14 Декември 2018петък15:35 ч.

Книга срещу човешките недомислици

В нея читателят ще срещне прелюбопитни факти за нерешени проблеми

/ брой: 253

автор:Иван Вълов

visibility 829

Заглавието на новоизлязлата книга на проф. Искра Маждракова, дмн, а отскоро и академик, носи предизвикателното заглавие "Недомислици човешки и фантазии младежки". Ако говорим за човешките недомислици, те са толкова много, заобикалят ни отвсякъде и не рядко представляват заплаха за живота ни. Проблемите, които произтичат от тях, имат повсеместен, глобален характер, но и много от тях са си чисто български. Те са последица от безогледното разрушаване на природата, от необезопасените пътища, от изсичането на горите, от необмислената корекция на реките, от строителството... Ами тези също в интеграцията, инвестициите и приватизацията, здравеопазването, медицинската и хранително-вкусовата промишленост, образованието... Животът ни просто бъка, както се казва, от нерешени проблеми, много от които са рожба на човешката недомисленост.
С нелеката задача да запознае читателите с опасностите, които носят за човечеството, а най-вече за българите, цяла поредица от грешки и недомислици, се е решила да направи проф. Искра Маждракова в книгата си. Освен изтъкнат специалист по очни болести и дългогодишна преподавателка в Медицинската академия, тя е авторка и на дисертации със социална насоченост. Книгата й "Недомислици човешки и фантазии младежки" (изд. "Бодлид-инс" ЕООД) принадлежи към научно-популярния жанр. Чрез участниците в сюжетното действие авторката запознава читателите с много от споменатите по-горе проблеми, извеждани всеки по конкретен повод. Много от използваните факти будят не само недоумение, но и тревога, какъвто се оказва изнесеният от авторката случай, че световноизвестната швейцарска фирма "Нестле" влага в произвежданото от нея сухо мляко - заместител на майчината кърма, опасния за живота на бебетата метал манган! В почти всичките 15 глави на книгата читателят ще срещне прелюбопитни факти за нерешени проблеми. В коментарна форма и чрез диалозите на героите си авторката предлага и възможности за ефективно решение на много от проблемите.
Макар и сравнително малка по обем (140 стр.), написана от сполучливото съчетание на учен и гражданин, книгата "Човешки недомислици..." на проф. дмн. Искра Маждракова има стойността на "учебник за живота". Авторката заслужава признание и уважение, а книгата - да стигне до повече читатели!
-----------
Представянето на книгата ще се състои на 7 ноември, понеделник, от 18 ч. в аулата на ВМА, ул. "Георги Софийски", централен вход, вдясно. Ще говорят акад. Григор Велев и писателят Иван Вълов. Входът е свободен.
 

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 27

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 38

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 189

Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни

автор:Дума

visibility 149

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 3

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 23

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 102

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 384

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 236

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 335

/ брой: 243