19 Ноември 2018понеделник06:08 ч.

Последен влак

/ брой: 166

автор:Ина Михайлова

visibility 809

Дългото пътуване на СДС наближава логичния си край. Край, който от няколко години лидерите на демократичните сили отчаяно се опитват да избегнат. С реминисценция на политически лозунги отпреди две десетилетия, с възраждане на развенчани митове, с псевдоопити за трансформация - от неясни присъдружни договорености към не по-малко мъглява Синя коалиция. Не помогна отлюспването, дублирането на партии и дуалистичното лидерство. Сините илюзии за самоспасение включваха дори качване на "каруцата на ГЕРБ" за изборите м.г. И подкрепа на победителите, основана не на близост в идеите и съвпадение на намеренията, а на принципа: реванш и участие във властта с цената на всичко.
Припяването на новите силни на деня обаче се оказва недалновидно. Хората виждат последиците от това управление. Затова вчера, за пореден път в последните няколко месеца, Иван Костов и компания се опитаха да охулят властта. И да хванат последния влак, който да ги изведе от тунела на безметежното и безличното им съществуване.
Синята коалиция се опита пак да си припише опозиционност. Качество, което нито й отива, нито е присъщо на политическото й поведение. Не е ли твърде късно от СДС и ДСБ да говорят за затъване в кризата? И на фона на незарасналите рани от годините на Костовото управление, с присъщата си политическа арогантност, да дават за пример на управляващите своите "достижения" на прехода? Твърде късно е сините да искат министерски оставки, след като и на непредубедените отдавна е ясно кой мести фигурите, кой диктува и кой размахва секира в държавата. И кой всъщност попречи да бъде сменен Дянков.
Политически цинизъм е присъдружни на управляващата партия да се опитват, в желанието си да не "изпуснат влака", да се качат на набиращата скорост вълна на хорското недоволство. Грешната посока, в която е поело правителството според Костов, е същата онази посока, в която управляващите насочиха страната ни със съучастието на Синята коалиция и "Атака". Затова и вчерашната изневяра на "другаря Костов" разбесня Волен Сидеров, който обвини бившия премиер в национална безотговорност. Кога точно е национално безотговорен Костов, г-н Сидеров - сега, когато управляваше, когато бе министър на финансите, или когато седеше на една маса с вас и Борисов, чертаейки планове за властта?
Неистовото желание за оцеляване, обхванало Синята коалиция, е като гонитбата на влак. Ако е на перона, когато се композира или спира, може и да го хванеш. Обаче разписанието е променено, а сините са като пътници на малка гара, покрай която експресът профучава с пронизителен писък. За тях той не само е твърде бърз, но и последен (не валс, да не бъркаме). Затова с цената на всичко се опитват да си купят билет за пътуване към... нищото.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224