11 Декември 2018вторник12:18 ч.

Минираните трудови полета

/ брой: 129

автор:Ева Костова

visibility 1104

76 624 нарушения на трудовото законодателство са регистрирали за 4 месеца тази година инспекторите у нас. Най-много са тези по неспазените изисквания за здравословни и безопасни условия на труд. Ако раздели човек нарушенията на месеците, горе-долу се получава бройката 19 000, а на дните - близо по 3420 нарушения всеки божи ден.
Потенциалните убийци дебнат всеки ден всеки нает в тази държава. Стоят като дамоклев меч над главите им. И да кажеш, че не са предотвратими - не са. Понякога са въпрос най-вече на подминавани норми, регламентиращи организацията на една дейност, а цифрата им е стряскаща - 32 396, или 69 на сто от общия брой на тази група нарушения. Заетите с печалба и рентабилност повече собственици и работодатели нехаят за обучение и инструктаж на работниците и служителите, оценка на риска, хигиена на труда и т.н.
През другото време умуват как да натъманят пари за заплати, как да ги забавят повечко, как да скрият договори на принципа: "Държавата лъже нас, ние лъжем нея". А всички вкупом - работещите. Около отпуските и почивките, извънредната работа, пък все още витае мъгляванита на Андромеда и макар миризмата да идва от главата на рибата, и трудовите инспектори трудно се оправят в батака, наречен трудовоправни взаимоотношения. Дето нито закон ги лови, нито МОТ и международните профсъюзни организации могат да ги уплашат. Нашите синдикати правят и тези внезапни проверки, констатират, плашат, стачки подкрепят. Всуе! После солидарно един ден в годината проявяват своята почит за всички онези, загинали на работното място.
Пътят към дома за много от работещите минава през минираните полета на условията на труд вече години наред. Обещанията за тяхната сигурност чрез инвестиции за тяхно благо, си остават на хартия. Да влага в човешките ресурси обеща силно и кабинетът на ГЕРБ. В резултат - човешките ресурси намаляват, кабинетът обаче продължава да си бае за по-висока производителност. Иначе няма да има по-високи заплати. На това народът му вика: "На гол тумбак пищови!".
Инспекторите продължават да си отчитат толкова и толкова предписания, принудителни административни мерки, спрени машини и съоръжения, наложени глоби, съставени актове. Даже има и подадени сигнали до прокуратурата. Вършат си работата, вярно. Но често всичко свършва в нечие чекмедже "за сведение".
Дали това може да върне бащата на едно дете, отишъл да работи за хляба му?

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240