19 Април 2019петък04:26 ч.

Случки, подсказани от живота

/ брой: 213

автор:Иван Вълов

visibility 1012

Че писателят Станко Нацев продължава да заема водещо място между майсторите на късия разказ в днешната ни литература, свидетелство е сборникът "Бялата царица". Новата книга на писателя, издание на "Изток-Запад", няма да разочарова и най-претенциозния читател.
Тази моя увереност се подхранва от безспорния талант, от умението на автора да разказва умно и интересно. Станко Нацев привлича читателя не толкова с оригиналните и интригуващи сюжетни ходове, завършващи с неочакван край, колкото с дарбата си да разказва увлекателно. Надарен с художническа наблюдателност да открива ония "детайли" от характера на героите, които мотивират поведението им, писателят превръща случките в безспорен художествен факт. Някои от разказите имат криминално-приключенски характер, други се доближават до фейлетонния жанр и миниатюрата. Във всеки от случаите авторът доказва умението си да повествува живо, с тънка ирония и неподправено чувство за хумор. 
Героите в "Бялата царица" са от различни слоеве на обществото - учени и дейци на изкуството, бедни и богати, но повече или по-малко дамгосани от съдбата, всеки със своята драма: разочарованият от изневерите на похотливата си съпруга художник ("Нона и лятото"), потресеният дърворезбар Евлоги Гигов Гинев от кражбата на изработената от него "Бяла царица", богаташи-разбойници, клошари-благородници... Има от какво да се трогне читателят, а също и да се развълнува, когато прочете "Бялата царица". Защото разказите на талантливия автор са му "подсказани" от живота. А той е толкова многообразен и неповторим...
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ