26 Март 2019вторник13:18 ч.

Повратите на съдбата в новия роман на Донка Петрунова

/ брой: 59

автор:Продрум Димов

visibility 1086

"Очите на сърцето" е новият роман на известната писателка Донка Петрунова, който столичното издателство "Световит" предложи на читателите. Водещата фигура в развитието на сюжета е Жана Хаджиянова - авторитетна столична архитектка, която се откроява не само с невероятната си красота, но и грабва читателя с рядката си интелигентност и респектиращо присъствие като духовно извисен човек и преуспяващ специалист сред интелектуалния столичен елит. Това съвсем естествено подхранва и високото самочувствие, което изненадващо рухва и се сгромолясва пред очите на най-близките й приятелки Дивна и Цеца. Един ден на вратата й вкъщи се появява непознат мъж, който се представя за собственик на нейния апартамент, показвайки всички необходими документи. Той настоява веднага да освободи жилището. Жената, която е построила този дом по свой проект и притежава всички нотариални основания за собственост, изпада в паника. Станала жертва на безпрецедентна имотна измама, хуква да изплаче болката си пред близки приятели, търси подкрепата и съдействието на държавата, но за жалост, навсякъде само вдигат съчувствено рамене. И когато загубва доверие и в най-близките си приятелки, припада и загубва паметта си...
От този момент бившата архитектка изчезва безследно от полезрението на близки и познати, озовавайки се в бардаците на столичните клошари. Споходилата я амнезия не й позволява да почувства униженията на скитника-бездомник. За щастие от тази злощастна участ ще я спаси журналистът Филип Арнаудов, който съзнателно се е внедрил сред столичните клошари, за да удостои сетне със сензационни репортажи един от най-популярните и тиражни софийски вестници. Той я отвежда в своя чист и просторен дом в подножието на Витоша, за да заживее в света на приятното и уютно всекидневие. Междувременно помежду им пламва силна любов, продиктувана неудържимо от очите на сърцето на лудо влюбения млад мъж.
В композиционно отношение Донка Петрунова е разпростряла съдържанието на романа в четири основни части, проследявайки драматичните събития, свързани с поведението на главната героиня Жана, като разкрива умело нейния характер и образ в тясно взаимодействие с обкръжението й с колеги, приятелките й Дивна и Цеца, съпруга й Жорж, известен столичен лекар, вече покойник, Валери Бежански - близък съученик, бизнесмен, и др. Авторката е с изключително чувствителни сетива, въвеждайки ни в разноцветната напрегната атмосфера на съвременния живот, разкривайки умело поведението на самозабравилите се велможи както в миналото, така и днес, от горните етажи на властта. Особено е силна и убедителна Донка Петрунова, когато ни запознава с образите на всевъзможни клошари и социално, нравствено деградирали люде от днешната окаяна съвременност. За тяхното успешно пресътворяване и изграждане писателката използва авторската и речева характеристика, езика във взаимоотношенията им, нерядко се задъхва от характерните за изхвърлените на социалното бунище хора вулгаризми, цинизми, чието присъствие в речта им, струва ми се, понякога е предозирано. Очевидно налице е стремеж да се придаде необходимата живост и колоритност на персонажа. И този роман на Донка Петрунова ни убеждава в солидните й творчески възможности да вниква в дълбок психологически план, отразявайки драматичните преживявания на днешния ни объркан и несигурен ден.
--------
Романът ще бъде представен на 15 март от 17 ч. в концертна зала "Маестро Атанасов" в Пазарджик.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58