 750 000 лв. След предоставяне на отчетните документи и въз основа на проверка, извършена от експертна група към министерството, министърът с писмо уведоми федерацията, че не признава за целево изразходвани 337 000. 235 000 лв. са дадени за стартово устройство, заложено в одобрения проект. Беше ми подсказано, че според МФВС федерацията е имала право да закупи устройството, но не и да го изгради, което включва и строително-монтажни дейности, макар и фактурирани в документите. Никога не съм допускала, че МФВС под ръководството на гребец, няма да разбира, че такова съоръжение не е като кола серийно производство и обичайна необходимост са строително-монтажни дейности, за да се гарантира техническа пригодност и безопасност. Този индивидуален административен акт на спортния министър е вече обжалван от федерацията пред Върховния административен съд.
Подадох оставка от поста председател на Българската федерация по гребане не защото бягам от отговорност, а точно обратното, защото не искам да възпрепятствам бъдещата дейност на организацията, нито пък искам да има и сянка на съмнение, че ще възпрепятствам бъдещи проверки. Дори сама призовавам да бъде извършен пълен 5-годишен одит на дейността на федерацията и на нейното финансово управление, нещо, което не беше посрещнато с одобрение от Управителния съвет. По време на общото събрание, на което подадох своята оставка, изрично поисках да не бъда освобождавана от отговорност, докато казусът с Европейското първенство не намери своето решение", пише в нарочно писмо до медиите Светла Оцетова.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224