19 Ноември 2018понеделник16:47 ч.

"Ша-ша" - нов поглед към музиката

Гери и Цвъри се надяват първият им общ албум да се появи през есента

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 1735

Петя Каравасилева

Те работят заедно от година и са ново и различно явлениe в българската музика. Съчетават неговия музикален опит като китарист в големи български групи и нейния професионализъм. Не се страхуват да импровизират, като правят откровена, свежа и качествена музика, която не се вписва в рамките на родната сцена. Те са певицата Гергана Добрева и китаристът Цвъри (Светослав Колев), а общият им дует носи необикновеното име "Ша-ша".
Първата връзка, която почитателите на групата правят с името й, е "шашавото" творчество, а Гери и Цвъри не го отричат. "Това са също така и две равнопоставени, еднакви части, каквито сме двамата в дуета", обяснява певицата, като шеговито добавя, че в името има нещо и от френската дума "chat" (ша), която значи "котка".
Още от първия им сингъл на двете "котки" - "Небе за двама", проличава, че дуетът провокира стереотипното мислене в музиката с оригинално звучене, съчетано с образи на влюбена жаба и нейния гьол. Гергана пише сама текстовете на песните, а вдъхновение черпи от собствения си живот. "Когато започнахме да правим авторска музика, тогава опитах и да пиша, развивам се още", разяснява тя. Гери обича да отправя непреки послания с много метафори. "Много е важно текстът да не е безличен, допълва я Цвъри. Ние правим музика с послание. Струваме се странни на някои медии може би заради изказа, но иначе нямаше да сме "Ша-ша"."
От началото на съвместната си работа досега музикантите имат записани много авторски песни, 13 от които са събрани в дебютен албум "Нагоре-Надолу", който Гери и Цвъри се надяват да излезе през есента. В диска има и техен авторски кавър на "Не умирай" от Валди Тотев. "В този албум песните са индивидуални. Не мога да го опиша с една дума", споделя Гергана.
Докато чакат "Нагоре-Надолу" да стане факт, музикантите вече работят и по втори диск, който Цвъри смята, че ще бъде изцяло акустичен. "Случва се да свирим много по-добре на участия, отколкото в студиото", разкрива той, а Гери допълва, че акустичният бенд винаги стои по-близо до публиката от електронния, защото липсва защитата на изкуствената обработка.
Макар че не залагат да станат известни с клипове, "Ша-ша" подготвят и нов сингъл -  "Снежният човек". Песента е първата, която записват като дует, и има сантиментална стойност, а видеото й ще е зимно, артистично и интересно. Снимано е две зими поред и те се надяват през третата да имат щастието да го завършат.
Но за "Ша-ша" по-важна е пряката връзка с публиката. Желанието им е да станат популярни като хората, които са харесали музиката им, говорят за тях, а не, като налагат песните си по медиите. "Искаме да свирим на живо, а не да ни въртят на екрана", категоричен е Цвъри.
На участията "Ша-ша" изпълняват освен авторски песни и кавъри на рок, етно, кънтри и класически блус парчета. "Ние вадим най-доброто от песента и правим свой творчески прочит. Често нашите версии са неразпознаваеми", изяснява Гергана, като не пропуска да отбележи, че и двамата обичат импровизацията и творчеството в музиката.
За финал Цвъри споделя, че е имал огромен късмет да свири във вече доказани групи у нас и така се е наложил. "Музиката е вложение в бъдещето, трябва поне една година да упорстваш, дори когато е безнадеждно, за да имаш шанс", заключва той, а Гери добавя, че проектът "Ша-ша" е най-смисленият, в който е участвала. "Аз съм доволна от това, което правя. Не очаквам да бъда медийна звезда, харесва ми музиката, която създавам."

 

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224