23 Март 2019събота21:52 ч.

Волейболните шефове забиват пристрастно

/ брой: 61

автор:Бончо Кутев

visibility 3147

Решителният трети полуфинален плейоф в държавния шампионат при жените между вечните съперници Левски и ЦСКА беше отложен с 2 дни и вместо в неделя ще се състои днес. Отлагането обаче беше повече от скандално. Поводът за преместването на дерби мача беше, че зала "Сиконко" в столичния квартал "Люлин" е заета с други прояви. Отдавна общоизвестен факт е, че собственикът на съоръжението - фирма "Сиконко", който до неотдавна беше и основен спонсор на "сините" волейболисти, го предоставя под наем за други събития, включително и религиозни, с цел да закърпи бюджета си. Тези прояви неизменно водят до множество промени в официалния календар в шампионатите по волейбол за всички възрасти.
Отлагането на полуфиналния плейоф обаче беше в нарушение на всякакви правилници и регламенти. Доводите за тази констатация са много и различни:
* При направената промяна е нарушена процедурата по вземането на съгласие от ръководството на отбора гост, което е изискване в България не само в този спорт;
* Не е спазен срокът за уведомление на клубното ръководство на отбора гост. Ръководството на ВК ЦСКА е уведомено на 08.03.2012 г. в 16,30 ч. - ден преди втория плейофен мач, и това не дава обективна възможност за своевременна реакция.
Блъф се оказа твърдението, че залата на отбора домакин е заета с религиозно мероприятие. Цяла България видя по телевизията, че по времето, когато уж трябваше да има проповед, в залата мъжкият отбор на Левски Волей имаше тренировка.
Сбирката на "Свидетелите на Йехова" приключи в 17,15 ч. След това в спортното съоръжение "Сиконко" влязоха чистачките и представителите на медиите се убедиха, че няма никакъв проблем да се изиграе третият мач от 18 ч. По същото време започна и другият полуфинал в Пловдив между Марица и Спартак.
В София поне има достатъчно зали, в които да се проведе мачът. Съгласно правилника осигуряването на зала за мача е задължение на отбора домакин. В предаването по телевизията изтъкнаха, че реалната причина за отлагането е контузията на титулярната разпределителка на Левски Волей Петя Бахарова. Така изпъкна клубната пристрастност на ръководството на Националната волейболна лига и на федерацията, чийто президент инж. Данчо Лазаров е не само собственик на зала "Сиконко", но и доскоро президент на волейболния клуб Левски.
* Задължение на Националната волейболна лига е да предоставя равни условия на отборите финалисти, но с неоснователното отлагане по този начин единият финалист е с по-малък срок за почивка и подготовка. Това решение на НВЛ доказва за сетен път, че субективният фактор е основен критерий в дейността на управата й с явна демонстрация на клубна пристрастност.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56