18 Март 2019понеделник18:44 ч.

Емил Георгиев:

Каузата "екология" е вид патриотизъм

Калфин е човек, посветил се на социалните идеи, и ще е достоен стопанин на "Дондуков" 2, убеден е лидерът на "Екогласност"

/ брой: 230

автор:Ралица Николова

visibility 1045

Инж. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е един от основателите на Политически клуб "Екогласност" през далечната 1990 г. Избран е за председател на партията през 2006 година. Специализирал е в областта на контрола и сертификацията на хранително-вкусовите продукти в Австрия и Англия. Член е на Федералния съвет на Федерацията на потребителите в България. Има специализация и в областта на защита на потребителите в Англия и Белгия. Четвърти мандат общински съветник в Хасково. Бивш състезател и съдия по футбол. Семеен, с две деца.


Цитати:
"Бизнесът се опитва да ни сломи със сплашване и подкупи, но няма да успее"
"В България природата се унищожава целенасочено в името на печалбата"
"Всеки ден ни атакуват заради позицията ни срещу шистовия газ"


- Господин Георгиев, "Екогласност" официално подкрепя кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент. Къде виждате общите цели на еколозите и социалистите?
- Това, че подкрепяме левия кандидат за президент, не би трябвало да учудва никого. Защото Политически клуб "Екогласност" е формация, която споделя политиката в социалните й измерения. И щом за България "социално" означава "ляво" -  да, ние сме организация с такава ориентация. Гордеем се със своята история. Много хора на Запад свързват нашето име с промените след 1989 година. Вече повече от 20 г. защитаваме каузата по опазване на околната среда и като формация, която е център-ляво, естествено защитаваме каузата за една политика със социални измерения за всички хора. Без протекции за определени бизнес-партньори или приятели. Известни сме с това, че не цепим много-много басма на никого. Това, мисля си, че е нормалното поведение на еколозите по цял свят. Със сигурност не ни е безразлично как се развива държавата ни. Затова и приемаме тези избори, преди всичко президентските, като огромно предизвикателство. Предизвикателство не само в частност за нас еколозите, но и за цяла България. Приехме с най-голямо удоволствие поканата за подписване на този меморандум. С БСП имаме, както казах, дългогодишно сътрудничество. Имаме общи ценности, приоритети. Надявам се, че следващият президент на България ще бъде президент със социална ориентация. Човек, който се е ангажирал да защитава и екологичната кауза, на която ние сме се посветили. Убедени сме, че това е пътят за развитие на България. Искрено се надяваме, и това вече го коментирахме с г-н Калфин, че бидейки президент, той ще направи всичко възможно, за да издигне каузата за опазването на тази прекрасна българска природа в ранг на патриотизъм. Убедени сме също, че той е човекът, който има тези способности и силите да го постигне. Знам, че това допада особено на младите хора. Именно там смятам, че е нашият резерв. Ние вярваме на Ивайло Калфин и на Стефан Данаилов и казваме с чиста съвест "Нека те да бъдат следващите стопани на нашето президентство".
- Господин Калфин бе сред първите, поели ясни ангажименти за евентуален референдум за добива на шистов газ. Вие как виждате развитието на тази тема след изборите?
- На сайта на "Екогласност" всеки ден получаваме между 50 и 100 послания от различни хора, най-вече младежи, които са против добива на шистов газ на територията на България. Ние отдавна сме изразили официалната си позиция "против" и оттогава не можем да си гледаме работата заради писма, с които всеки ден ни атакуват. Няма да оставим тази тема, въпреки че много хора ни предупреждават, че това е опасно занимание. Самата технология, фактът че се прикрива каква е, означава, че тя съвсем не е безопасна. Освен това - задава се едно безводие, което е в световен мащаб. На този фон не можем да позволим никакви предпоставки за застрашаване водоизточниците на България и въобще за замърсяване на земята, на земните пластове. Което при всички положения ще рефлектира и върху живота на хората. Категорично сме против добива на шистов газ в България, готов съм да го повтарям постоянно. Много се радвам, че тази кауза се защитава категорично и шумно от младите хора. И това е нормално. В края на краищата двигателите на процесите в едно общество са младите хора. Радвам се, че те прегърнаха каузата за опазване на околната среда и мисля, че стремежът ни това да се превърне в кауза на патриотизъм е на път да се реализира най-вече чрез тях.
- Къде е ролята на президентската институция при опазването на околната среда? Говорихте ли с г-н Калфин на тази тема?
- Да, водили сме няколко разговора с Ивайло Калфин за това. Определено имаме обща позиция по темата и най-вероятно скоро ще я изразим в официална декларация. Проблемът с опазването на околната среда, разбира се, не е свързан само с шистовия газ. В България за съжаление сме свидетели на тотално унищожение на природата. Това се извършва съвсем целенасочено в името на печалбата. Виждаме как мастити бизнесмени с бели якички, които наричаме "екологични престъпници", унищожиха почти навсякъде Черноморието, особено Южното. Посяга се на територии от "Натура 2000", посяга се на природни резервати. За съжаление покрай тази мания за ски-писти се унищожават тотално и горите, и планините. Много неща като трудности се появяват по пътя ни. Имаме, мога да кажа, организирана съпротива от бизнеса. На много места този бизнес е готов да ни "отстрелва". С натиск срещу еколозите, със заплахи, с опити за подпукване. Но ви уверявам, че от "Екогласност" не се поддаваме и няма да се поддаваме на подобни провокации. Мога да ви дам пример с битката, която ние спечелихме с "Каолин" за кариерата около Меричлери в община Димитровград. Това показа, че няма как да ни сломят, въпреки че там бяха невероятни опити за подкупване, опити за сплашване. Но удържахме победата заедно с жителите на Меричлери.
- Невежество или осъзнато престъпление виждате в действията на бизнеса и на държавата в Меричлери?
- Определено не е невежество. Става въпрос за съвсем съзнателни действия. Знае се, че природата ще бъде отровена безвъзвратно, но просто не им пука. Те казват "след нас и потоп" и тичат след парите.
- Екологията все не смогва да се нареди сред приоритетите на властта. Има ли шанс това да стане в следващите няколко години?
- Би трябвало да стане, защото като членове на ЕС вече ще сме задължени да отделяме по-голямо внимание на околната среда и на опазването й. В Европа тази тема наистина е приоритет и се обсъжда постоянно. Президентската институция и паралелно с това органите за местно самоуправление също ще обръщат все повече внимание на тази тема. Не се и съмнявам, че ни предстоят още трудности. Но съм убеден, че младите хора са тези, които ще трябва да поставят на колене органите на местното самоуправление, централната власт, президентството. Да вземат колкото се може по-спешни и адекватни мерки. Нямаме друг избор. Младите са тези, които трябва да приемат щафетата от нас. Животът е преходен - едни си отиват и други трябва да поемат щафетата. Аз точно за това мечтая - колкото си може по-скоро да предадем каузата си в ръцете на младите.
 
 

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 90

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 146

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 313

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 218

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 129

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 191

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 142

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52